Презентація на тему: "Лексичне значення свова"

Про матеріал
Подана презентація дає можливість учням дізнатися, що вивчає лексикологія, а також що вивчає лексика, вміти розрізняти однозначні та багатозначні слова, пояснювати пряме та переносне значення слова, вчить учнів виправляти лексичні помилки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лексичне значення слова. Однозначні й багатозначні слова

Номер слайду 2

Потрібно знати: -що вивчає лексикологія; -що таке лексика; -що таке лексичне значення слова; -у чому полягає різниця між однозначними й багатозначними словами.

Номер слайду 3

Лінгвістичне розслідування -Які ви знаєте розділи науки про мову? -Що вони вивчають? -Що, на вашу думку, є спільним у словах лексикологія, лексика, лексичне значення слова? -На які дві групи поділяються слова за кількістю значень? -На які групи за характером значень поділяються слова української мови? 

Номер слайду 4

Слово Лексика. Лексикологія 

Номер слайду 5

Лексикологія - розділ мовознавства, який вивчає лексику. Лексика - усі слова, які вживаються в мові. 

Номер слайду 6

 Лексичне значення слова це те, що слово означає. Калина 1. Кущова рослина родини жимолостевих, що має білі квіти й червоні гіркі ягоди. 2. Ягоди цієї рослини.

Номер слайду 7

СПОСОБИ ПОЯСНЕННЯ ЛЕКСИЧНОГО ЗНАЧЕННЯ Прочитати у тлумачному словнику Підібрати синонім Підібрати спільнокореневі слова 

Номер слайду 8

Однозначні слова Багатозначні слова ГОЛОВАБЛИСКАВКАДЗВОНИКАЛФАВІТДНІПРО

Номер слайду 9

ДЗВОНИКУдарний сигнальний підвісний інструмент, звичайно із сталі або бронзи, у вигляді порожнистої, зрізаної знизу груші, в середині якої підвішений ударник (серце). Трав'яниста або напівкущова рослина з блакитними, синіми, ліловими, фіолетовими і т. ін. квітками, що формою нагадують маленькі дзвони.

Номер слайду 10

БЛИСКАВКА 

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Пошукова робота. Осінній сад ще яблучка глядить, листочок-два гойдає на гілляках. І цілу ніч щось тихо шарудить, і чорні вікна стигнуть в переляках. Між стовбурами пробігає тінь... а у світанків очі променисті. То білий кінь, то білий-білий кінь шукає літо у сухому листі. Л. Костенко 

Номер слайду 13

Лексичні помилки-Уживання слова в невластивому йому значенні -Порушення лексичної сполучуваності -Уживання в одному реченні близьких спільнокореневих слів, однакових слів (тавтологія) -Дублювання змісту у двох словах -Вживання слова, не властивого описуваній епосі -Уживання слів, не властивих українській літературній мові -Уживання русизмів

Номер слайду 14

 Я – редактор. Знайдіть у тексті й виправте лексичні помилки. До його коричневого волосся і коричневих очей чудово пасував костюм, витриманий в коричневих тонах. Навіть сорочка була у нього коричневого кольору, а темно- коричнева краватка мала світло-коричневі скісні полоски. Обличчя було теж загоріле, коричневе, а волосся відбивало коричневим блиском. Довідка. Коричневий, кофейний, шоколадний, каштановий, брунатний.

Номер слайду 15

Незакінчене речення. Лексикологія – це… Лексичне значення слів – це… Лексика – це... Суть лексичної помилки полягає у... Лексичне значення слова можна дізнатися...

pptx
Додано
4 лютого 2019
Переглядів
3201
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку