Презентація "Множення числа 5".

Про матеріал
Презентація до теми "Множення числа 5". Математика 2 клас. Можливе використання для вивчення самостійно або під час дистанційного навчання.
Перегляд файлу

 

Опис досвіду роботи

 

 

Така дісталась мені робота,

є в ній і радість,та є й турбота,

є вічний пошук,безсонні ночі,

та гріють душу дитячі очі.

Н. П.Уткіна, лауреат конкурсу ”Учитель року - 2004”.

Вчителем стала за покликанням серця,тому його частинку віддаю своїм учням. Щоразу, переступаючи шкільний поріг,думаю,як краще провести урок,щоб Його слово дійшло до розуму і серця кожного учня.

В своїй роботі керуючись принципом:полюби дитину такою, якою вона є і, водночас, допоможи їй стати кращою.

Добре пам’ятаючи слова «Учитель залишається учителем доти, поки вчиться» систематично і наполегливо працюю над собою”.

“ Ніколи не зупинятись на досягнутому” – такий мій девіз.

Прочитавши книгу “Школа радості” В. О. Сухомлинського, я для себе вивела формулу успіху: “Вчитися легко, коли вчитися цікаво”.

Тому в основу моєї роботи покладені такі ідеї:

1.                 “Учень – це не посудина, яку потрібно заповнити; учень – факел, який треба запалити”

( Стародавня мудрість)

2.                 Навчання буде легким тоді, коли воно буде цікавим, сповненим яскравості.

3.                 Урок має бути щонайбільш насиченим практичною діяльністю.

Таким чином, народжуються уроки, на яких дітям працювати легко, бо всі структурні компоненти підпорядковуються віковим особливостям: фізична спроможність, емоційне сприйняття навколишнього світу, мовлене вий розвиток, прагнення отримувати нові знання.

Щоденно працюю над створенням умов для особистісного зростання учнів, які виявляються у підвищенні їхньої пізнавальної активності, вмінні самостійно і критично мислити, здійснювати вибір, відповідати за нього, поважати думку іншого.

Кожного дня на кожному уроці виховую учня, який упевнений в своїх знаннях. Для досягнення такого результату використовую різні форми, прийоми і методи роботи.

Працюючи 30 років на педагогічній ниві старалася впроваджувати різні технології навчання. Намагалась знайти шляхи до дитячих сердець через вивчення і впровадження інноваційних технологій педагогічної практики. На уроках можна побачити: диференціацію та індивідуалізацію навчання, проблемний підхід під час вивчення нового матеріалу, розвиток пізнавальної самостійності учнів, краєзнавчий напрямок навчального процесу.

Час лине швидко. Змінюється життя. Приходять до школи все нові й нові учні, тому навчати і виховувати їх потрібно теж по-новому.

Я вважаю, що сьогодні вже недостатньо навчати традиційно: у центрі навчально-виховного процесу має бути учень. Все частіше ми, вчителі, почали зустрічати пасивних дітей, з небажанням навчатися, виконувати домашні завдання, взагалі йти до школи. У дітей в очах почав гаснути вогник пізнання, допитливості, сподівання. Рівень знань, умінь і навичок учнів значно знизився. В зв’язку з тим, що діти стають пасивними, падає активність їх на уроках, що зумовлює зниження успішності, переді мною постало запитання: «Що може змінити цю ситуацію і перетворити навчання в захоплюючу подорож безмежною країною знань?»

Бачення виховання розумної, творчої, практичної, всебічно розвиненої особистості спонукало мене до вибору проблеми «Підвищення рівня знань учнів шляхом впровадження сучасних технологій».

Адже життя висунуло суспільний запит на навчання та виховання особистості, здатної самостійно мислити, приймати самостійні нестандартні рішення, мати високий рівень знань.

Створення умов для розкриття та розвитку активної творчої особистості молодшого школяра, що дасть змогу покращити якість здобуття знань – таким вбачаю своє завдання як учителя початкових класів.

Орієнтація на розвиток активної творчої особистості учня зумовила вибір інтерактивних технологій навчання.

“Однією з найсерйозніших хиб нашої шкільної практики є те, що, навчаючи дітей, працює переважно вчитель”, - цю думку В. Сухомлинського можна застосовувати до характеристики навчального процесу й на сучасному етапі.

Праця учня, який роками сидить мовчки за партою, слухає вчителя і намагається запам'ятати те, що йому говорять, - не може забезпечити повноцінного формування особистості, ні найвищого щастя людини від успіхів у праці.

Переді мною стоїть завдання: забезпечити всебічний розвиток особистості учня. Реалізація цього завдання може здійснюватися лише за умови якомога активнішого включення у навчально-виховний процес кожного учня.

Використання інтерактивних технологій – це самоціль. Це лише засіб для досягнення такої атмосфери в класі, яка найкраще сприяє співробітництву, порозумінню й доброзичливості, дає можливість дійсно реалізувати особистісно-орієнтоване навчання.

Застосування інтерактивного навчання здійснюю шляхом використання фронтальних та кооперативних форм організації навчальної діяльності учнів, інтерактивних ігор та методів, що сприяють навчанню учнів.

Отже, навчальний процес будую так, щоб сприяти свідомій співучасті особистості, яка освоює предмет, у відтворенні його змісту.

Найчастіше використовую:

- при фронтальній формі роботи такі технології ”мікрофон”,”мозковий штурм”,”асоціювання”.

- при кооперативній формі навчання: робота в парах,”Карусель”, робота в групах ”Синтез думок ,”Пошук інформації”,”Незакінчене речення”,”Дерево рішень”.

Особливу увагу надаю груповій співпраці, бо вона має переваги над іншими формами  роботи, а саме:

- Діти вчаться співробітництва ( слухати, підтримувати розмову, досягати згоди, домовлятися),вони разом доходять до істини. Слабші учні тягнуться за сильнішими.

- однокласники стають друзями ( піклуються один про одного, допомагають, довіряють).

Групова навчальна діяльність сприяє досягненню учнями вищих результатів засвоєння знань і формування вмінь. Така модель легко і ефективно поєднується із традиційними формами та методами роботи і може застосовуватися на різних етапах навчання.

Під час групової роботи даю дітям різноманітні завдання: обговорити тему чи короткий текст, визначити ставлення до предмета чи явища,зробити критичний аналіз роботи, сформулювати підсумок теми, що вивчається, тощо.

На уроках читання одним із завдань є формування і вдосконалення техніки читання. Для цього  я підбираю такі вправи для групової роботи.

Наприклад:

3кл. – Поділити текст на частини і придумати заголовки до них.

4кл. – Скласти план тексту.

Ця форма роботи формує свідоме і швидке читання тексту, розвиває мислення, збагачує словниковий запас учнів.

При перевірці домашнього завдання часто практикую таку форму групової роботи, як “Синтез думок”.

Завдання групам: дати характеристику певному герою. Після виконання завдання учні не роблять записів на дошці, а свій варіант характеристики передають іншій групі. Ті доповнюють його своїми думками, підкреслюють те,з чим не погоджуються. Опрацьований аркуш передають експертам, котрі зіставляють написане з власним варіантом, роблять загальний звіт.

Під час вивчення в 4 класі теми “Книга розуму навчає” при груповій роботі використовую метод “Незакінчене речення”.

Даю учням в групах незакінчене речення, а вони мають закінчити його.

Наприклад:

Навчальна книга – це ……..( підручник).

Книга, яка пояснює значення слів – це………( тлумачний словник).

Книга, яку я читаю на дозвіллі – це……….( художня книга).

Книга, яка підкаже правильне написання слова – це………..( орфографічний словник).

При підведенні підсумку цього уроку учні в групах складають сенкан “Книга”.

Наприклад:                                        Книга

 художня, навчальна,

     навчає, пояснює, допомагає,

Я люблю читати книги,

Підручник

Виконуючи ці завдання, у дітей збагачується словниковий запас, розвивається мислення, проявляється активність, вони вчаться працювати в колективі, долати труднощі, розв’язувати проблеми.

 

В. Сухомлинський писав, що без гри не може бути повноцінного розвитку. Гра – це величезне світле вікно,через яке в духовний світ дитини вливається життєдайний потік уявлень і понять.

На уроках математики завдяки грі сконцентровую увагу навіть найінертніших маленьких учнів. Захопившись грою, школярі не помічають, що вони вчаться: пізнають, запам‘ятовують нове, орієнтуються у незвичайних ситуаціях, поповнюють запас понять і уявлень. Розвивають фантазію і уяву.

Вивчаючи геометричний матеріал певної теми, використовую ігри “Укладаємо узори”, ”Фігури з паличок”, ”Ти конструктор, я - конструктор”.

Під час вивчення нумерації застосовую ігри ”Числа - сусіди”, “Сходинки”,”Ну ж бо,числа,станьте в ряд”, Чия башта вища” і інші.

Для закріплення вивчених випадків додавання і віднімання, множення і ділення під час усної лічби застосовую ігри ”Лічильний ланцюжок”, ”Мовчанка”, ”Запусти ракету”, ”Естафета”, ”Математичний футбол”,”Числові лабіринти”, ”Цікаві дії” та багато інших.

Важливе місце на уроках математики відводиться розв’язуванню задач. Розв’язування задач – справа не легка, а до нелегких справ треба підходити з гумором. Тому для усної лічби складаю задачі, які викликають веселе пожвавлення в класі і засвічують вогник цікавості в очах дітей. Це задачі про Вінні-Пуха, Вужика Вогнегасного, Незнайка, інших казкових персонажів, яких діти сприймають як близьких друзів зі світу мультфільмів.

Часто при розв’язуванні задач використовую схеми, таблиці, короткі записи, які допомагають наочно уявити зміст задачі, розвивають в учнів процеси аналізу, синтезу, логічне і творче мислення.

Для розвитку обчислювальних навичок учнів впроваджую метод групової роботи.

Наприклад:

1.                 Вивчаючи тему ”Рівняння”, учні працюють в групах, розв’язуючи рівняння, на дошці захищають свій розв’язок, виводять правило, як знайти невідомий компонент.

2.                 Вивчаючи тему ”Площа фігури” учні в групах знаходять площу квадрата і прямокутника, на дошці роблять свої записи, повторюють правило про знаходження площі.

На уроках математики при перевірці домашнього завдання використовую роботу в парах:діти складають аналогічну задачу. Каліграфічну хвилинку проводжу із різноманітним завданням. При роботі також використовую індивідуальні картки, здебільшого під час закріплення. За допомогою карток із завданнями неважко здійснювати диференційований підхід: допомагати учням, які повільніше сприймають матеріал,ставити підвищені вимоги до сильніших учнів. На уроках учням пропоную завдання, що мають спільну мету, але відрізняються степенем трудності чи мірою допомоги.

На уроках природознавства формую уявлення про причини зміни дня і ночі, пір року,теплові пояси Землі; про план і масштаб, взаємозв’язки між живою і неживою природою, вчу дітей працювати з різними видами карт, розвиваю спостережливість, пам’ять, увагу, науковий світогляд, виховую любов до природи, бережливе ставлення до неї.. Для зацікавлення учнів використовую загадки, прислів’я, ігри “Живе-неживе”, “Як живеться твоїм речам”, ”Рослини нашого лісу”, “Зоопарк” і інші.

Часто на уроках практикую проведення такої інтерактивної вправи, як «асоціювання , (гронування)».

Наприклад: - Запишіть слова на фрази, які спадають на думку з теми ”Україна”, ”Планета Земля”, ”Світовий океан” тощо.

Діти дуже люблять цю роботу, всі хочуть висловитися, записати своє слово. Всім даю можливість це зробити. Ця вправа розвиває їх мислення, уяву, активізує їх до роботи, допомагає розвивати їх навколишній світ, збагачує їхній рівень знань. Головне, що працюють всі діти.

На уроці громадянської освіти з предмету “Я і Україна”. Громадянська освіта при вивченні теми «Народні промисли України» проводжу роботу в малих групах «пошук інформації».

Прикріплюю на дошці малюнки, ілюстрації зі зразками українського одягу. Групи отримують запитання з теми і шукають інформацію.

1 група. Описати чоловіче вбрання.

2 група. Описати жіноче вбрання.

3 група. Чому в одних жінок на голові вінок, а в інших хустинки? З чого складається вінок?

4 група. Описати взуття українського костюму.

Вивчаючи тему «Київ – столиця України» використовую такі методи:

1.                 «Мозкова атака»

- за дві хвилини запишіть на папері все, що ви знаєте чи думаєте про Київ, використовуючи якомога більше слів.

2.       Робота в парах. Метод «Обличчя до обличчя»

         - поверніться до сусіда і спитайте, що він знає чи думає про Київ. Обговоріть це, зробіть спільний висновок.

3. Робота в парах. Гра «Закінчи речення».

         - Київ - столиця ...(України).

         - Головна вулиця столиці - …(Хрещатик).

         - Місто Київ названо на честь…(старшого брата Кия).

         - Братів Кия звали…(Хорив і Щек).

         - Сестру звали…(Либідь).

4. Складання сенкану

                                                         Київ

                                               давній, красивий

                                       живе, розвивається, квітне

                                      Головне місто нашої країни

                                             столиця

На уроки української мови “запрошую” казкових героїв, які приносять цікаві завдання. Незнайко – частий гість уроків. Бажання допомогти героєві,що потрапив у біду, розібратися у казковій ситуації – все це стимулює розумову діяльність дитини, розвиває інтерес до предмету, спостережливість, здібність до співпереживання, образну пам’ять, відчуття гумору, формує уміння оперувати оцінною термінологією, народжує уміння дивуватися.

Широко використовую різноманітні дидактичні ігри, наприклад: - “Хто більше?” (діти обирають ознаки предметів).

- ”Впіймай ознаку предмета” (знайти прикметники в прислів’ях).

- ”Склади слово” (із букв, складів).

- “Граємось в риму” (добір потрібних слів).

- ”Гра ”е” чи ”и” (ненаголошені)

та інші.

Щоб зацікавити дітей, намагаюся, де це можливо, пов’язувати зміст завдань з усною народною творчістю (загадками, прислів’ями, скоромовками) та життєвим досвідом дітей.

Для досягнення певної дидактичної мети – засвоєння, закріплення, перевірка знань – використовую інтерактивні технології.

Метод “Мікрофон” широко впроваджується на уроках. Н-д.

1.                 Підібрати синоніми, до дієслова =іти=.

2.                 Скласти розповідне, питальне, спонукальне, окличне речення.

3.                 Скласти речення з числівником (прислівником, займенником) тощо.

Ці завдання зумовлюють повторення мовного матеріалу і примушують кожну дитину проявити творче мислення.

Групова робота – частий елемент уроку.

Н- д, вивчаючи іменники.

1гр. Записати іменники – назви зимуючих птахів.

2гр. Записати іменники назви дерев, які на зиму скидають вбрання.

3гр. Записати іменники – назви лісових звірів.

4гр.Записати іменники – назви перелітних птахів.

На уроках рідної мови проводжу різноманітні диктанти: творчий, словниковий, малюнковий, вибірковий, пояснювальний, вчу дітей писати твори-розповіді, описи, міркування. Вправа з каліграфічного запису букв і буквосполучень  присутня на кожному уроці.

Під час проведення уроків з основ здоров’я, образотворчого мистецтва та трудового навчання здійснюю з дітьми уявні подорожі у різні місця нашої планети, подорожі у часі, подорожі у різні культури та епохи.

Переконана, що вміле використання методів інтерактивного навчання спонукає учнів до активного самостійного мислення, активного засвоєння нових знань умінь та навичок. Мої учні здобувають необхідну систему знань. В них формується творче мислення, підвищується рівень розумового розвитку, рівень мовлення, з’являється інтерес до навчальної праці. Помічаються ґрунтовні результати навчання.

Результати читання(4 клас. – читання в голос)

Високий рівень – 59%

Достатній рівень – 18%

Середній рівень – 23%

Початковий рівень - -

Результати з математики

I семестр – 4 клас

Високий рівень – 27%

Достатній рівень – 14%

Середній рівень – 27%

Початковий рівень – 32%

Результати з української мови (диктант)

I семестр – 4 клас

Високий рівень – 32%

Достатній рівень – 32%

Середній рівень – 18%

Початковий рівень – 18%

Є й інші досягнення.

2011р. – Паламарчук Андрій зайняв I місце на районній олімпіаді з математики.

Як цінний дороговказ у своїй роботі завжди будуть слова В. Сухомлинського, який прагнув, щоб “початкова школа стала школою мислення, фундаментом творчих розумових сил учнів, щоб дитина в початковій школі, була передусім думаючою, активним здобувачем знань, допитливим шукачем істини, мандрівником у світі пізнання.”

Щодня дивлюся у найчистіші джерела на світі – в очі своїх маленьких вихованців. Впевнена, що зростуть вони людьми, здатними до пошуку і творчості.

А впевненість – як мрія господаря, що виходить напровесні засівати ниву. Він відчуває дихання рідної землі й схвильоване биття свого серця – будуть рясні сходи, заколоситься нива, золотавим дзвоном озветься добро

1111111111111111111

Мультимедійні засоби навчання є універсальними, тому у своїй роботі я використовую їх  на різних етапах уроку:

 

під час повторення вивченого на попередніх уроках матеріалу;

під час мотивації як постановка проблеми перед вивченням нового матеріалу;

під час пояснення нового матеріалу як ілюстрації;

під час закріплення й узагальнення знань;

для контролю знань.

 Серед величезного різноманіття складових мультимедійних систем я для себе обрала саме ті засоби, які є найбільш ефективними,  на уроках:

 

мультимедіа-презентації;

відеодемонстрації.

навчальні фільми.

Найчастіше я використовую ІКТ на уроках природознавства, так як  це предмет, який вимагає багато наочності, що є проблемою у наших школах.  По-перше, ті наочні посібники, які є, не можуть в необхідному обсязі продемонструвати той величезний обсяг інформації, який учні отримують на цих уроках;  по-друге, ними незручно користуватися – вчитель не може розмістити весь матеріал на дошці, тому частина часу йде на заміну одних посібників іншими. А під час використання комп’ютерних засобів навчання полегшується робота вчителя, звільняється простір. Завдяки цьому вчитель ні на хвилину не втрачає контакт із класом.

Отже, для розв’язання багатьох навчальних і виховних завдань необхідно будувати педагогічну діяльність таким чином, щоб на запитання про доцільність використання інформаційних технологій у навчально-виховному процесі позитивних відповідей було більше, ніж негативних.     

 

Одна з істотних змін у структурі освіти може бути охарактеризована як перенесення центру тяжіння з навчання на учення. Саме  творчий підхід до навчання всіх учасників освітнього процесу, і перш за все, його основного традиційного тандему: вчитель — учень викликають необхідність створення ситуації взаємодії і взаємної відповідальності. Тільки за наявності високої мотивації всіх учасників освітньої взаємодії можливий позитивний результат мультимедійного уроку.

docx
Додав(-ла)
Нетеса Елена
Пов’язані теми
Математика, Розробки уроків
НУШ
Додано
8 квітня 2020
Переглядів
435
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку