Презентація на тему "Сучасна парадигма викладання зарубіжної літератури"

Про матеріал

Головна компетентність сучасного педагога-словесника - забезпечити навчальне середовище, яке сприяє благополуччю кожної дитини й формує її багатий духовний світ. Метою вивчення "Зарубіжної літератури" визначено прилучення школярів до здобутків світової літератури та культури, розвиток творчої особистості учня-читача, формування в неї гуманістичного світогляду, високої моралі, естетичних смаків, а також якостей громадянина України, який усвідомлює свою належність до світової спільноти.

Як бачимо, у центрі літературної освіти знаходиться саме учень, тому сучасний урок літератури має бути спрямований на урахування вікових особливостей, розвиток читацьких смаків школярів. У центрі методичної уваги також має знаходитися саме учень, а не методи та технології викладання, види та форми аналітичної діяльності, контрольно-вимірювальні завдання, все те, що скаладає традиційну методику викладання. Безумовно, вибір тих чи інших технологій, підходів і методів до навчання визначається рівнем підготовки вчителя та учнів, їх інтелектуальним розвитком. Література повинна розкриватися не тільки в контексті історії, а й у контексті реалій. Учень повинен відчути, що через літературу він розкриває (що дуже важливо!) себе.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Текстоцентрична тачитацькоцентричнапарадигма викладаннязарубіжної літератури. З досвіду роботивчителя Єрьоміної О. М.

Номер слайду 2

ТРАНСФОРМАЦІЯ ФОРМАТУ ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ВЧИТЕЛЯ: Допомогти учневі сформулювати думку за схемою «МЕНЕ хвилює/не хвилює; МЕНІ боляче/байдуже». Здається спрощено, але вимагає чесності від читача. Допомогти учневі пояснити, чому ЙОМУ боляче, чому ЙОГО це хвилює. Не те, що, як ми думаємо, хотів сказати автор/письменник, а те, що ВІН, конкретний читач, зумів винести з прочитаного.

Номер слайду 3

ТРАНСФОРМАЦІЯ ФУНКЦІЙ УЧЕНЬ: Читаю – пізнаю себе та оточуючий світ (когнітивна функція). Читання вчить критично мислити; спосіб соціалізації учнів; засіб пізнання світу; допомагає зрозуміти іншого. УЧИТЕЛЬ: PR – менеджер читання, який організовує роботу над художнім твором з урахування сучасних інтересів школярів та інноваційних медіатехнологій.

Номер слайду 4

ОЗНАКИ ІННОВАЦІЙНОГО УРОКУ ЛІТЕРАТУРИ: ЗАГАЛЬНА ХАР-КА УРОКУ:мобільний;динамічний;інтерактивний. УРОК ЗАБЕЗПЕЧУЄ:індивідуалізацію навчання;розвиток самостійності учнів;зростання ефективності уроку. УРОК СПРИЯЄСТВОРЕННЮ:атмосфери емоційної піднесеності;психологічній комфортності

Номер слайду 5

8 клас. Біблійна оповідь про Всесвітній потоп{476 ACEED-B53 A-4524-AD40-8 C8 E5 FB2 EEFC}ТЕКСТОЦЕНТРИЧНІЗАПИТАННЯЧИТАЦЬКОЦЕНТРИЧНІЗАПИТАННЯ1. Що стало причиною всесвітнього потопу?1. Як ви зрозуміли, чому Господь вирішив накласти на людей всесвітній потоп?2. Хто зміг врятуватися від кари Божої?2. Чому саме голубка стала носієм доброї звістки? У чому, на вашу думку, її символічне значення?3. Звідки Ноєві стало відомо про припинення стихійного лиха?3. Як ви вважаєте, чому Господь постановив більше ніколи не карати людського роду потопом?4. Що заважало людям прислухатися до голосу Творця?4. Як ви розумієте вислів «тавро первородного гріха»?5. В яких інших міфологіях народів світу ми зустрічаємо мотив потопу?5. Враховуючи ваш життєвий досвід, як ви вважаєте, чи є важливою для людства сьогодні проблема гріховності?

Номер слайду 6

8 клас. Лірика Сапфо.«До Афродіти»{476 ACEED-B53 A-4524-AD40-8 C8 E5 FB2 EEFC}ТЕКСТОЦЕНТРИЧНІЗАПИТАННЯЧИТАЦЬКОЦЕНТРИЧНІЗАПИТАННЯ1. До кого звертається лірична героїня Сапфо у своєму вірші?1. Чому, на вашу думку, лірична героїня Сапфо звертається саме до Афродіти?2. Який існує зв’язок між богинею та земною жінкою?2. Як ви гадаєте, навіщо Афродіта допомагає Сапфо?3. У чому сутність мук головної героїні вірша?3. Чому, на ваш погляд, головна героїня знаходиться у стані душевних мук?4. До кого звернена увага «богорівного» чоловіка?4. Як ви зрозуміли, чому щастя богорівного чоловіка протиставлено ліричній героїні вірша?5. Доведіть, що у віршах Сапфо наявне синтетичне поєднання поезії та музики.5. Як ви вважаєте, навіщо Сапфо в своїй ліриці використовує прийом синтетичного поєднання поезії та музики?

Номер слайду 7

8 клас. Вільям Шекспір «Ромео і Джульєтта» (сцена 1 і 2){476 ACEED-B53 A-4524-AD40-8 C8 E5 FB2 EEFC}ТЕКСТОЦЕНТРИЧНІЗАПИТАННЯЧИТАЦЬКОЦЕНТРИЧНІЗАПИТАННЯ1. Хто з закоханих першим з’являється на сторінках п’єси? За яких обставин?1. Який, на вашу думку, спосіб вирішення конфлікту ворожнечі між Монтеккі та Капулетті пропонує автор у сцені 1? У чому її сенс?2. Чи помічають рідні дивну поведінку Ромео? Кому він розкриває свою таємницю?2. Як ви вважаєте, чому Ромео не розкриває батькові причин свого суму та страждань?3. Що ви дізнались про Джульєтту та долю жінки взагалі у середньовічній Вероні?3. Якою ви бачите Джульєтту зі слів Ромео? Чому саме так він характеризує свою кохану?4. Чи є у читача (глядача) впевненість у тому, що кохання Ромео і Джульєтти справжнє?4. Як ви гадаєте, чому читач (глядач) до кінця не впевнений у щирості кохання Ромео і Джульєтти?5. Чи думає Джульєтта про любов?5. Як вам здається, чому ж мамка ближче, ніж мати, до Джульєтти?

Номер слайду 8

pptx
Додано
9 січня 2018
Переглядів
2234
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку