Презентація на тему: "Поняття економічного аналізу. Види економічного аналізу""

Про матеріал
Презентація на тему: "Поняття економічного аналізу. види економічного аналізу". Презентація містить навчальний матеріал з дисципліни "Економічний аналіз", призначений для здобувачів освіти спеціальності 071 Облік і оподаткування. В презентації висвітлюються питання щодо поняття та призначення економічного аналізу, розкриваються функції та завдання економічного аналізу, визначено предмет економічного аналізу, розглянуто види економічного аналізу. Презентація може бути корисна для викладачів обліково-фінансових та економічних дисциплін.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Поняття економічного аналізу. Види економічного аналізу. Розробник презентації: Земляна Н. М. викладач Білгород-Дністровського морського рибопромислового фахового коледжу

Номер слайду 2

План:1 Поняття економічного аналізу. Зв`язок економічного аналізу з іншими дисциплінами.2 Зміст, функції і завдання економічного аналізу.3 Предмет економічного аналізу.4 Види економічного аналізу.

Номер слайду 3

1 Поняття економічного аналізу. Зв`язок економічного аналізу з іншими дисциплінами

Номер слайду 4

Економічний аналіз – це система спеціальних знань, для дослідження зміни та розвитку економічних явищ і процесів в їх взаємозв’язку і взаємообумовленості, з метою забезпечення цільового управління ними.

Номер слайду 5

Економічний аналіз — це комплексне глибоке вивчення роботи підприємств, їх підрозділів та інших господарських формувань для об’єктивної оцінки її результатів і виявлення можливостей подальшого підвищення ефективності господарювання.

Номер слайду 6

Зв`язок економічного аналізу з іншими дисциплінами. Економічний аналіз тісно пов’язаний з багатьма дисциплінами: математикою бухгалтерським обліком, аудитом, статистикою, плануванням, галузевими економіками, маркетингом, організацією виробництва й управління, фінансуванням і кредитуванням підприємств.

Номер слайду 7

2 Зміст, функції і завдання економічного аналізу

Номер слайду 8

Зміст економічного аналізу становить комплексне та взаємопов’язане дослідження процесів і явищ господарської діяльності підприємств та їх структурних підрозділів, визначення на цій основі причинно-наслідкових зв’язків і тенденцій розвитку з метою обґрунтування та оцінки ефективності управлінських рішень.

Номер слайду 9

Функції економічного аналізу:- оцінювальна – визначення відповідності стану економічної системи її цільовим параметрам функціонування та потенційним можливостям;- діагностична – встановлення причинно-наслідкових змін економічної системи у кількісному і якісному вимірюванні впливу факторів на цю зміну і розвиток:- пошукова – виявлення невикористаних резервів та потенційних можливостей зміни та розвитку економічної системи, обґрунтування механізмів їх мобілізації.

Номер слайду 10

{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}№Завдання. Зміст завдання1 Підвищення науково-економічної обґрунтованості цільових програм, бізнес-планів, нормативних планів, прогнозів (в процесі їх розробки), покращення системи планування. Досягається здійсненням детального попереднього аналізу. Попередній і поточний аналіз завжди завершується перспективним (прогнозним) аналізом, що є основою для розрахунку прогнозних показників.2 Об’єктивне та всебічне дослідження та оцінка виконання планів і дотримання нормативів. За даними обліку і звітності здійснюється контроль виконання встановлених бізнес-планів і дотримання нормативів. На промислових підприємствах досліджується виконання виробничої програми за кількістю й асортиментом, якістю та обсягом реалізації. На торгових підприємствах звертають увагу на оптовий і роздрібний товарообіг, його асортимент і структуру. 3 Визначення економічної ефективності використання ресурсного потенціалу; сприяння впровадженню в практику роботи підприємства науково-технічних розробок і провідних методів господарювання. Окремо досліджується ефективність використання засобів і предметів праці, робочої сили , а також якість і кількість фінансових ресурсів. Завдання економічного аналізу:

Номер слайду 11

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№Завдання. Зміст завдання4 Об’єктивна і всебічна оцінка роботи підприємства і його підрозділів за певні проміжки часу. Проводиться виявлення позитивних і негативних чинників, що впливають на роботу об’єкту, який аналізується, визначення кількісного розміру їх дій; підготовка даних для перспективного розвитку на наступний період.5 Виявлення і вимірювання внутрішніх резервів на всіх стадіях виробничого процесу Економічний аналіз як прикладна наука виправдовує себе повною мірою тільки тоді, коли приносить реальну користь. Дійсна користь полягає у виявлені невикористаних резервів на всіх стадіях виробничого процесу або технологічного циклу. Реалізація даного завдання в сучасній економічних умовах ускладнюється необхідністю враховувати комерційні ризики, політичні події та інфляційні процеси.6 Обґрунтування оптимальності управлінських рішень. Успіх господарської діяльності на всіх рівнях управління залежить від своєчасного прийнятих управлінських рішень. Прийняти правильне управлінське рішення, виявити його раціональність і ефективність можна на підставі проведення попереднього аналізу. Завдання економічного аналізу:

Номер слайду 12

3 Предмет економічного аналізу

Номер слайду 13

Предметом економічного аналізу є діяльність підприємств та їх підрозділів, а також інших господарських формувань, спрямована на досягнення максимальних результатів за мінімальних витрат.

Номер слайду 14

Діяльність підприємств включає багато складових: виробництво та реалізація продукції, її собівартість, забезпеченість трудовими, матеріальними і фінансовими ресурсами, фінансові результати роботи, фінансовий стан підприємства та інвестиційна його діяльність. Це і є об’єкти аналізу, через які розкривається його предмет.

Номер слайду 15

4 Види економічного аналізу

Номер слайду 16

За характером проведення й охопленням питань економічний аналіз поділяють на фінансовий та управлінський. Такий поділ обумовлюється існуванням фінансового й управлінського обліку.

Номер слайду 17

Залежно від глибини дослідження та призначення результатів економічного аналізу виділяють такі три його види: загальноекономічний, техніко-економічний, функціонально-вартісний.

Номер слайду 18

Три напрямки проведення загальноекономічного аналізу: фінансово-економічнийстатистико-економічний техніко-економічний

Номер слайду 19

Техніко-економічний аналіз — це, в основному, внутрішньогосподарський аналіз. У процесі такого аналізу досліджується діяльність усіх структурних підрозділів підприємства, служб, цехів, дільниць, бригад і окремих робочих місць. Джерелом інфор­мації для такого аналізу є планово-нормативні дані, матеріали оперативного, бухгалтерського обліку, позаоблікові дані. Техніко-економічний аналіз проводиться щоденно, за декаду, місяць, квартал, рік до складання підсумкової звітності. На підставі результатів аналізу приймаються важливі управлінські рішення.

Номер слайду 20

Функціонально-вартісний аналіз відносять до найбільш ефективних видів аналізу діяльності щодо виявлення резервів економії витрат матеріальних, трудових і грошових ресурсів на виробництво продукції.

Номер слайду 21

Економічний аналіз господарської діяльності за часом дослідження процесів і явищ поділяють на попередній, оперативний, послідовний і стратегічний.

Номер слайду 22

Джерелами інформації для оперативного аналізу є щоденні первинні дані, які економічно правильно відбивають справжнє становище на дільниці, в цеху, на підприємстві.

Номер слайду 23

Поточний аналіз відрізняється від оперативного тим, що тут використовується звітна, облікова й позаоблікова інформація. Оперативна інформація не використовується, бо вона часто нівелюється, й у звітності та в обліковій інформації не виявляється.

Номер слайду 24

Завершальний аналіз проводиться після закінчення певного циклу діяльності та одержання відповідної звітності. Його завдання — це всебічне вивчення економіки підприємства, об’єктивна оцінка результатів діяльності, виявлення закономірностей і тенденцій розвитку господарства, викриття внутрішньогосподарських резервів та опрацювання конкретних заходів щодо їх реалізації.

Номер слайду 25

Стратегічний аналіз застосовується для з’ясування основних довгострокових тенденцій діяльності. Його метою є прогнозування напрямків дальшого розвитку районів, галузей та економіки в цілому. Він забезпечує вибір найоптимальніших перспективних рішень.

Номер слайду 26

За місцем проведення економічний аналіз поділяється на внутрішньогосподарський і міжгосподарський; галузевий і міжгалузевий.

Номер слайду 27

За обсягом дослідження та мірою охоплення даних економічний аналіз поділяється на комплексний (повний) і частковий. Повний (комплексний) аналіз охоплює всі сторони діяльності, частковий — досліджує тільки найбільш актуальні для даної ситуації (трудова дисципліна, робота цеху, каси тощо).

pptx
Додано
25 вересня
Переглядів
14
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку