Презентація "Михайло Грушевський - "батько" української історії"

Про матеріал
Презентація містить життєопис історика М. Грушевського, головні віхи його життя і діяльності. В кінці презентації є завдання для перевірки знань учнів з презентованої теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Михайло Грушевський (1866 - 1934) До 150-річчя від дня народження

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Народився у м. Холм (Польща) в сім'ї викладача, автора підручника з церковнослов'янської мови Вже у гімназії пише перші оповідання, які схвально оцінив український письменник Іван Нечуй-Левицький Навчався у Київському університеті ім. Св. Володимира (зараз Київський Національний університет ім. Т. Шевченка)

Номер слайду 4

(Львівський національний університет імені Івана Франка)

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

1917 р. – незмінний лідер та керівник Української Центральної Ради 1919 р. – еміграція до Чехословаччини (у зв'язку з революційними подіями в Росії) 1923 р. – обраний академіком ВУАН

Номер слайду 8

1931 р. Грушевського заарештували як «керівника Українського націоналістичного центру», вигаданого чекістами. Коли він відмовився визнавати ті «свідчення», які з нього «вибили» слідчі погрозами ув'язнити його доньку Катерину, то карну справу закрили У 1934 р. Грушевський відпочивав у санаторії в Кисловодську і несподівано захворів. Операцію провів лікар місцевої лікарні, котрий хірургом не був, а перед цим він відмовив Грушевському в проханні бути прооперованим його давнім і перевіреним другом. Помер від сепсису через три дні після операції.

Номер слайду 9

Державний меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові

Номер слайду 10

Впізнай ілюстрацію

Номер слайду 11

Продовжити речення 4. М. Грушевський народився у місті … 5. Першим оповідання Грушевського схвально оцінив український письменник … 6. Грушевський навчався в … (університет) 7. Зараз цей навчальний заклад називається … 8. Цей навчальний заклад заснований у … році 9. Вставте пропущені слова: “Завдяки історичній пам'яті людина стає …, народ - …, країна - …”

ppt
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
4 лютого 2019
Переглядів
11682
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку