Презентація на тему "Подвоєння. Подовження. Розділові знаки при узагальнюючих словах"

Про матеріал
Презентація допоможе систематизувати та донести до учнів матеріал теми "Подовження та подвоєння", а також "Однорідні та неоднорідні означення. Розділові знаки при узагальнюючих словах"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Подвоєння. Подовження. Узагальнююче слово

Номер слайду 2

Дві однакові літери в словахподовжений м’який приголосний збіг однакових приголоснихзнання, життя, обличчя віддати, беззвучний, піввідра, юннат.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Не подвоюємо!у прикметниках утворених від іменників за допомогою суфіксів -ан -ян -ин -ін: рум’янець - рум’яний, пісок-піщанийв дієприкметниках та прикметниках утворених від них: зроблений, прикрашений, знайдений, смажений + довгожданий

Номер слайду 5

Розрізняємо!Дієприкметник здІйсненийск. Азанийнезд. Оланий Прикметник здійсн. Еннийсказ. Аннийнездол. Анний Несказане лишилось несказанним….

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Не подовжуємо!у родовому відмінку множини іменників середнього роду ІІ відміни перед нульовим закінченням: протиріч, зітханьв іменниках жіночого роду І відміни на -ин (я): майстриня, господиняв іменниках IV відміни: маля, кошеняякщо м’який приголосний стоїть НЕ між голосними: злістю, користюу словах свиня, кутя, попадя

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Однорідні та неоднорідні означення. Розділові знаки при однорідних членах з узагальнюючим словом

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Не вважаються однорідними!характеризують предмет у різних планах (можна між ними поставити і)На підвіконні цвітуть пахучі фіолетові фіалки.перше означення поширене, друге - непоширене. На покритому льодом холодному камені лежав іній.Іній лежав на холодному, покритому льодом камені.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Якщо після однорідних членів речення, які стоять після узагальнювального слова речення не закінчується, то перед ними ставиться двокрапка, а після них - тире. Все: і штурмуюче море, і голубіюче небо, і далекі, ледь окреслені хмари — пройняте легеньким серпанком рухливого.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

pptx
Додано
6 березня 2022
Переглядів
427
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку