Презентація на тему: "Чарівний світ писанки"

Про матеріал
Презентація дає змогу ознайомитися з видами традиційних великодніх писанок, значенням кольорів та символів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЧАРІВНИЙ СВІТ ПИСАНКИ Види писанок. Знаки, символи та кольори. Презентацію підготувала керівник гуртка «Флористика та живопис» Корюківського ЦДЮТ Железняк О.І.

Номер слайду 2

Існує чотири основних види розпису великодніх яєць : крашанки, крапанки, дряпанки (шкрябанки) писанки. Кожен вид має свої особливості та правила виготовлення.

Номер слайду 3

Традиційні крашанки з натуральних матеріалів.   Найстаровинніший варіант виготовлення великодніх крашанок — використання натуральних барвників рослинного та тваринного походження. Переваги цієї техніки очевидні: все натуральне, екологічне. Крашанки виходять не лише гарними, але і стовідсотково їстівними. Існує безліч природніх барвників, які здатні давати досить яскраві та стійкі кольори.

Номер слайду 4

Фарби для писанок майстрині виготовляли власноруч: Жовту - з кори яблуні-дички або з гречаної соломи, яку відварювали та настоювали. Зелений колір отримували з полови конопляного насіння. Чорний – з лушпиння соняшника, чорнильних горішків дуба. Брунатний колір давали лушпиння цибулі, настій дубової кори та кори вільхи. Червоний колір отримували з настою звіробою. Для розведення фарби використовували воду, яку вдосвіта набирали з трьох джерел та до якої додавалась ще й освячена вода.

Номер слайду 5

У писанкарстві  найчастіше використовували 7 основних кольорів: Червоний. Символізує добро, радість життя, для молоді – щасливий шлюб. Червоні писанки є символом Воскресіння, жертовності, небесного вогню. Жовтий. Символ небесного світила (сонця), тепла та врожаю ,оберіг від злих сил та лихого, колір багатства. Зелений. Колір весни, воскресіння природи, надії та життя. Символізував пробудження природи від довгого зимового сну. Бурий, коричневий. Символізує землю та її приховану життєдайну силу. Чорний. Колір ночі, всього невідомого та таємного. Він символізує нескінченність життя людини, буття після смерті. Використовується як тло, підкреслює силу інших кольорів. Білий. Колір чистоти, символ вирію (раю). Білі символи на писанці символізували безгрішне життя. Блакитний. Уособлював небо, повітря, воду, чистоту та здоров’я. На писанках він символізував насичення та небесну божественність.

Номер слайду 6

КРАШАНКИ

Номер слайду 7

Крашанка Але до традиційних також можна зарахувати і крашанки жовтого, блакитного, зеленого та коричневого відтінків. Це найпростіший спосіб виготовлення фарбованих яєць. Раніше для їх приготування господині збирали лушпиння від цибулі та варили в ньому яйця. Інколи для декору до яйця прив’язували листочки петрушки чи дрібні листочкисмородини, які залишали на готовому яйці білі відбитки-листочки. Основний колір крашанок — червоний та усі його відтінки.

Номер слайду 8

КРАПАНКИ

Номер слайду 9

Крапанки На яйце наносять писачком воскові краплі та занурюють у світлу фарбу, потім знов ставлять цятки і занурюють в фарбу темнішого кольору. Коли на крапанці вже будуть цятки всіх бажаних кольорів, загальне тло вкривають темною фарбою (найчастіше темно-вишневою, темно-зеленою або чорною). Після цього віск розтоплюють над свічкою та обережно обтирають яйце від залишків воску м’якою тканиною

Номер слайду 10

ДРЯПАНКА ЧИ ШКРЯБАНКА?

Номер слайду 11

ДРЯПАНКАДряпанка (скробанка, шкрябанка)- вид крашанки. На крашанку темного кольору наносять олівцем орнамент або візерунок, який видряпують тонким лезом чи голочкою . За допомогою такої техніки можна створювати витончені ажурні орнаменти, однак робота над дряпанкою вимагає вправності, аби не пошкодити яйце в процесі — в такій художній практиці виправити помилки у візерунку буває дуже складно.

Номер слайду 12

ШКРЯБАНКА Шкрябанка дуже схожа на дряпанку, різниця тільки у площі малюнку. Якщо дряпанка складається переважно з тонких ліній, які утворюють візерунок, то у шкрябанці орнамент може займати значну площу — до половини першопочатково нанесеної на крашанку фарби може бути знято в процесі. Виготовлення шкрябанок у майстрів може займати до кількох днів.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

ПИСАНКА Традиційно український вид великодніх яєць, розмальованих вручну. Це найскладніший у виготовленні варіант кольорових яєць, адже потребує майстерності, терпіння та часу. В писанкарстві існує безліч традицій, символічних орнаментів та загальноприйнятих кольорів.  

Номер слайду 16

ПИСАЧОК Виготовляють писанки за допомогою спеціального інструменту — писачка — та розплавленого свічного воску. Спочатку олівцем промальовуються основні орнаменти, потім по цим лініям наносять писачком віск, після цього яйце занурюють у фарбу, розтоплюють віск, видаляють його та, за бажання, розписують орнаменти іншими кольорами (можна залишати й білими).

Номер слайду 17

Знаки та орнаменти на писанках. Сонце. Його зображали на писанках у вигляді кола, восьмираменної зірки (яку ще називали ружею, існували прості, бокові, повні та сторцеві ружі), хреста, тринога (зображення трьох променів, що виходили з однієї точки та були закручені в один бік, його ще називали тригвер, трикверт), свасти (сварги, гачковий хрест).

Номер слайду 18

Хрест. Давній символ сонця, вогню, душі. Вважається «божим знаком». Хрест – це перетин двох ліній:вічності (вертикальна) та час (горизонтальна). Є символом буття та небуття, початку та кінця. У християнстві він уособлює страждання та радість Воскресіння,спокуту гріхів. Також є символом чотирьох сторін світу, чотирьох вітрів, чотирьох пір року.

Номер слайду 19

Зоря, Ружа. Цей символ зображували у вигляді п’яти- шести- семи-, восьмираменна зірки. Шестикутна – знак шести сторін горизонту співвіднесених з небом, а також знак року: дві половинки по шість місяців. Восьмикутна зірка містить в собі косий хрест, прямий хрест, а також лівосторонню і правосторонню свасті. Вона вважається символом кохання (писанка з ружею в подарунок вважалась освідченням в почуттях).

Номер слайду 20

Квіти В українській традиції цей символ пов’язаний з дітьми. Тому жінкам, у яких довго не було дітей, радили писати писанки з квітами та дарувати їх дітям.

Номер слайду 21

Завиток, Змій, Спіраль Це символи життєвої сили та зародження життя. Писанки з цими орнаментами дарували на здоров’я.

Номер слайду 22

Голка, сосонка Зелені дерева, гілки і листя – символ життя, весняного оновлення після зимового сну, вічної молодості, здоров’я та росту.

Номер слайду 23

S-подібний знак вічності Це знак єднання протилежностей, на якому тримається світ.«Боротьба» тепла й холоду, дня і ночі, світла й темряви, чоловіка і жінки, але між цими двома «полюсами» – знак єдності, знак первопочатку і вінця завершення.

Номер слайду 24

Безконечник (кривулька)Символізує воду, її плинність. Також вода є втіленням життєдайного жіночого начала, джерелом сил природи. У християнстві вода символізує очищення (обряд хрещення). На писанках окрім кривульок та безконечників її зображували зиґзаґами та хвилястими візерунками.

Номер слайду 25

40 клинців (48 клинців)Символізує впорядкування, зупинку перед випробуванням, родючість. На писанці може бути й більше 40 клинців-трикутників (на деяких їх більше 60). Число 40 є символічним в житті людини: 40 днів триває Великий піст, 40 років блукання в пошуках Землі обітованої.

Номер слайду 26

Дерево життя Символізує Всесвіт, у якому для кожної істоти є своє місце, де кожне явище підпорядковане правилам. У цьому образі поєднуються уявлення про час, простір, життя та смерть. Світове дерево можна розділити на кілька частин: крона (небесний світ, тут традиційно зображають птахів, бджіл та небесні світила: сонце, зорі, місяць), стовбур (земний світ: великі тварини, а також люди), коріння (підземний світ та вода: тут зображають змій, жаб, риб, водоплавні птахи). На писанках його зображують у вигляді вазону з уквітчаним деревцем, що символізує рід, родину (батько, мати та діти).

Номер слайду 27

Грабельки, Гребінці, Трикутнички з гребінцями Символи води, уособлюють хмари та дощ. Писанки із грабельками писали в посуху, щоб викликати такі бажанні дощі, які мали принести гарний врожай.

Номер слайду 28

Качині лапки, Божа ручка, рукавичка, дідові пальці Подібні символи уособлювали владу, заступництво, цілісність.

Номер слайду 29

Сварга Символізує сонце. Є два різновиди орнаменту: правостороння – символізує схід сонця, добро, пробудження природи навесні, позитивну енергію та лівостороння – захід сонця, руйнування, деградацію, зло, негативну енергію. Сваргу також була уособлення вдачі, довголіття, родючості, здоров’я та життя. На писанках її зображали у вигляді ламаного або гачкового хреста (у деяких регіонах цей орнамент ще називали п’явками, півнячими гребінцями, качиними шийками).

Номер слайду 30

Виноградна лоза За християнською традицією – символ духовного відродження та давній символ роду.

Номер слайду 31

Дубовий листок. Символізує силу, довголіття, терпіння. У поєднанні з жолудями – символ духовної та тілесної зрілості.

Номер слайду 32

Баранець Символ смирення, невинності, безмежної любові, родючості. На писанках орнамент «баранячі ріжки» уособлює молоді пагони рослин.

Номер слайду 33

Пташка. Птах символізує людську душу (за повір’ями душа прилітає пташкою до новонародженого та відлітає на небеса, коли людина вмирає). Вона є провідником між небом та землею, охоронцем від злого, символом любові, вірності та злагоди.

Номер слайду 34

Півень Символ світла, яке побороло темряву, провісник дня та сторож добра проти зла.

Номер слайду 35

Риба Уособлює воду, життя та здоров’я, а також новохрещення.

Номер слайду 36

Кінь Символ невпинного руху сонця, чоловічої основи в природі. За християнською традицією уособлював безстрашного вісника віри, який летить у світ, готовий на смерть.

Номер слайду 37

Олень. Вважається охоронцем істини, провідником душ померлих. За давніми віруваннями олень на своїх рогах виводив сонце на небосхил. Найчастіше цей орнамент зустрічався на писанках Гуцульщини та Буковини.

Номер слайду 38

Наклеянка — доволі новий вид великодніх яєць. Основу можуть становити крашанки — пофарбовані в один суцільний колір яйця — чи просто білі або коричневі яйця без попередньої обробки шкаралупи. Декоруються вони готовими наклейками, зазвичай промислового виробництва. Існує також варіант прикрашання великодніх наклеянок в техніці декупажу.Є багато сучасних видів розпису великодніх яєць . До них належать:

Номер слайду 39

Мальованка. Так називали великоднє яйце, яке являє собою скоріше різновид мистецтва, аніж просте блюдо у святковому меню. Мальованки виготовляють професійними фарбами — акрилом, гуашшю, аквареллю і т.д. На таких яйцях часто зображають ікони чи біблійні сцени.

Номер слайду 40

Бісерка (бісеринка) Таке яйце до Великодня прикрашали бісером. В давнину його для цього видували, обсушували і натирали воском. Потім яйце тримали над вогнем, і до нагрітого воску поштучно приклеювали бісеринки. Зараз для основи частіше використовують звичайний клей — він простіший у роботі та витриваліший. Дуже багато способів прикрасити писанку бісером. Бісеринки — справжні рукотворні шедеври, на виготовлення яких потрібно чимало часу.

Номер слайду 41

Дотс-прикраси для писанок Ця техніка знайома любителькам манікюрних трендів. “Дотс” у перекладі означає «крапки», і ця назва вичерпно описує саму техніку. Все просто: заздалегідь візерунок на шкаралупі не малюють. Його потрібно наносити маленькими крапками. Наші предки називали такі яйця «крапанками». Особливо ефектно виглядають в техніці дотс візерунки з квітами, узори-мандали та калейдоскопи.

Номер слайду 42

Використані джерела: https://go-gl.com/GZx etnoxata.com.ua https://go-gl.com/vw. Hngfq

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 12
Оцінки та відгуки
  1. Харченко Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Анікіна Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Андрієвська Любов Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Безух Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Паламарчук Світлана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Куча Світлана Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Шамрай Ніна Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Шмагун Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Ямкова Катерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Кравченко Олена Вікторівна
    Дуже цікава робота ! Дякую !
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Мнишенко Таня
    Неймовірно КРУТА робота!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Байгота Світлана Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 9 відгуків
pptx
Додано
8 квітня 2020
Переглядів
16488
Оцінка розробки
5.0 (12 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку