Презентація "Мініпроєкти та ментальні карти на уроках української мови та літератури"

Про матеріал
Презентація для учителів-філологів, студентів, батьків матеріал дасть теоретичні поняття про реалізацію мініпроєктів на уроках та ефективність створення ментальних карт як під час уроків, так і під час підготовки домашніх завдань!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мініпроєкти та ментальні картияк інструмент розвиткукреативності на уроках українськоїмови і літератури. Підготувалавчитель української мови і літератури Ряськівського ліцею Полтавського району Полтавської областіОксана Олексіївна Саєнко

Номер слайду 2

Сучасна освіта. ЕКОНОМІКАІНТЕЛЕКТКУЛЬТУРАОСВІТА

Номер слайду 3

Особливості діяльнісного підходу. Створити ситуацію успіху, викликати “освітній вайб”- настрій, коли від процесу навчання учень отримує позитивні емоціїСтворюємо ситуацію нової, небуденної діяльностіЗв’язок з реальним життям. Постійна співпраця: учень і вчитель на рівних. Діти мислять картинками- тому потрібен візуальний продукт

Номер слайду 4

Як зробити таке повідомлення для мозку, щоб він сприйняв, зрозумів, запам’ятав?

Номер слайду 5

Тоні Бьюзен (Tony Buzan), автор техніки ментальних карт, пропонує нам перестати боротися з собою і почати допомагати своєму мисленню.

Номер слайду 6

Термін інтелектуальні карти, або карти знань, (Mind Map) був запропонований саме Т. Б`юзеном. Синоніми:«карти розуму»,«інтелект-карти»,  «карти пам'яті» або «ментальні карти». Найбільш дослівний переклад – «схеми мислення».

Номер слайду 7

Ментальна карта-інструмент, засіб і продукт мисленнєвої діяльності, який активізує процес навчання, стимулює ментальні процеси мозку,покращує запам’ятовування, розвиває критичне мислення. Великий обсяг інформації трансформується у зрозумілу для мозку картинку Що таке ментальна карта і як з нею працювати?

Номер слайду 8

Карта знань — це засіб для подання графічної комп’ютерної моделі, що передбачає відображення об’єктів певної предметної галузі та зв’язків між ними.

Номер слайду 9

Як створювати інтелект-карти?Карти знань можна зображати на папері або на дошці вручну. Але зручнішим та ефективнішим є їх створення з використанням різного програмного забезпечення, що розроблене для роботи з картами знань. Таким чином створюють комп’ютерні моделі, що відображають структурно-логічні схеми. Сьогодні є достатня кількість безкоштовних для користувачів програм для створення карт знань. Є й такі, за користування якими потрібно сплатити певні кошти.

Номер слайду 10

Ментальні карти на урокахзручно будувати карту знань разом з учнями у процесі знайомства з новими поняттями, об’єктамипояснення нової теми учням можуть бути роздані чорно-білі копії, що містять лише основу інтелект-карти, розглянутої на занятті, запропоновано заповнити їх по пам'яті і розфарбувати.закріплення матеріалуоформлення результатів дослідницької роботи дослідницька роботакожна група створює свою гілочку відповідно да певного поняття або об’єкта, після чого вони об’єднуються в загальну карту знаньвиконання групового завдання. Побудова карти знань за вивченою темоюпідсумкова робота Побудова карти знань за темою урокудомашнє завдання

Номер слайду 11

Враховуючи можливості різнокольорового оформлення карт, додавання малюнків, коментарів, кожен учень має можливість проявити свою індивідуальність, застосовувати зорові асоціації, тим самим сприяти швидкому запам’ятовуванню інформації.

Номер слайду 12

ПРОГРАМИ ДЛЯ СТВОРЕННЯ ІНТЕЛЕКТ- КАРТFree. Mind - вільна програма для створення карт знань. Bubbl.uss - один із сервісів для створення карт знань. Mind. Map. Graphsy. Webbing tools. Bookvar.net Mindmeister. Cayra. Dabbleboard. Gnletting. Flowchart

Номер слайду 13

Можливості ментальних картполіпшити пам’ять, нагадати факти, слова й образи;генерувати ідеї;надихнути на пошук рішення;продемонструвати концепції і діаграми;аналізувати результати або події;структурувати роботу (реферат, доповідь);підбивати підсумки зробленого;організовувати взаємодію при груповій роботі або у рольових іграх;ефективно структурувати і опрацьовувати дані.

Номер слайду 14

Ментальна карта “Вади та чесноти Лиса Микити” 5 клас

Номер слайду 15

Ментальні карти «Роман «Місто» Валер’яна Підмогильного” 11 клас

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Проєкт (у буквальному значенні слова — «кинутий вперед») спеціально організований вчителем і самостійно виконуваний учнем комплекс дій, що завершується створенням продукту, який складається з об’єкта праці, виготовленого в процесі проектування, і його представлення у вигляді усної чи письмової презентації. Отже, проєктом, як на мене, можна назвати роботу різного плану: від звичайного реферату і нестандартно виконаного завдання до дійсно серйозного дослідження із наступним його захистом, бо в основі його — спрямованість на результат діяльності школяра.

Номер слайду 18

Типи проєктів. За видом діяльності — це:— дослідницькі;— пошукові;— творчі;— рольові, ігрові;— прикладні (практико-орієнтовані);— інформаційні (ознайомлювально-орієнтовані). За кількістю учасників:— індивідуальні;— парні;— групові. За терміном виконання:— мініпроєкти (урок чи частина уроку);— короткострокові (від одного до кількох уроків);— середньострокові (від місяця до кількох місяців);— довгострокові (від півроку — до кінця навчального року).

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Як зробити навчання інструментом успіху, а не засобом контролю?

Номер слайду 21

Мініпроєкти з теми “Лексика”

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Фразеологізми навколо нас

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Тварини у фразеологізмах

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Критерії оцінювання проєкту— якість доповіді;— аргументованість, — переконливість, упевненість доповідача;— обсяг і глибина знань теми;— загальна ерудиція;— культура мови, відчуття часу;— імпровізований початок, утримання уваги аудиторії;— відповіді на запитання;— ділові й вольові якості доповідача;— лаконічність і аргументованість кожного висновку (якщо груповий проєкт — колективний характер рішень, взаємодоповнення).

Номер слайду 36

Якщо ми віримо в те, що навчання – це не лише передача знань, а й творчий процес людських взаємин, то створюючи в групі атмосферу визнання, ентузіазму і підтримки, таким чином формуємо у дітей і дорослих позитивне ставлення до навчання   

Номер слайду 37

Якщо ви хочете, щоб вашим предметом щиро зацікавились діти, подумайте над тим, як зробити його привабливим, незвичайним для сприйняття, схожим на гру. І не йміть віри в те, що гра лише для маленьких. Навчаючи - грайся, граючи - вчись!

Номер слайду 38

Вірю в себе! Вірю у своїх учнів! Вірю в Україну!Вірю в ПЕРЕМОГУ!

Номер слайду 39

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Павленко Любов Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 5 клас, Презентації
Інкл
Додано
3 жовтня 2023
Переглядів
680
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку