Презентація на тему: "Корекція аграматизмів"

Про матеріал
Основні задачі логопедичної роботи з дітьми-логопатами щодо корекції аграматизмів є загальний розвиток мислення, уваги, наслідування, на базі чого можливе систематичне навчання котре включає: 1. Формування граматичної будови мовлення. 2. Збагачення словника. 3. Постанову та автоматизацію звука.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРЕЗЕНТАЦІЮ ПІДГОТУВАЛА ВЧИТЕЛЬ-ЛОГОПЕДДЕРЕНЬКО ВІТАЛІЯ СТЕПАНІВНАКОРЕКЦІЯ АГРАМАТИЗМІВ ПІД ЧАС ЛОГОПЕДИЧНИХ ЗАНЯТЬ(підгрупа із дітьми-логопатами)КЗО «ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ БАГАТОПРОФІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНО-РЕАБІЛІТАЦІЙНИЙ ЦЕНТР №9 «ДОР»

Номер слайду 2

АГРАМАТИЗМИ ЯК ВИД ПОРУШЕННЯ МОВИ І МИСЛЕННЯ АГРАМАТИЗМ (грец. α – не і γραμμα – літера) – вид порушення мови і мислення при деяких нервово-психічних захворюваннях. Хворі, зберігаючи здатність вимовляти окремі слова, неспроможні зв'язувати їх у синтаксично правильно побудовані. У дітей мовленнєві навички формуються поступово у віці, приблизно, до 4 років. Деякі помилки в мові присутні у малюків старшого дошкільного віку. При правильному спілкуванні оточуючих людей помилки в розмові, сприйнятті текстів у дітей зникають. Якщо сформована дитина не розуміє написаного тексту, може назвати тільки кілька головних слів з прочитаної інформації, погано висловлює свою думку, в її мовленні відсутні дієслова, прийменники, сполучники, слід звернутися до лікаря. Можливо, сукупність цих ознак є виразом хвороби, що має назву АГРАМАТІЗМ. 

Номер слайду 3

ОРГАНІЗАЦІЯ КОРЕКЦІЇ АГРАМАТИЗМІВ ПІД ЧАС ЛОГОПЕДИЧНИХ ЗАНЯТЬ Однією із основних задач логопедичної роботи з дітьми-логопатами щодо корекції аграматизмів є загальний розвиток мислення, інтелекту, уваги, наслідування, на базі чого можливе систематичне навчання котре включає:1. Формування граматичної будови мовлення.2.3багачення словника.3. Постанову та автоматизацію звука.4. Розвиток потреби розмовляти. Організовуючи роботу з дітьми-логопатами в підгрупі, створюється така система роботи, яка б забезпечила всебічний розвиток мовлення, а паралельно і мислення. Приступаючи до корекції агроматизмів необхідно виконувати наступні завдання:1. Вправляти мовленнєві порушення, автоматизовувати навички  використання правильних мовленнєвих засобів.2. Формувати у дітей вміння граматично правильно оформлювати власне усне висловлювання.3. Організувати досвід виконання ряду мисленнєвих операцій під час мовленнєвої дії.. 

Номер слайду 4

КОРЕКЦІЯ АГРАМАТИЗМІВ ЗАСОБАМИ ДИДАКТИЧНИХ ІГОР ТА ВПРАВДосягнути поставленої мети корекції аграматизмів на логопедичних заняттях в підгрупі можна шляхом введення в роботу:дидактичних ігор по формуванню граматичних навичок та вмінь;дидактичних ігор та завдань для розвитку логічного мислення. У системі логопедичних занять з корекції аграматизмів в підгрупі, вагоме місце посідають цікаві заняття з грамоти, на яких проводиться робота над формуванням навичок звукового аналізу, визначення місця звука в слові, проводиться ознайомлення дітей з кожним  звуком та відповідною буквою.

Номер слайду 5

УМОВИ ПРОВЕДЕННЯ ВПРАВ ТА ІГОР НА ЛОГОПЕДИЧНИХ ЗАНЯТТЯХ При організації мовних ігор і вправ під час логопедичних занять потрібно користуватися такими правилами:1) ігри не повинні бути тривалими за часом (5-10 хв.);2) ігри повинні проводитися в неспішному темпі, для того, щоб дитина мала можливість зрозуміти завдання, свідомо виправити помилки, а логопед - допомогти їй в цьому;3) гра повинна бути цікавою, живою, заманливо для дитини, тому в ній має бути присутній елемент змагання, нагороди за успішний виступ, барвисте і смішне оформлення;5) в грі необхідно розвивати у дітей навички контролю за чужою і своєю мовою і прагнення правильно і досить точно виконувати мовленнєве завдання, схвалювати дитячу ініціативу;4) в грі потрібно добиватися активної мовної участі всіх дітей, при цьому по можливості використовувати і рухову активність;

Номер слайду 6

АСПЕКТИ КОРЕКЦІЙНО-ЛОГОПЕДИЧНОЇ РОБОТИ Ефективність дидактичної гри, як корекційно-логопедичного виду діяльності, дозволяє широко використовувати ігрові прийоми в роботі з дітьми-логопатами. За допомогою застосування дидактичних ігор і окремих ігрових дій у ході занять можна подолати ряд труднощів, що виникають у корекційній роботі з дітьми, що мають мовленнєві порушення, зокрема аграматизми. Недоліки звуковимови при аграматизмах, недостатньо чітке сприйняття звукового образу слів, обмеженість словника, повна або часткова відсутність граматичних форм, а також зміни темпу мови, її плавності – все це, в різній мірі впливає на ігрову діяльність дітей з мовленнєвими розладами, породжує у них і особливості поведінки в грі.

Номер слайду 7

ПРИКЛАДИ ДИДАКТИЧНИХ ІГОР ТА ВПРАВ«Чудесний мішечок» НАОЧНИЙ МАТЕРІАЛ: мішечок, дрібні іграшки, що зображують дитинчат тварин: каченя, гусеня, курча, тигреня, порося, слоненя, жабеня, кошеня та ін. іграшки складені в мішечок. Логопед, тримаючи мішечок, підходить до дітей і пропонує вийняти звідти одну, показати її всім і голосно назвати. Педагог домагається, щоб діти правильно і виразно називали іграшку. Якщо хто-небудь може відповісти, логопед підказує йому.  «Підбери схожі слова» Логопед вимовляє слова, близькі за звучанням: кішка - ложка, вушка - пушка. Потім він вимовляє слово і пропонує дітям самим підібрати до нього інші слова, близькі за звучанням. Педагог стежить за тим, щоб діти правильно підбирали слова, вимовляли їх виразно, чисто, голосно.«Назви перший звук у слові» Логопед показує іграшку, наприклад, Буратіно і пропонує визначити, з якого звуку починається його ім'я. Після відповідей педагог дає завдання дітям визначити, з якого звуку починаються імена їхніх сусідів, назва тих чи інших тварин, предметів. Звертає увагу на те, що звуки треба вимовляти чітко (не можна вимовляти склади зе в слові Зоя, ве – у слові Вадик).

Номер слайду 8

Дидактична гра «Добери предмет до ознаки» Мета: збагачувати лексичний запас дітей, розвивати зв’язне мовлення. Хід гри. Педагог-логопед називає прикметники, а діти добирають до них іменники. Мовленнєвий матеріал. - холодний, білий (сніг); - червонобоке, кругле (яблуко); - стигла, жовта, овальна (диня); - лісовий, колючий (їжак); - хитра, руда (лисиця); - бурий, клишоногий (ведмідь); - косоокий, довговухий (заєць) тощо. Дидактична гра «Хто більше?» Мета: вчити дітей добирати прикметники до запропонованих іменників. Мовленнєвий матеріал. Яблуко (яке?) рум’яне, духмяне, червонобоке, смачне, солодке тощо. Слива (яка?) синя, соковита, маленька тощо. Річка (яка?) швидка, гірська, широка тощо. Кішка (яка?) біла, пухнаста, домашня тощо. ПРИКЛАДИ ДИДАКТИЧНИХ ІГОР ТА ВПРАВ

Номер слайду 9

ПОКАЗНИКИ ЕФЕКТИВНОСТІ КОРЕКЦІЇ АГРАМАТИЗМІВ У ДІТЕЙ-ЛОГОПАТІВ Робота по розвитку логічного мислення проводиться безперервно та послідовно, що необхідно не тільки для розвитку мовлення та мовленнєвих навичок. Будь яке завдання, яке вимагає від дитини самостійної зв'язної розповіді, передбачає не тільки певну сформованість фонетико-фонематичної та лексико-граматичної сторін мовлення, а ще й високий рівень сформованість у дитини процесів логічного мислення. Засвоєння критеріїв граматичної правильності поданих показників, свідчить про готовність дитини і вміння спілкуватися та розуміти оточуючих:вживання правильних граматичних форм, слів узгодження іменників середнього роду з прикметниками;вміння дитина змінювати назву предмета;виділяти певний звук у слові;ділити слова на склади;проводити звуковий аналіз слів;

Номер слайду 10

ЗАПОРУКА УСПІХУ КОРЕКЦІЇ АГРАМАТИЗМІВ У ДІТЕЙ-ЛОГОПАТІВЕфективність логопедичної роботи з дітьми-логопатами залежить від того, наскільки педагог досконало володіє сучасною технологією навчання дітей грамоти, лінгвістичними знаннями, як він ураховує, вимоги сучасної психолого-педагогічної науки до організації навчально-виховного процесу в корекційному навчальному заклад. Успіх корекції аграматизмів під час підгрупових занять значною мірою залежить від уміння логопеда організувати заняття, структурувати його, методично правильно провести. У підгрупі дітей-логопатів заняття з навчання грамоти проводяться один раз на тиждень, їхня тривалість – 25-30 хвилин. На заняттях дітям пропонується як новий матеріал, так і матеріал для повторення та закріплення раніш засвоєних знань та умінь. ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Пов’язані теми
Логопедія, Презентації
Інкл
Додано
17 жовтня 2023
Переглядів
455
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку