Презентація на тему: "Складнопідрядне речення з підрядним зясувальним"

Про матеріал
Презентація до уроку української мови у 9 класі на тему: "Складнопідрядне речення з підрядним з"ясувальним"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА уроку Складнопідрядне речення з підрядним з'ясувальним

Номер слайду 2

Мета уроку Дати поняття про складнопідрядні речення з підрядним з’ясувальним, формувати вміння розрізняти такі речення в тексті, визначати в них граматичні основи, головну і підрядну частини, використовувати складні речення в мовленні. Вдосконалювати пунктуаційну грамотність, розвивати логічне мислення, увагу, мовленнєву компетентність. Виховувати шанобливе ставлення до української мови та культури; спонукати учнів до дослідження свого родоводу, історії сімейних реліквій. Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу. Обладнання: підручник, завдання на картках, таблиця «Складні речення», інтерактивна дошка.

Номер слайду 3

Завдання для актуалізації знань Нижче перелічено ознаки складнопідрядного речення. Одну з важливих ознак не названо. Яку? Складнопідрядне речення складається з двох або кількох частин, що мають структуру простих речень. У складнопідрядному реченні одна частина – підпорядковуюча (головне речення), а друга – залежна (підрядне речення). Підрядне речення синтаксично підпорядковане головному. Будь-яке складнопідрядне речення становить змістову, структурну та інтонаційну єдність.

Номер слайду 4

Відповідь Неназвана ознака: підрядні речення приєднуються до головних підрядними сполучниками або сполучними словами, що свідчить про граматичну підпорядкованість підрядного речення головному.

Номер слайду 5

Робота над текстом Прочитайте текст, визначте тему та основну думку Назвіть тип мовлення та стиль мови Дайте заголовок тексту Що означає виділене слово?

Номер слайду 6

Значення слова реліквія 1. Річ, яку особливо шанують і зберігають як память про минуле. 2.  Предмети, яким служителі культу приписують чудодійну силу, роблячи їх об’єктом релігійного поклоніння. Словник української мови в 11 т.

Номер слайду 7

Родовідна пам’ять – явище в українському побуті унікальне. Очевидно, мало хто знає, що у давнину було за обов'язок знайти поіменно свій родовід від п'ятого чи навіть сьомого коліна. Пам’ять про своїх пращурів була природною потребою. Триматися свого родоводу, оберігаючи в такий спосіб сімейні реліквії і традиції та передаючи їх у спадок наступним поколінням, було обов'язком. Тих, хто цурався чи нехтував історичною пам'яттю, зневажливо називали: “Людина без роду-племені” Дитина, не засвоївши таких родовідних цінностей, на все життя залишиться Іваном Безрідним, не знатиме, чиїх батьків вона дитя. Коли хтось нехтує й традиціями, врешті–решт знехтує і синівським обов'язком. Отже, починати відродження треба найсвятішого – родоводу: хто ми і чиїх батьків діти?! (За В. Скуратівським)

Номер слайду 8

Завдання до тексту Знайдіть у тексті складні речення. Які з них складнопідрядні? Визначте головну частину і поставте запитання до підрядної частини. Які це були запитання?

Номер слайду 9

Підрядні з'ясувальні речення Відповідають на питання відмінків. Основною ознакою складнопідрядних речень з підрядними з'ясувальними є те, що підрядні речення відносяться до дієслів зі значенням мовлення, мислення, сприймання, почування, волевиявлення тощо і розкривають їх зміст, тобто з'ясовують.

Номер слайду 10

Підрядні з'ясувальні речення Найчастіше пояснювальними словами виступають дієслова, що: - позначають процеси мовлення(говорити, розповідати, передавати, запевняти, зауважити); - волевиявлення, спонукання (хотіти, бажати, прагнути, намагатися, просити, радити); - сприймання, відчуття (бачити, чути, стежити, спостерігати, відчувати, уявляти); - сподівання, віри (надіятися, сподіватися, вірити); - піклування, турбота ( дбати, турбуватися, старатися, клопотатися); - психічні процеси, почуття (боятися, ображатися, соромитися, сумувати); - буття, виявлення (бувати, статися, траплятися, виявлятися).

Номер слайду 11

Сполучники та сполучні слова у підрядних з'ясувальних реченнях сполучники Що, як, мов, ніби, наче, щоб, аби, коли, якби, поки, доки, чи сполучні слова Який, котрий, чий, де, куди, звідки, коли, як, чому, скільки, хто

Номер слайду 12

Виконання практичних завдань Запишіть речення, поставте пропущені розділові знаки. Знайдіть головну і підрядну частини, встановіть вид підрядних частин. Підкресліть граматичну основу та складіть схеми речень. 1. Я чолом припаду і відчую як сонячно бродить життєдайний промовистий дух. 2. І вчувалося кленам і соснам що над ними вже й неба нема. 3. Ось чому в жару й на холоді все ввижається мені що струмує наша молодість у тужавому зерні. 4. Хочу я щоб в світання шлях цей знов і знов нас вів крізь вусате колисання обважнілих колосків. (М. Сингаївський)

Номер слайду 13

Перевірка виконаного завдання 1 Я чолом припаду і відчую, як сонячно бродить життєдайний, промовистий дух. 2. Слухав я, де джерельце б'є, хоче води комусь донести. 3. І вчувалося кленам і соснам, що над ними вже й неба нема. 4. Ось чому в жару й на холоді все ввижається мені, що струмує наша молодість у тужавому зерні. 5. Хочу я, щоб в світання шлях цей знов і знов нас вів крізь вусате колисання обважнілих колосків. (М. Сингаївський)

Номер слайду 14

Вправа “Третій зайвий” а) Здавалося, що то дзвенить золото сонця. б) Ніколи не думайте, що ви все знаєте. в) Довго чаруватимуть своєю піснею бурхливі потоки, що течуть із гір на долину.

Номер слайду 15

2. а) Хто забуде материну пісню, той сліпий блукатиме по світу. б) У жовтні кожен знає, що з великої хмари малий дощ буває. в) За всіх часів і в усіх народів було найбільшою святістю, коли лежав на столі хліб. Вправа “Третій зайвий”

Номер слайду 16

Завдання для допитливих учнів З'ясувати спільне і відмінне в поданих реченнях 1. Учений висловив припущення, що на інших планетах життя, можливо, існує в інших формах. 2. Учений висловив припущення, що зацікавило всіх присутніх.

Номер слайду 17

Відповідь В обох прикладах підрядне речення формально пояснює в головному іменник припущення. Але в першому цей іменник не потребує конкретизації (означає пояснив, повідомив, дав зрозуміти тощо); Підрядне речення приєднується сполучником що і є з'ясувальним. У другому прикладі іменник припущення потребує спеціального пояснення, конкретизації. До того ж підрядне речення приєднується до головного сполучним словом (що дорівнює яке), і тут підрядне речення слід вважати означальним.

Номер слайду 18

Складіть складнопідрядні речення з підрядними з'ясувальними за даними моделями Нам дуже хочеться, щоб … Їй здавалось, ніби … Було дуже дивно, як … Погано, якщо ви …

Номер слайду 19

Домашнє завдання! 1. Попрацювати над теорією с.72 п.20 у підручнику. 2.Написати твір-мініатюру, використовуючи складнопідрядні речення с підрядними з'ясувальними, на тему: “Реліквії моєї родини”.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Литвинова Надія Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Маньковська Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Melnyk Valeriia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Melnyk Valeriia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
До підручника
Українська мова 9 клас (Авраменко О.М.)
Додано
13 грудня 2021
Переглядів
10029
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку