Презентація на тему "Правила гарного співрозмовника. Етикетні норми спілкування"

Про матеріал
Презентація для проведення уроку розвитку мовлення в 5 класі. Учні дізнаються, як стати гарним співрозмовником, познайомляться з етикетними нормами спілкування
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РМ № 6 Правила гарного співрозмовника. Етикетні норми спілкуванн

Номер слайду 2

Який я сьогодні?

Номер слайду 3

Що таке спілкування? Спілкування - це обмін думками,враженнями, тобто повідомленнями.

Номер слайду 4

Спілкування може відбуватися не лише між тими, хто бачить одне одного. Спілкуються телефоном, поштою, за допомогою інтернету.

Номер слайду 5

Спілкування Вербальне спілкування – передавати свої повідомлення, як і почуття, словами. Невербальне спілкування – передавати свої повідомлення, як і почуття, несловесними засобами комунікації (рухи, жести, мімка)

Номер слайду 6

Нерідко буває, що хтось недочув чи неправильно зрозумів іншого. Через це виникло непорозуміння, яке може призвести до неприємностей. Спробуймо з’ясувати, що допомагає, а що перешкоджає порозумінню.

Номер слайду 7

Спробуймо з’ясувати, що ж допомагає, а що перешкоджає порозумінню. Правила гарного співрозмовника. Щиро усміхатися. Звертатися до людей на ім’я. Обирати для спілкування теми, які цікаві співрозмовнику

Номер слайду 8

Розгляньте світлини. На якій світлині очевидні ознаки гарного співрозмовника?

Номер слайду 9

Вгадування слова

Номер слайду 10

Перейдіть за QR-кодом, ознайомтеся з правилами гри «Крокодил» і пограйте в цю гру з батьками. На вашу думку, кому було легше? Тому, хто показував, чи тому, хто відгадував слово?

Номер слайду 11

Відкритість і щирість людини сприяють порозумінню. Нам легше зрозуміти людину, яка говорить те, що думає. Якщо хтось щиро радіє зустрічі з нами, це зрозуміло не лише з його слів, а і з радісної усмішки, обіймів, інтонації. А якщо ж тільки прикидається, жести, міміка чи голос неодмінно це видадуть.

Номер слайду 12

Однак щирість також повинна мати межі. Інколи вона перетворюється на нетактовність. Потрібно бути вихованими навіть із тими, хто вам не до вподоби. Діти, розгляньте малюнок поміркуйте, на якому з них зображено щирість, а на якому ніби й щирість,але це нетактовність. Поясніть свою думку.

Номер слайду 13

ДОБРОЗИЧЛИВІСТЬ І ГАРНІ МАНЕРИЗ доброзичливими людьми залюбки спілкуються і встановлюють дружні стосунки. Тому люди виробили правила ввічливості - етикету, які сприяють порозумінню.

Номер слайду 14

Розгляньте малмалюнок, перейдіть за QR-кодом, оберіть по три слова чи фрази, які можна використати для певної ситуації.

Номер слайду 15

Кожна людина повинна володіти умінням ГОВОРИТИ ТА СЛУХАТИ. Володіння словом - одна з найголовніших навичок спілкування. Проте діти (а іноді й дорослі) не завжди вміють чітко висловити свою думку, правильно поставити запитання. Звісно, це не сприяє порозумінню.

Номер слайду 16

ЯК УНИКАТИ НЕПОРОЗУМІНЬОднією з важливих навичок, яка допомагає уникати непорозумінь, є вміння перепитати й уточнити зміст повідомлення.(не бійтеся бути нав’язливими)

Номер слайду 17

Етикетні норми спілкування Етикет-це сукупність правил поведінки,що регулює прояви людських взаємин;Мовний етикет-це правила мовної поведінки, що відображаються в певних мовленнєвих формулах й забезпечують гармонійне спілкування. Етикетні норми передбачають використання етикетних формул, звертань, ввічливості, поваги до співрозмовника. Формули мовленнєвого етикету. Добрий день;Добридень!Добрий вечір!Надобраніч. Сердечно дякую!Щиро перепрошую!Будь ласка….

Номер слайду 18

Оберіть умови, які заважають ефективному спілкуванню: А) уважно слухати. Б) говорити тихо. В) говорити голосно і чітко. Г) дивитися на співрозмовникаҐ) переривати співрозмовника. Д) використовувати мову жестів

Номер слайду 19

Назвіть ознаки неуважного слухача. Чи притаманні вони вам? А)Мати зосереджений вираз обличчя. Б)Гратися в телефоніВ)Кивати головою. Г)Злегка нахиляти тіло до того, хто говорить. Д)Ставити додаткові запитання. Е)Мати відсторонений вираз обличчя

Номер слайду 20

Тож визначте,який ви співрозмовник1. Я умію слухати2. Зі мною цікаво спілкуватися3. Мені легко знайти співрозмовника4. Мені потрібно попрацювати над…

pptx
Додав(-ла)
Олена Пімахова
Додано
19 жовтня 2023
Переглядів
2000
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку