Презентація на тему "Прикладка як різновид означення. Правопис непоширених прикладок"

Про матеріал
Презентація на тему "Прикладка як різновид означення. Правопис непоширених прикладок" може бути використана вчителем для підготовки уроку української мови у 8 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прикладка як різновид означення. Правопис непоширених прикладок Рідна Одеса, вічна Одеса, ніжна Одеса моя. Кращого місця нема в піднебессі, кращого міста нема. Іван Дузь.

Номер слайду 2

Прийом «Очікування» - Я знатиму … - Я вмітиму … - Я очікую від сьогоднішнього уроку …

Номер слайду 3

“Мозкова атака” Які речення називаємо поширеними? Які ви знаєте другорядні члени речення? Що таке додаток, означення, обставина? Які бувають означення? Чим виражаються поширені та непоширені означення?

Номер слайду 4

Хвилинка історії

Номер слайду 5

Лінгвістичне спостереження - Які питання і від яких членів речення можна поставити до виділених слів? Чи можуть ці залежні слова обійтися без головних, яким вони підпорядковуються? З’ясуйте, якими членами речення є виділені слова. На морському узбережжі розкинулося прекрасне місто Одеса. Його заснував неаполітанець Хосе де Рібас.

Номер слайду 6

Творче конструювання Скласти речення з поданими прикладками. І варіант: поселення Хаджибей. ІІ варіант: вулиця Дерибасівська. ІІІ варіант: табір «Молода гвардія». ІV варіант: пляж «Лузанівка». V варіант: кінотеатр «Одеса». VІ варіант: супермаркет «Реал».

Номер слайду 7

Гра «Упізнай – запам’ятай» плакун-трава мати-й-мачуха розмай-зілля сон-трава

Номер слайду 8

Вправа з ключем Місяць листопад Озеро Світязь Риба сом Водій Іван Ожина-ягода Козаки-запорожці Зимонька-снігуронька Анна-королева Льон-довгунець

Номер слайду 9

Хвилинка релаксації

Номер слайду 10

Метод “Займи позицію” - З’ясуйте, чи є прикладками подані слова. Відповідь обгрунтуйте. Хліб-сіль. Батько-мати. Море-океан. Путь-дорога.

Номер слайду 11

Гра “Перекладач” Родина-мать, дворец-музей, сочинение-размышление, ответ-реплика, мысли-бабочки, куст-гигант, роза-красавица, хлеб-кормилец, ночь-волшебница, ветер-разбойник, осень-царевна, дождь-путешественник, вечер-охотник, время-коршун.

Номер слайду 12

Фразеологічна хвилинка Одесити гострі на язик, за словом в кишеню не полізуть. Вони не б’ють байдики, не продають витрішки, а старанно працюють і вдома, і на роботі. У свою улюблену справу одесити вкладають душу.

Номер слайду 13

Словниковий диктант Місто-герой, завод «Центроліт», велетень юнак, дівчина-одеситка, газета «Вечірня Одеса». льотчик-космонавт, катамаран «Хаджибей», драма-феєрія, цукерка «Золотий Дюк», дендропарк «Перемога», ягода малина, художник-пейзажист.

Номер слайду 14

Підсумок уроку “Мікрофон” Що ми з вами сьогодні вивчили? Чому прикладка є особливим видом означення? Чи справдились ваші очікування від уроку? Що на уроці виявилося для вас найскладнішим? Що сподобалось (не сподобалось) на уроці?

Номер слайду 15

Домашнє завдання І рівень: виконати вправу 150; ІІ рівень: скласти 5-7 речень з прикладками. Пояснити їх правопис; ІІІ рівень: дібрати вправу, метою якої є перевірка умінь і навичок учнів з вивченої теми. За бажанням: скласти поезію про Одесу або написати етюд “Мелодія моря”.

ppt
Додано
5 грудня 2020
Переглядів
964
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку