Помідор (томат) –підрід квіткових рослин з роду “Паслін” родини Пасльонові. Один з найбільш поширених овочів у світі, являє собою кущ, стебла якого поступово дерев'яніють. Рослина однорічна, з гіллястими стеблами, які, як і листя, мають різким специфічним запахом. Після цвітіння утворюються зав'язі-ягоди, що досягають маси від 20 до 900 г і мають різну форму (кулясту, плоску, пальцевидного) і забарвлення (червоні, жовті, строкаті, помаранчеві та ін.). Смак помідорів також різний. Виростають у відкритому грунті, в кімнатних умовах.
Помідор (томат) містить цукор, в основному це фруктоза і глюкоза, мінеральні солі, такі як йод, калій, фосфор, бор, магній, натрій, марганець, кальцій, залізо, мідь, цинк. Помідори багаті цілим набором вітамінів, а саме вітаміни A, B1, B2, B6, C, E, K, PP і бета-каротин. Помідори (томати) містять органічні кислоти (лимонна, яблучна, винна і в невеликій кількості щавлева). Корисні властивості помідорів:
Вживання томатів рекомендується всім людям, що мають діагноз атеросклероз. Помідори сприяють зниженню рівня «поганого» холестерину. Користь помідорів для здоров'я кісток: Відомо, що помідори мають великий вміст антиоксидантів, в тому числі найвищу серед продуктів концентрацію лікопіну. Нещодавно виявлена важлива зв'язок між лікопіном і здоров'ям кісток. З'ясувалося, що в постменопаузі у жінок, позбавлених лікопіну, починалися небажані зміни в кістковій тканині. Вчені прийшли до висновку, що видалення лікопін-містять продуктів з раціону призводить до підвищеного ризику розвитку остеопорозу.
Зберігання помідорів: Зберігання помідорів в свіжому вигляді можна проводити аж до настання зими. При цьому необхідно створити правильні умови для такого зберігання. Свіжі помідори можуть зберігатися в умовах відкритого простору лише протягом трьох днів. Після цього помідори починають псуватися і швидко згнивають. Якщо ви хочете зберегти помідори протягом тривалого терміну, то їх необхідно перед закладкою на зберігання добре розсортувати.
Зберігання помідорів: Умови зберігання помідорів вимагають створення оптимального температурного режиму в приміщенні. Він може бути різним для сортів помідорів різного ступеня зрілості. Так, якщо помідори зберігаються в ящиках, то необхідно підтримувати температуру від 8 до 12 градусів. В тому приміщенні, де зберігаються помідори, необхідно також стежити регулярно за вентиляцією повітря. Не можна допускати, щоб вологість там підвищувалася або ж була занадто низькою. Помідори повинні зберігатися в приміщенні, де відсутнє сонячне світло. Відносна вологість повітря - 80-85%