Презентація на тему: "Що в житті людини найцінніше? (за повістю Ч. Діккенса «Різдвяна пісня у прозі»)", зарубіжна література, 6 клас.

Про матеріал
Презентація з елементами технологій критичного мислення із зарубіжної літератури для 6 класу. Тема. Що в житті людини найцінніше? (за повістю Ч. Діккенса «Різдвяна пісня у прозі»).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

В ОЧІКУВАННІ ДИВА… Підготувала Кучер Н.Р.,учитель зарубіжної літератури БОРЩІВСЬКОЇ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ШКОЛИ І-ІІІ СТУПЕНІВ №1 м. Борщів Тернопільської обл.

Номер слайду 2

Ці радісні дні – дні милосердя, доброти, всепрощення. Це єдині дні в усьому календарі, коли люди, наче за мовчазною згодою, вільно розкривають одне одному серця . Ч. Діккенс

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Мета уроку: навчальна: поглиблювати предметні компетентності: створити умови  для узагальнення знань учнів з теми, визначити і систематизувати морально-естетичні категорії, що сприяють формуванню особистісних компетентностей людини; розвивальна: розвивати комунікативні компетентності:  вміння висловлювати аргументовані думки, творчі здібності, пізнавальну активність, уміння працювати в групах, стимулювати розвиток критичного мислення;  виховна: виховувати ключові компетентності: моральні і духовні категорії становлення особистості НЛ – 4.

Номер слайду 5

…цей день найкращий в цілому році; добрий , веселий, ласкавий, привітний день! Єдиний з усіх довгих днів, коли всі вузькі серця ширшають, єдиний день, коли всіх бідних людей вважають за своїх товаришів у житті, а не створіннями іншої породи… воно мені дало добро і буде ще його давати; я славлю його… Ч. Діккенс ЕПІГРАФ

Номер слайду 6

У недружній родині добра не буває…   Група 1. Скрудж  у дитинстві та юності. Любить читати, фантазувати. Самотній.  Його не любить батько. Ніжно любить свою сестру. Мріє «вибитися в люди». Прислухається до думок людей. Працює з радістю. Вірить у краще в майбутньому.      

Номер слайду 7

До  грошей  рветься невгамовний люд,                           Забувши, що настане Божий суд…       Група 2. Скрудж у зрілому віці, коли до нього прийшли Духи Свят. Самотній. Будь-які родинні стосунки обтяжують його. Вважає себе «господарем життя».            Байдужий до думок, не чує і не хоче чути інших..             Робота в конторі стала невід’ємною частиною його життя, але вона  не тішить його.  Байдужий до майбутнього,  вважає, що завтра нічого  нового йому не принесе. Жмикрут, скупий, бездушний, байдужий, жорстокий…  

Номер слайду 8

Справжнє щастя завжди попереду… Група 3. Скрудж – благодійник. Новий Скрудж.   Скрудж – благодійник, веселий, добрий, щедрий, милосердний, порядний, щасливий…

Номер слайду 9

Всякий свого щастя коваль… Ланцюжок помилок  дорослого Скруджа  (шлях деградації особистості) Мета – гроші: жадібність – жорстокість –  байдужість –  зневага до інших – зрада – відсторонення від людей - самотність – порожнеча в душі – деградація особистості.

Номер слайду 10

Проблемне питання. А як же  і коли формується характер людини? Дослідження на прикладі родин Ебенезера Скруджа та Боба Кретчита.

Номер слайду 11

Учні висловлюють свої гіпотези. Вправа «Займи позицію». Щастя - сім’я, гроші, Різдво, гармонія, друзі, діаманти, любов, мир …

Номер слайду 12

Май душу, май серце і будеш людиною на всі часи… Міні – проект «Дозвольте вам дати пораду. Прислів’я про сім’ю, щастя». Всякий свого щастя коваль. Не родись багатий, а родись щасливий. Дожидай долі, то не матимеш і льолі. Щастя без розуму — торбина дірява. У сім’ї дружать – живуть - не тужать. Справжнє щастя завжди попереду. Щастя знає, кого шукає. Щастя дорожче багатства. Не обгороджуй себе тином, а приятелями. На світі все знайдеш, крім батька і матері.

Номер слайду 13

Що спричинило переродження Скруджа?

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Екранізація повісті Ч. Діккенса “Різдвяна пісня в прозі ” 2009 рік - фільм Роберта Земекеса “ Різдвяна історія ” (США).

Номер слайду 16

Екранізація повісті Ч. Діккенса “Різдвяна пісня в прозі ” (Перегляд епізоду кінофільму “Різдвяна історія”)

Номер слайду 17

Різдвяна ялинка духовних цінностей: щедрість, довір’я, щирість, правдивість, повага, милосердя, любов,доброта,чуйність, щедрість, доброзичливість, людяність…

Номер слайду 18

Пуансетія – символ Різдва Цікаві думки, виписані із твору. « У людини душа не повинна бути замкнена, - треба, щоб вона зустрічалася зі своїми близькими, щоб мала співчуття до інших; коли душа не робила цього за життя, то має спокутувати це по смерті». Тінь Марлея. «Як люди живуть, такий їм має бути і кінець, коли вони не змінять свого життя». Скрудж. « Те зло, що він робить, карає його самого». Племінник. « Хто прийме кару за його лиху вдачу? Він сам». Племінник .

Номер слайду 19

Із Різдвом Христовим Я щиро вітаю! Щастя і здоров‘я Усім вам бажаю! Нехай віра в серці Кожного засяє, Матір Божа з неба Усіх привітає.

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Складіть твір - мініатюру « Чи можна замкнути душу?» або “Рецепт щастя” за Діккенсом.

Номер слайду 21

ppt
Додано
4 січня 2021
Переглядів
1907
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку