Презентація на тему: "Об'єкти світової спадщини ЮНЕСКО в Україні"

Про матеріал
Презентація є допоміжним матеріалом для проведення занять з навчальної дисципліни "Культурологія". Містить інформацію про цінності культурного спадку людства, що розташовані на території України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Об’єкти світової спадщини ЮНЕСКО в Україні Викладач СТФК НУХТ Чужинова Т. П.

Номер слайду 2

У 1972 році, на 12 сесії в Парижі, ЮНЕСКО прийняла Конвенцію про охорону Всесвітньої культурної та природної спадщини. Ця конвенція набула чинності у 1975 році, і з того часу ЮНЕСКО визначає найкращі об’єкти Всесвітньої спадщини в усіх країнах світу. Світова́ спа́дщина ЮНЕСКО (англ. World Heritage) визначає і об’єднує видатні культурні та природні цінності, що вважаються надбанням усього людства. 193 країни світу є учасницями ЮНЕСКО. Визнання об’єкту ЮНЕСКО – це своєрідний знак світової якості. Список об’єктів Всесвітньої спадщини визначає головні туристичні об’єкти країни, адже вони популяризуються у планетарному масштабі. Держави, на території яких розташовані об’єкти Всесвітньої спадщини, беруть на себе зобов’язання щодо їхнього збереження. Крім основного Списку ЮНЕСКО, є ще і Попередній список, в які вносяться об’єкти-кандидати на вступ. Він значно більший.

Номер слайду 3

Першим з українських об’єктів включили Київ із Софійським собором та Києво-Печерською лаврою – шедеврами людського творчого генія. Список об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні станом на 2023 рік налічує 8 найменувань, що приблизно становить 0,69% від загальної кількості об'єктів Світової спадщини у світі (1157 станом на 2023 рік). До їхнього переліку входять: Софійський собор, Києво-Печерська Лавра, ансамбль історичного центра Львова, Геодезична дуга Струве, Резиденція митрополитів Буковини та Далмації, дерев'яні церкви карпатського регіону в Польщі та Україні, Стародавнє місто Херсонес Таврійський і його Хора.

Номер слайду 4

Тип споруди кафедральний собор. Сучасний статус пам'ятка архітектури (національного значення)Розташування Україна, Київ. Засновник Володимир Великий (гіпотеза), Ярослав Мудрий. Початок будівництва 4 листопада 1011, 1017, 1037 (літописні версії)Кінець будівництва 1018, 1037, середина, друга половина ХІ ст. (наукові версії)Стиль візантійський (первісний), українське бароко (сучасний)Належність православ'я. Стан світова спадщина ЮНЕСКОЗареєстровано: 1990 (14 сесія)Собор святої Софії— київський православний монастирський комплекс. Один із найбільших християнських центрів України, визначна пам'ятка історії та архітектури. Заснована 1051 року як печерний монастир за межами Києва. Свою назву отримала від печер, де оселилися перші його мешканці. У середньовіччі був оплотом православ'я Русі. Зареєстровано: 1990 (14 сесія)Ки́єво-Пече́рська ла́вра Церква Спаса на Берестовіпам'ятка архітектури XI—XII ст.

Номер слайду 5

Львів — ансамбль історичного центру. Внесено до списку 1998 р.

Номер слайду 6

Дуга́ Стру́ве. Дуга́ Стру́ве — мережа з 265 тріангуляційних вимірювальних пунктів. За її допомогою було здійснене перше достовірне вимірювання параметрів Землі, її форми та розміру. Використовувалася у наукових і практичних цілях понад 130 років. Дугу виміряли з 1816 по 1855 рік на відстані меридіану довжиною 2821,833 км . Пункт «Катеринівка»Пункт «Фельштин»Пункт «Баранівка»Хмельницька обл. Пункти геодезичної дуги СтрувеІзмаїльський районсело Стара Некрасівка. Одеська область. На території України було розміщено 50 пунктів Дуги Струве. Сьогодні відомо про точне розташування 10 пунктів, але у Список ЮНЕСКО внесено лише чотири – три на території Хмельниччини та один в Одеській області. Пункти ще є у Волинській, Рівненській та Тернопільській областях, але ЮНЕСКО потрібно було лише чотири, а представники України запропонували чотири пункти, як найкраще збережені. Нині дуга Струве перетинає території 10 держав. Внесено до списку 2005 р.

Номер слайду 7

Букові праліси Карпат та інших регіонів Європи. Букові праліси – Світова спадщина ЮНЕСКО. Внесено в списки 2007 р. Бу́кові пра́ліси Карпа́т та інших регіонів Європи — транскордонний серійний природний об'єкт, що становить 78 окремих масивів, які розташовані на території 12 країн. 5 об'єктів розташовані в Австрії, 2 в Албанії, 5 у Бельгії, 9 у Болгарії, 6 в Іспанії, 10 в Італії, 5 у Німеччині, 12 у Румунії, 4 у Словаччині, 2 у Словенії, 15 в Україні та 3 в Хорватії. Понад 25 відсотків території об'єкту розташовані в Україні.

Номер слайду 8

Резиденція митрополитів Буковини і ДалмаціїРезиде́нція митрополи́тів Букови́ни і Далма́ції — пам'ятка архітектури, розташована у місті Чернівці. Комплекс збудований у 1864—1882 роках. Архітектор — Йозеф Главка. Після Другої світової війни його будівлі використовує Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича. З 24 серпня 1963 року є пам'яткою архітектури національного значення.28 червня 2011 року на 35-й сесії комітету ЮНЕСКО архітектурний ансамбль резиденції включили до списку Світової спадщини. За підсумками загальнонаціональної акції «Сім чудес України: замки, фортеці, палаци» 2010—2011 року, митрополича резиденція потрапила до першої сімки.

Номер слайду 9

Дерев’яні церкви карпатського регіону Польщі та України (11-19 ст.){5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Храм. Населений пункт. Регіон. Св. Параскеви. Радруж. Підкарпатське в. Різдва Пресвятої БогородиціХотинець. Підкарпатське в. Архангела Михаїла. Смільник. Підкарпатське в. Архангела Михаїла. Туринське. Підкарпатське в.св. Якова. Поворазник. Малопольське в. Покрова Пресвятої БогородиціОвчари. Малопольське в. Св. Параскеви. Квятонь. Малопольське в. Архангела Михаїла. Брунари. Малопольське в. Св. Духа. Потелич. Львівська обл. Собору Пресвятої БогородиціМатків. Львівська обл. Святої ТрійціЖовква. Львівська обл. Св. Юра. Дрогобич. Львівська обл. Св. Духа. РогатинІвано-Франківська обл. Різдва Пресвятої БогородиціНижній ВербіжІвано-Франківська обл. Вознесіння Господнього. Ясіня. Закарпатська обл. Архангела Михаїла. Ужок. Закарпатська обл. Дерев'яні церкви карпатського регіону Польщі та України — група історично цінних унікальних дерев'яних церков, які 21 червня 2013 року на 37-й сесії Комітету Світової спадщини ЮНЕСКО були занесені до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО. До списку внесено 16 українських церков — 8 з яких розташовані в Польщі та 8 в Україні. Церкви представляють такі типи архітектури: гуцульський (Україна), галицький (чотири Україна і дві на території Польщі), бойківський (дві в Україні та одна в Польщі) і лемківський (всі п'ять на території Польщі).

Номер слайду 10

Стародавнє місто Херсонес Таврійський і його Хора. Херсоне́с Таврі́йський (у перекладі з дав.-гр. Χερσόνησος — ἡ χερσόνησος (ге¯ херсо́не¯сос) означає «півострів», за візантійського часу — Херсон, у давньоруських джерелах — Корсунь) — античне і візантійське місто-держава в південно-західній частині Криму (Севастополь). Заснований 422-421 рр. до н.е. (VІ ст до н.е.) (?)23 червня 2013 року на 37-й сесії Комітету світової спадщини ЮНЕСКО, що проходила у Камбоджі, Херсонес Таврійський і його хора (сільськогосподарська округа) були включені до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Хрещення князя Володимира в Херсонесі. Фрагмент розпису Володимирського собору в Києві

Номер слайду 11

Істори́чний центр Оде́си. Центр Оде́си — головний старовинний район міста, з якого розпочався його подальший розвиток; політичний, економічний та культурний центр Одеси. Ще за кілька століть до н. е. гавань, на яку виходить центральна частина міста, стародавні греки використовували як пристань. Пізніше з'явилося слов'янське поселення. Ця територія впродовж своєї історії часто переходила від однієї держави до іншої. Засноване 19 травня 1415 року; 02 вересня 1794 року В 1795 році дістало назву Одеса. На честь адмірала Й. Дерібаса названо головну вулицю міста Дерибасівську. Внесений 2023 року Історичний центр Одеси перебуває у списку об'єктів Світової спадщини під загрозою.

Номер слайду 12

Попередній список — це перелік важливих культурних і природних об'єктів, що пропонуються включити до Списку всесвітньої спадщини. Станом на 2021 рік український уряд запропонував внести до переліку об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО ще 17 об'єктів. Їхній неповний перелік наведено у таблиці нижче.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Попередній список. Борисоглібський собор. Чернігів. ХІІ ст. Спасо-Преображенський собор. Чернігів. ХІ ст. Могила Тараса Шевченка та державний історичний та природний музей-заповідник. Черкаська областьмісто Канів. ХІХ-ХХ ст. Національний степовий біосферний заповідник «Асканія-Нова»Херсонська областьсмт Асканія-Нова1874 Культурний ландшафт каньйону у Кам’янці-Подільському. Хмельницька областьмісто Кам'янець-Подільський. XI—XVIII століття. Дендрологічний парк «Софіївка»Черкаська область місто Умань1796-1802 Бахчисарайський палац кримських ханів. АРКмісто Бахчисарай. XVI століття. Кам'яна Могила. Запорізька область. Мелітопольський район. XX—XVI тис. до н. е. Астрономічнаі обсерваторіїМиколаїв, Київ, Одеса1821,1845, 1871 Кирилівська церква. Київ. ХІІст. Андріївська церква. Київ1747-1762 Тіра — Білгород (Аккерман)Одеська областьмісто Білгород-Дністровський. ХІІІ ст.

Номер слайду 13

Використані джерелаhttps://www.chnu.edu.ua/kultura/universytet-i-yunesko/vsesvitnia-spadshchyna-yunesko/https://firtka.if.ua/blog/view/obekti-svitovoi-spadsini-unesko-v-ukraini-foto96856https://www.chnu.edu.ua/kultura/universytet-i-yunesko/vsesvitnia-spadshchyna-yunesko/https://visitukraine.today/uk/blog/1725/unesco-world-heritage-in-ukraine-what-places-are-definitely-worth-seeinghttps://uain.press/videos/1429808-1429808https://ukrainaincognita.com/unescohttps://ukrainer.net/unesko-v-ukraini/https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D1%96%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D0%AE%D0%9 D%D0%95%D0%A1%D0%9 A%D0%9 Ehttps://dovidka.biz.ua/nayvidomishi-ob-yekti-spadshhini-yunesko/https://www.radiosvoboda.org/a/947038.htmlhttps://land.gov.ua/category/napriamy-diialnosti/topohrafo-heodezychna-i-kartohrafichna-diialnist/https://ukrainaincognita.com/khmelnytska-oblast/duga-struve-naibilsh-taemnychyi-obekt-yunesko

pptx
Додано
24 грудня 2023
Переглядів
1960
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку