Презентація на тему: "Складне синтаксичне ціле"

Про матеріал
СКЛАДНЕ СИНТАКСИЧНЕ ЦІЛЕ (ССЦ) - це структура тексту, котра ґрунтується на синтаксичних одиницях (словосполучення, речення), які утворюють із абзаців (частин) увесь текст.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ССЦСкладне синтаксичне ціле

Номер слайду 2

СКЛАДНЕ СИНТАКСИЧНЕ ЦІЛЕ (ССЦ) - це структура тексту, котра ґрунтується на синтаксичних одиницях (словосполучення, речення), які утворюють із абзаців (частин) увесь текст. НАПРИКЛАД: Рукописна книжка була великою цінністю. Писали її на дорогому пергаменті, писали довго, роками. Книжки берегли, їх переплітали в міцні оправи з металевими замками, сторінки прикрашали численними ініціалами, заставками, мініатюрами. На щастя, до наших днів збереглося кілька рукописних книжок 11-12 ст ст., переписаних і оздоблених давньоримськими майстрами. Найдавніша з них - так зване “Остромирове Євангеліє”. Книгу було написано в 1056-1057 роках, за князювання в Києві Ізяслава Ярославовича, для новгородського посадника Остромира, певно, найзаможнішого боярина... Це урочистий, великий фоліант, написаний на пергаменті красивим, парадним шрифтом, так званим “уставом”.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Зв’язок реченьЄдність ССЦ організовують міжфразні зв'язки, тобто зв'язки між реченнями тексту. Основою,на якій побудовано ССЦ як окрему синтаксичну одиницю, є змістовий зв’язок . Речення в ССЦ настільки тісно пов'язані між собою за змістом ,що,взяті окремо ,мають вигляд, як правило ,неповних,незакінчених. Крім того , речення в ССЦ поєднуються і за допомогою мовних засобів.

Номер слайду 5

Мікротема. У межах тексту ССЦ виступає його складовим компонентом . Частина загальної теми тексту називається мікротемою. Мікротему розкривають кілька речень тексту,найбільш значуще з- поміж яких називається тематичним.

Номер слайду 6

{F2 DE63 D5-997 A-4646-A377-4702673 A728 D} Особливості частин ССЦ{69 C7853 C-536 D-4 A76-A0 AE-DD22124 D55 A5}Частини ССЦОсобливостіЗачинвиражається основна думка висловлювання. Основна частина найбільша частина тексту ,розгортається основна думка. Кінцівка в цій частині міститься висновок

Номер слайду 7

Завдання №1 Проаналізуйте ССЦ даного тексту. Походження слова ЖАЙВОРОНОК остаточно не з'ясовано. Одні думають, що перша частина слова пов'язана з ЖАР; інші - з ГАЙ (порівняйте гайворон). Поясніть, чому автор так упевнено говорить саме про таке народження даного слова. Яка художня мета цього переконання?... Восени перелітні птахи збираються в далеку путь. На СПУСТІЛИХ полях лишаються одинокі пташки - у тієї крильце підрізане, та вирвалась із пазурів хижака скалічена. А попереду СУВОРА зима з хуртовинами і морозами. Що чекає на цього жайворонка? Замерзне бідолаха... А як гарно він співає, наповнюючи весною і влітку степ ЧАРІВНОЮ музикою! Жайворонок - це дитя сонця. У казці розповідається: “Народилася ця пташка із сонячного вогню.” Тому і назвав її наш народ жайворонком - жарворонок... А хто з вас не знає, як боляче, коли в сильний мороз терпнуть пальці... Ви поспішаєте додому, до теплої печі, до лагідного вогника...

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Завдання №2 Прочитайте. Зробіть висновок про місце української мови серед інших слов'янських мов і про межі її вживання. Проаналізуйте ССЦ даного тексту. Переписуючи, замініть цифру словами. У світі налічується близько 3 тисяч мов. Одні з них перебувають між собою у близькій спорідненості, інші більш віддалені одна від одної... До близькоспоріднених мов належать східнослов'янські (російська, українська, білоруська). Їх близькими родичами є і решта слов'янських мов: польська, чеська, словацька, верхньолужицька, нижньолужицька, сербо-хорватська, словенська, болгарська і македонська... Споріднені мови об'єднуються у групи мов. Разом із тим усі мовні групи - слов'янська, германська, романська та інші - належать до однієї сім'ї - індоєвропейських мов... (За кн. В. М. Русанівського “Українська мова”)*Назвіть усі слов'янські мови, які ви знаєте?*Де ще, крім України, користуються українською мовою?

Номер слайду 10

Завдання №3 Прочитайте і спишіть, розставляючи розділові знаки. Визначте ССЦ. Вкажіть елементи наукового стилю, які введено до художньо-поетичного тексту. Злитки золоті... А поспитай звичайного займенника,за кого він у мові? За іменника!(Хоч може цей наш скромний посередникзамінювать числівник і прикметник.)Прислівник звик, незмінюваний в мові,ознаки різні виражать при слові. Сполучник каже: скромну роль я маю,але слова я в мові сполучаю.І частка мовить: слово я службове,але людині чесно я служу.І, будьте певні, в інтересах мовиі так і ні де треба я скажу. А вигук може пролунать, як дзвін,у мові мабуть найщиріший він!Частини мови! Назви наче й звичні,полюбиш їх - красиві, поетичні!...                        (Д. Білоус)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кузьміна Олена В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 липня 2020
Переглядів
8096
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку