Презентація на тему: Особливості виховання за типом темпераменту (за практикою Н. Холоденко)

Про матеріал
Матеріал призначений для використання практичними психологами у роботі з батьками, які мають маленьких дітей і починають будувати стосунки з ними.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості виховання по типу темпераменту (за практикою Н.Холоденко) Підготувала: практичний психолог Зіньківського опорного ліцею №1 Зіньківської міської ради Алфьорова Л.М.

Номер слайду 2

Виховання без врахування типу темпераменту дитини є неправильним!! і може привести до ДЕГРАДАЦІЇ ОСОБИСТОСТІ

Номер слайду 3

Все залежить від батьків! Діти відображають те, як ми на них впливаємо Стандартні «дідівські методи» сьогодні уже не мають місця Діти, яких часто наказують в дитинстві, як правило, у майбутньому стають тими, які мають проблеми із залежністю З 3-4 років починає формуватися тип темпераменту під впливом нашого виховання.

Номер слайду 4

Існують 2 поняття: характер і темперамент. У чому різниця між ними?

Номер слайду 5

Темперамент – це те, що нам дано від природи, це вродженість, наш тип нервової системи і ніхто його не вибирає. Характер – це виховання, процес спілкування з дитиною, який допомагає компенсувати недоліки темпераменту.

Номер слайду 6

* Сангвінік * Меланхолік * Флегматик * Холерик

Номер слайду 7

Реакції дітей залежать від їхнього типу темпераменту Риси темпераменту найбільш чітко проявляються до 5-6 років! ФАКТ!!! У чистому вигляді типи темпераменту зустрічаються вкрай рідко, зазвичай, у кожної дитини можна знайти прояви двох-трьох темпераментів, при цьому найчастіше один з них буде помітно домінувати над іншими.

Номер слайду 8

Зверніть увагу на критерій сну!!!! Пробудження і засипання дитини є показником її типу темпераменту , бо це відображає те, як працює тип нервової системи.

Номер слайду 9

Сангвінік (найбільш непроблемні діти, рухливі, з хорошим настроєм, але є деякі нюанси) Помилки: Вірити на слово не треба (такі діти є хитренькими) Надмірна похвала, обережно (можлива поява зіркової хвороби) Правила: Домагатися виконання завдань (спокійно, але вимогливо) Заохочувати робити ще краще

Номер слайду 10

Меланхолік (ознаки: чутливість, швидке виснажування, схильні до суїцидальної поведінки…) Помилки: Карати за неуспішність Присоромлювати при інших дітях і порівнювати Правила: Ставити прості задачі (н-д, почистити зуби у ванній кімнаті…) Говорити слова підтримки ОБОВЯЗКОВО!!!

Номер слайду 11

Флегматик (беземоційні, повільно говорять, сплять близько 11-12 годин, слова для них є шумом, також потребують допомоги в адаптації, не завжди реагують на звернення до них) Помилки: Намагання на словах пояснити те, що від дитини вимагається Пасивно проводити час з дитиною Правила: Демонструвати дії на власному прикладі Заохочувати до спілкування з оточуючими людьми

Номер слайду 12

Холерик Особливо важливо виховувати правильно, інакше у майбутньому це приведе до асоціальної поведінки - порушення законів і порядку!!! Помилки: Проявляти агресію до дитини(для неї це виклик) Надмірно опікуватися Правила: Поводитися урівноважено з такими дітьми, можна спробувати сказати щось пошепки Встановлювати свої правила. Для холерика важливі попередні домовленості!

Номер слайду 13

Використані джерела https://kholodenko.net/uk/2020/01/08/iakym-ie-vash-temperament/ https://www.youtube.com/watch?v=v4g5TB60otk

Номер слайду 14

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

ppt
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
28 лютого 2023
Переглядів
117
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку