Презентація на тему "Смог"

Про матеріал
Презентація на тему "Смог" для кращого розуміння проблеми в навколишньому середовищі. Підійде як для вчителів, так і для учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Смог Підготувала учениця 10-Б класу Перестюк Софія

Номер слайду 2

Смог — це суміш диму, туману і деяких забруднюючих речовин. Даний термін англійського походження являє собою злиття двох слів «smoke» і «fog» — «дим» і «туман». Вперше це слово було використано в Лондоні на початку 1900-х років, щоб описати екологічну ситуацію в місті.

Номер слайду 3

В історії людства наймастабнішими стали дві події, повязані з смогом – Великий смог у Лондоні в 1952 році та фотохімічний смог, тісно пов’язаний зі смогом у Лос-Анджелесі в 1943 році. Надмірні викиди SO2 від спалювання вугілля та промислові викиди стали основними забруднювачами класичного смогу, тоді як фотохімічний смог спричинений утворенням пероксиацилнітрату. Метеорологічні фактори відіграють дуже важливу роль у утворенні смогу. Стабільна атмосфера, потужна пряма сонячна радіація та відносно низька температура сприяють утворенню смогу. Зростаюча урбанізація призвела до збільшення кількості транспортних засобів, які є джерелами  смогу.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Причини утворення смогу можуть бути наступними:вихлопні гази автомобілів;діяльність електростанцій і заводів;природні і торф’яні пожежі;горіння вугілля;куріння;шкідливі випари від багатьох споживчих товарів, включаючи хімічні розчинники та фарбу.

Номер слайду 6

Відомі принаймні чотири різновиди смогу: сірчанийфотохімічнийвулканічний крижаний

Номер слайду 7

Сірчаний смог Суміш сажі, діоксиду сірки (SO2), дрібнодисперсного пилу та туману. При несприятливих погодних умовах може довго “висіти” над містом та завдавати шкоди здоров’ю. З діоксиду сірки та води утворюються вторинні шкідливі речовини, такі як сірчиста та сірчана кислоти (H2 SO3, H2 SO4)

Номер слайду 8

Фотохімічний смог Утворюється в ясну сонячну погоду за низької вологості повітря, температури +30 °C, повної відсутності вітру, високої забрудненості атмосфери. У випадку фотохімічного смогу з’являється блакитна димка або білуватий туман і через це погіршується видимість. Фотохімічні смоги — це сильне забруднення атмосферного повітря продуктами фотохімічних реакцій, які утворюються внаслідок взаємодії різноманітних інгредієнтів викидів автотранспорту та промисловості при їхньому опроміненні ультрафіолетовою радіацією

Номер слайду 9

Вулканічний смог Це різновид, який утворюється в атмосфері в результаті виверження вулкана. Шкідливі гази і частинки вивільняються з жерла і вступають в реакцію з сонячним світлом і киснем. Деякі хімічні речовини в вулканічному смогу можуть завдавати шкоди і людям, і тваринам, і рослинам. Люди можуть відчувати проблеми з диханням, подразнення слизової і біль в горлі. Цей тип властивий країнам, на території яких є діючі вулкани.

Номер слайду 10

Крижаний смог Цей тип зустрічається в природі значно рідше за інші. Погодні умови, які сприяють утворенню крижаного смогу, такі:дуже низька температура повітря;відсутність вітру;висока вологість повітря. Коли при такій погоді в повітрі утворюються невеликі кристалики льоду, до них як би прикріплюються всі забруднювачі. Поєднання кристалів льоду і частинок шкідливих речовин утворює густий туман, який негативно впливає на кровообіг і органи дихання людини.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Смог є однією з найзначніших екологічних проблем у багатьох країнах, тому держави створюють закони і системи моніторингу, спрямовані на відстеження і скорочення нещасливого туману. Деякі з законів включають обмеження на те, які хімічні речовини може викидати в атмосферу підприємство, деякі — визначають гранично допустиму концентрацію речовини в повітрі.

pptx
Додав(-ла)
Перестюк Софія
Додано
13 червня 2023
Переглядів
2034
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку