Презентація на тему: "Безсполучникове речення"

Про матеріал
Безсполучникове складне речення — Безсполучниковими складними реченнями називаються такі речення, в яких окремі прості речення об'єднуються в одне ціле не сполучниками чи сполучними словами, а лише інтонацією.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Безсполучникове складне речення

Номер слайду 2

Зміст 123 Що таке безсполучникове речення? Які розділові знаки? За яких умов їх потрібно ставити?

Номер слайду 3

Безсполучникове складне речення — Безсполучниковими складними реченнями називаються такі речення, в яких окремі прості речення об'єднуються в одне ціле не сполучниками чи сполучними словами, а лише інтонацією.

Номер слайду 4

Розділові знаки. Кома. Двокрапка. Крапка з комою. Тире

Номер слайду 5

Ставимо кому Складові частин безсполучникового речення виражають послідовність чи одночасність подій: Приклад: Весна ледачого не любить, вона проворного голубить.

Номер слайду 6

Ставимо двокрапку. Ставиться, якщо:- друга частина складного речення розкриває, пояснює або доповнює зміст першої частини (між частинами речення можна поставити слова а саме, що; і побачив; і почув, що). Знаю: з попелу сходять квіти. Вірю: з каменю б’є джерело.- друга частина містить причину того, про що йдеться в першій частині речення (між ними можна вставити сполучник тому що): Говори, говори, моя мила: твоя мова — співучий струмок.

Номер слайду 7

Ставимо крапку з комою Ставиться в тому випадку, коли окремі частини безсполучникового речення не мають тісного зв’язку у змісті або якщо в середині частин є свої розділові знаки. Приклад: Ніч прозора, безшумна, тепла; ніби оксамитом огортає людину м’яке степове повітря.

Номер слайду 8

Ставимо тире. Ставиться між частинами безсполучникового речення, якщо:- зміст частини складного речення протиставляється або зіставляється, порівнюється (можна підставити а, але, мов...): Мало прожити життя — треба життя зрозуміть- друга частина речення виражає наслідок, несподіваний результат, висновок з того, про що говорилося в першій частині речення: В доту грать - сімью потерять.- у першій частині вказується на умову, за якої відбувається дія в другій частині: Защебече соловейко в лузі на калині — заспіває козаченько, ходя по долині.- відбувається швидка зміна подій: Виглянуло сонце — озеро вмить проясніло, радісно посміхнулось до неба.

Номер слайду 9

Дякуємо за увагу!

Номер слайду 10

Дякуємо за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 9 клас, Інші матеріали
Інкл
Додано
7 лютого 2022
Переглядів
4401
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку