Презентація на тему " Складне безсполучникове речення" на матеріалах пам'ятки літератури Київської Русі " Повчання Володимира Мономаха дітям"

Про матеріал
Мета розробки ознайомити учнів з особливостями складного безсполучникового речення на матеріалах пам'ятки давньої літератури, навчити визначати смислові відношення між його частинами; розрізняти безсполучникові й сполучникові складні речення; розставляти розділові знаки в ньому.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складне безсполучникове речення

Номер слайду 2

Володимир Мономах«Лінощі — це мати всьому дурному: хто що й знав, те забуде, а чого не вміє, того не навчиться. Добро своєю рукою сіючи, не лінуйтесь ні на що хороше, і хай не застане вас сонце в постелі».

Номер слайду 3

Безсполучниковим складним реченням (БСР) називається речення, частини якого об’єднуються за змістом та інтонацією без допомоги сполучників і сполучних слів. Дивіться, все мудро влаштовано на світі: небо, сонце, місяць, зірки, тьма, світло, земля .

Номер слайду 4

Смислові відношення між частинами БСРЗ неоднорідними частинами, одна з яких пояснює іншу: Найбільше шануйте гостя, він до вас прийшов здалеку. З однорідними частинами, які є рівноправними, не підпорядкованими одна одній: Батько мій, знав п’ять мов, честь йому була в інших країнах. 

Номер слайду 5

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Тип відношень. Приклад. Схема речення. Одночасність дій, процесів або станів. Не лінуйтесь ні на що хороше, не застане вас сонце в постелі.[ ] , [ ].одночасність. Послідовність дій, процесів або станів. Спочинок у полудень дається людям за труди, після трудів спочиває і звір, і птиця, і люди.[ ] , [ ].послідовність. ПричиновіПрацюйте: так робив мій батько покійний і всі добрі мужі. [ ] : [причина]. ПояснювальніЧастіше заглядайте в мою грамоту цю: мені не буде соромно і вам буде добре.[ ] : [пояснення]. УмовніНе переступай клятви - загубиш душу свою.[умова] - [ ]. ЧасовіНа світанні прокиньтесь - день новий настав.[час] - [ ]. НаслідковіГосподи, додай мені літа до літа - честю й добром виправдаю життя своє.[ ] - [наслідок]. Зіставлення абопротиставлення. Жінку свою любіть свою - влада належить вам.[ ] - [ ].зіставлення

Номер слайду 6

Завдання.Із пропонованого тексту випишіть безсполучникові складні речення. Підкресліть граматичні основи, накресліть схеми, поясніть смислові відношення між частинами. А найголовніше пам'ятай: убогі нехай будуть не забуті. Годуйте і подайте [милостиню] сироті. Вдовицю оправдуйте самі, а не давайте сильним погубити людину. Хто навіть заслуговуватиме смерті- не погубляйте жодного християнина. Не кляніться Богом - Бог тому нема ніякої потреби. Провірте серце своє : на чому можете устоять.

Номер слайду 7

Перебудуйте складнопідрядні речення на безсполучникові. Порівняйте інтонацію. Не забувай, що добре ім’я цінніше за найбільше багатство. Якщо будеш сіяти із сумом, то вродить печаль. Якщо зрубав дерево, то посади два. І слова не можна зрозуміти, бо такий зчинився гамір.

Номер слайду 8

1. Безсполучниковим є речення. А Дорога недалека, а час був чудовий, липневий. Б Річечка слизила через мочарі та болота між зеленою осокою, між кущами терну. В Зелений яр сьогодні незвичайний: хисткий туман хитається на дні. Г Отара посхиляла униз голови, немов слухала того плачу тяжкого. Д Густа пшениця, високе жито, зелений овес, ріпак, ячмінь мережать смужками всю долину й нагадують родючі ниви України.

Номер слайду 9

2. Безсполучниковим є речення. А Далекі гаї сизіють у легкому пару, неясно омежовані, з розпливчастими краями. Б Не бреши : брехня ніколи не виходить на добре. В За мурованими стінами було видно ряди чорних високих будинків, а серед двору стояло прездорове будування костьолу з червоної цегли. Г Гори, вкриті ялиновими лісами, стояли ніби обгорілі після пожежі. Д Осінній смерк, і хрест, й зів’ялі квіти – така є відповідь на твої питання.

Номер слайду 10

3. Безсполучниковим є речення. А Не забувай : добре ім'я цінніше за найбільше багатство. Б Є скарби, допоки їх шукають. В Шипшина й терен при дорозі, а в далині – полки дубів. Г І рідний край, затиснений у півкулі географічних карт, розправив крила. Д Скелисті верхи вирізуються ясно в блідому, але блискучому небі і ніби висять над масою темної зелені гілля ялин та буків.

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Опрацювати теоретичний матеріал підручника &25 . Написати есе на один із афоризмів Володимира Мономаха.

Номер слайду 12

pptx
До підручника
Українська мова 9 клас (Глазова О.П.)
Додано
22 січня 2021
Переглядів
1244
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку