Презентація на тему "Діячі української культури. Мечніков Ілля"

Про матеріал
Обличчя історії України формують особистості. Це ті видатні історичні постаті, які залишили свій важливий внесок в історії і стали гордістю України. Дана презентація може бути використана на уроках з історії України в 9 класі під час вивчення історії України, на заняттях з факультативу «Видатні постаті України», на заняттях історичного гуртка та в позакласній роботі з історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Ілля Ілліч Мечников – яскравий діяч науки, відомий біолог, основоположник ембріології, порівняльної патології та мікробіології, талановитий зоолог, лауреат Нобелівської премії. Про не всі напевно знають більш докладно хто це такий …

Номер слайду 3

Творчий і науковий шлях великого наукового діяча починається на Україну, де в 1845 році біля Харкова, він з’явився на світ, ставши вже п’ятою дитиною в сім’ї. Ще в дитинстві проявився інтерес хлопчика до природи. Може бути, поштовхом до цього послужив учитель старшого брата, студент-медик.

Номер слайду 4

Шкільна освіта Іллі почалося відразу з другого класу, але незабаром, закинувши нецікаві предмети, він захопився природничими науками. Вже в п’ятому класі він став учасником наукового гуртка, а через рік перевів книгу Груві «Взаємодія фізичних сил». Наступним кроком в його науковій кар’єрі було написання критичної статті на підручник з геології.

Номер слайду 5

Ще в школі Ілля Мечников був частим гостем на лекціях в Харківському університеті. Це дозволило йому зробити висновок, що продовження навчання буде більш вигідним в Європі. І після закінчення гімназії з відзнакою, він вирушає до Німеччини, в Вюрцбургской університет. Але через деякий час повертається, будучи здивованим холодним прийомом і байдужістю, і надходить все-таки до Харкова.

Номер слайду 6

Саме в цьому періоді Мечников вперше зіткнувся з теорією Дарвіна. Книгу про природний добір він привіз із Франції і, кілька разів перечитавши її, написав рецензію з декількома критичними зауваженнями. У 1863 році він заявив про своє бажання бути відрахованим з Харківського університету. Настільки дивний вчинок швидко порозумівся – незабаром Мечников самостійно освоїв всю навчальну програму і здав екстерном усі іспити.

Номер слайду 7

Наступний рік молодий вчений присвятив експедиції на острів в Північному морі. Там він вивчав різні форми морських тварин і налагоджував контакти з ученим світом. За намовою знаменитого ботаніка Кона Мечников влаштувався на роботу до не менш відомому зоолога Лейкарта. Про свої дослідження він успішно заявив на з’їзді вчених у Гиссеном, в 1964 році. Талант юного вченого не залишився непоміченим. Завдяки Н.І. Пирогову він отримав стипендію і разом з тим можливість повністю присвятити себе науці, залишивши турботи про прожиток.

Номер слайду 8

Ілля Ілліч працює в лабораторії Лейкарта, роблячи кілька важливих відкриттів з життя круглих черв’яків, пізніше він перебирається в Неаполь, де присвячує себе ембріології, працюючи з Ковалевським. На той момент 22-х річний вчений вперше стикається з проблемою з очима. Цей біль в очах не переставала заважати його роботі все життя. Підсумками цих праць стали премія Бера, отримана в 1865 році, і захищена у 1867 році дисертація про ембріональний розвиток риб і ракоподібних.

Номер слайду 9

Отримавши докторський ступінь Мечников почав викладацьку діяльність у Петербурзькому університеті. Нудьгуючи в галасливому місті, він часто проводив час з друзями. Саме там він і познайомився зі своєю майбутньою дружиною Людмилою. Дівчина була хвора на туберкульоз, і наступні чотири роки після весілля всі сили і гроші Мечникова йшли на безрезультатну боротьбу з її хворобою. Після смерті дружини вченому було дуже важко прийти в себе, та й проблеми із зором не давали відволіктися за допомогою науки. Він намагався покінчити з собою, але безуспішно.

Номер слайду 10

Малюнок будинку, в якому жив І.Мечников разом з хворою дружиною

Номер слайду 11

У 1870 році Мечников перебирається до Одеси, де читає студентам зоологію. Через п’ять років він знову закохується й одружується на студентці. Дівчина була молодша за нього на 13 років. Через деякий час молода дружина хворіє черевним тифом і Мечников у відчай і страх знову залишитися самотнім вдівцем вводить собі бактерію поворотного тифу. Але подружжя вижили, а на вченій хвороба позначилася мало не благотворно: його зір покращився.

Номер слайду 12

У 1881 році Мечников подає у відставку. Це був своєрідний протест проти політичних репресій. Переїхавши до Італії і поселившись в Мессіні, він продовжує займатися наукою і незабаром робить відкриття, що змінило багато його погляди. Вивчаючи личинки морських зірок, він виявив блукаючі клітини, названі ним фагоцитами, які поглинали чужорідні тіла. Здійснивши декілька досліджень і провівши паралель із людським організмом, він відкрив явище «фагоцитоз». Це було першим кроком до побудови ним пізніше стрункої теорії про імунітет.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Схема фагоцитозу та піноцитозу Ембріальний розвиток

Номер слайду 15

Окрім значних заслуг у галузі імунології, до класичних робіт Мечникова належать праці з мікробіології. Серед них — дослідження з холери, тифу, туберкульозу, а також спільні з французьким ученим Емілем Ру дослідження з сифілісу.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Мєчніков в Ясній Поляні у Лева Толстого.

Номер слайду 19

У 1886 році вчений знову повертається до Одеси, де проводить дослідження і очолює першу в Росії бактеріологічну станцію, яка займається розробкою вакцин проти сказу, холери, сибірської виразки. Однак багато дорікали вченого у відсутності медичної освіти, через що йому довелося знову виїхати за кордон.

Номер слайду 20

Деякий час Ілля Ілліч жив у Німеччині, але в 1888 році Луї Пастер допоміг йому створити лабораторію в Парижі. До кінця життя вчений працював там, досліджуючи фагоцитоз і впорядковуючи теорію про імунітет. Він багато писав. Це були як статті, так і повноцінні книги. Він намагався довести, що людина може жити набагато довше, ніж це відбувається зараз. Саме Мечников є винахідником сучасного йогурту. Він вважав, що кисломолочні продукти здатні відчутно продовжити життя.

Номер слайду 21

У 1908 році Мечников і Ерліх отримали Нобелівську премію за праці по імунітету. А в наступному році Ілля Ілліч повернувся на батьківщину, де продовжував наукову діяльність практично до самої смерті, яка настала в 1916 році після кількох інфарктів.

Номер слайду 22

Фотокопія диплома про присудження І.І. Мечникову Нобелівської премії (29.10.1908 г.)

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Пам'ятник Мечникову навпроти Пастерівського інституту в Харкові

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гладка Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
14 грудня 2019
Переглядів
4182
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку