Презентація на тему "Локальні та сезонні продукти"

Про матеріал
Навчальна презентація призначена для розкриття теми "Локальні та сезонні продукти", при викладанні позашкільного гуртка "Відповідальне споживання" на базі КПНЗ "Станція юних натуралістів Тернівського району" КМР. Автор керівник гуртка Ханченко Дар'я Олегівна. Ролик зроблено за допомогою сервісу Canva https://www.canva.com/join/btx-zfs-ckd
Перегляд файлу

imageЛокальні та сезонні продукти

КПНЗ "СЮН Тернівського району" КМР Гурток "Відповідальне споживання" Керівник Ханченко Д.О.

 

ЯКІ ЦЕ ЛОКАЛЬНІ ПРОДУКТИ?

Немає єдиного правильного визначення терміну

«локальна їжа». Хтось вважає, що це продукти, вирощені на відстані 160 км від місця споживання, хтось – що це продукти, вироблені у вашому регіоні. Однак тренд на

локальну гастрономію лише набуває обертів. І ми спільно з вами дослідимо, чому купувати продукти місцевих виробників – не тільки модно, але й корисно.

imageСезонні

Сезонні продукти

продуктице продукти,

 споживання яких

 відбувається після збору врожаю в локальній місцевості.

 

Сезоннолокальне харчування

З незапам'ятних часів людство харчується сезонно. І це не лише оптимальний спосіб додати поживні елементи до раціону, але і смачніший, чистіший і корисніший для навколишнього середовища метод.


imageСезонне харчування означає своєчасне споживання продуктів після збору врожаю в локальній місцевості. Визначення «локальності» варіюється, але зазвичай воно означає продукти, вирощені у вашій країні або у найближчих сусідів. Проте локальність може визначатися і безпосередньою близькістю, адже дедалі більше крамниць і ресторанів закуповують більшість продуктів у найближчих виробників, які можуть перебувати за кілька десятків кілометрів від закладу. Такі супермісцеві джерела також означають суперсезонність, адже місцеві продукти помітніше змінюють одне одного залежно від сезону".

image

Чому сезонне харчування відроджується?


У минулому столітті способи виробництва і обробки продуктів харчування значно змінилися, і це дедалі більше відриває нас від природної циклічності дозрівання продуктів. Це позначилося як на навколишньому середовищі, так і на нашому здоров'ї, тож не дивно, що ми починаємо більше про це думати і прагнемо плавно повернутися до життя, ближчого до природи. 

Сезонне харчування не є привілеєм більш забезпечених людей чи більш розвинених країн. Це абсолютна необхідність для мільйонів людей в усьому світі, які вирощують свій урожай, щоб прогодувати себе і свої родини. Знання циклічної моделі дозрівання врожаю з його припливами і відливами має важливе значення для виживання в різних культурах.


imageЧим сезонне харчування корисне для здоров'я?

Ключова перевага сезонного харчування в тому, що ми з'їдаємо продукти, зібрані в час дозрівання, які досить швидко потрапляють до нас на стіл. Це допомагає оптимізувати концентрацію певних поживних речовин, що містяться у продукті, а також позитивно впливає на смак (тому що зернові культури, наприклад, не були спеціально селекціоновані і вирощені для тривалого зберігання і транспортабельності, що цінується більше, ніж смак чи харчові цінності). Але ще важливішим фактором є різноманітність, дуже корисна для здоров'я.

Завдяки міжнародним джерелам, зараз ми можемо з’їдати по п'ять фруктів і овочів щодня

упродовж усього року без перерв. Вони завжди

доступні в супермаркеті, незалежно від вартості і тривалості транспортування. До того ж, як люди, ми еволюціонували, щоб їсти надзвичайно різну їжу і дотримуватися різних типів харчування,

imageнасолоджуючись сотнями (якщо не тисячами)

різних рослин упродовж року. Сезонність означає різноманітність, а різноманітність продуктів

означає різноманітність поживних речовин. Саме таке розмаїття може допомогти нам захиститися від ризику надлишку чи дефіциту поживних речовин і є основою того, що ми називаємо «збалансованим харчуванням»".

Чому так краще для планети?

imageНасправді, відповідь не така проста, як здається на перший погляд. Якби ми могли споживати лише сезонні продукти, то це, ймовірно, якнайсприятливіше позначилося б на навколишньому середовищі.

Власний город — чудове місце для старту, а в деяких містах у всьому світі ви можете придбати цілі ящики локально вирощених фруктів і овочів. Але для багатьох це занадто одноманітно, тому потрібні імпортні товари. Так, ключовим є розрахунок загальних екологічних витрат виробництва і транспортування. Навряд чи вирощування томатів в опалювальних теплицях Великобританії буде екологічно безпечнішим, ніж їх доставка з Іспанії, де вони ростуть у природних умовах під сонячним промінням. Крім того, ми маємо враховувати упаковку, вартість і доступність, як і безліч інших чинників. Так, з екологічної точки зору сезонне харчування, безумовно, гарна ідея, проте виходить за рамки реального життя.

Які помилкові уявлення найчастіше пов'язані з сезонним харчуванням?

imageНайбільш помилкове уявлення полягає в тому, що це дорого, або це розкіш, доступна лише тим небагатьом, хто може дозволити собі органічні продукти. Це дуже далеко від істини. Розуміння сезонності дає нам фору при складанні бюджету для щотижневих закупів. Сезонні продукти завжди доступніші, що майже завжди означає дешевший цінник. Це помітно в супермаркетах, бакалійних крамницях і на ринках. Сезонне харчування може бути найдешевшим способом харчування, якщо ми знаємо, на що і коли звертати увагу".

ОТЖЕ, ЗАГАЛОМ, ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТІ ЗАКУПІВЛІ ТА ХАРЧУВАННЯ ПОЧИНАЮТЬСЯ З

УСВІДОМЛЕННЯ І ГОТОВНОСТІ ПОСТАВИТИ ПІД

СУМНІВ НАШІ ДАВНІ СПОЖИВЧІ ЗВИЧКИ —

ЧИТАННЯ ЕТИКЕТОК, ЗАПИТУВАННЯ,

ПРОВЕДЕННЯ ВЛАСНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ І

ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ПРО ТЕ, ЩО ТУРБОТА ПРО НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ БУДЕ

ПРІОРИТЕТОМ, КОЛИ МИ ЩОСЬ КУПУЄМО. РІЧ

imageНЕ В ТОМУ, ЩОБ БУТИ ІДЕАЛЬНИМ, А В ТОМУ, ЩОБ БУТИ ДОСИТЬ ВІДКРИТИМ ДО ПОСТУПОВИХ ЗМІН.

pdf
Додано
2 лютого 2022
Переглядів
407
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку