Презентація на тему: «Видання "Кобзаря"»

Про матеріал
Презентація: «Видання "Кобзаря"». Мета: донести та збагатити знання учнів інформацією про перше видання та різні етапи публікації епохальної книги в історії української літератури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кобзарз життя т. Араса Григоровича Шевченка. Підготувала вчитель української мови та літературигімназії «Київська Русь»,Мовчанюк Ліна Володимирівна"Думи мої, думи мої,Лихо мені з вами!Нащо стали на паперіСумними рядами?..."

Номер слайду 2

Перша видання. Був надрукований у приватній друкарні Фішера в Санкт-Петербур-зі тиражем 1000 примірників. З них перших 100 примірників мали 115 сторінок тексту, але цензура вплинула на подальшу редакцію. Єдиний примірник на 115 сторінок знаходиться в Росії.

Номер слайду 3

До першого видання «Кобзаря» ввійшло вісім ранніх творів: Думи мої, думи мої, лихо мені з вами! Перебендя, Катерина Тополя, Думка (Нащо мені чорні брови…), До Основ'яненка, Іван Підкова, Тарасова ніч.

Номер слайду 4

Друге видання1844 року під назвою «Чигиринський Кобзар» вийшов передрук першого видання "Кобзаря" з додатком поеми “Гайдамаки” "Все йде, все минає — і краю немає,Куди ж воно ділось? Відкіля взялось?І дурень, і мудрий нічого не знає…"

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Третє видання«Кобзар» 1860 року надруковано коштами Платона Симиренка, з яким Тарас Шевченко познайомився в подорожі Україною в 1859 році. Це був відомий цукрозаводчик і меценат. Збірка містила 17 творів, проте деякі інші та вірш "Заповіт" не могли увійти до видання через цензуру.

Номер слайду 7

Важливі видання XIX – початку XX ст.

Номер слайду 8

Українські видання радянського періоду

Номер слайду 9

Сучасні українські видання (XXI ст.)

Номер слайду 10

Інші кобзарі

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Мовчанюк Ліна
Додано
25 травня 2023
Переглядів
472
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку