Презентація на тему: " Використання розпушувачів"

Про матеріал
Презентація на тему: "Використання розпушувачів" для учнів професійно-теоретичного навчання, щоб підвищити знання учнів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Способи розпушування тіста: механічний, хімічний, біологічний. Процеси, що відбуваються при різних способах розпушування

Номер слайду 2

Щоб спекти смачні вироби необхідно правильно підібрати муку. Мука – це порошкоподібний продукт, який отримують в результаті подрібнення зерен різних видів злаків.

Номер слайду 3

В залежності від виду зерен мука буває:- кукурудзяна; - пшенична; - вівсяна; - гречана.

Номер слайду 4

Якість муки визначають за такими показниками: Колір – основний показник сорту борошна. Він залежить від крупності помелу, вологи. Запах – не має привкусу, гіркуватості, кислуватою. Смак – повинна мати нормальну вологість, а при стисканні муки в долоні розсипатися при розтисканні долоні.

Номер слайду 5

При приготуванні мучних виробів використовують наступні інгредієнти: Рідина – молоко, вода, кефір та ін.;Жири – масло рослинне та тваринне, маргарин; Яйця; Цукор;Сіль – це важлива смакова добавка, яку додають в невеликих кількостях.

Номер слайду 6

При приготуванні бездріжджового виду тіста використовують такі пряності: Кмин; Корицю;Цедру лимона;Цедру апельсина;Ванілін;Кокосову стружку та ін.

Номер слайду 7

Високі смакові якості виробів забезпечує пориста структура м'якушки, яка досягається шляхом розпушування тіста. Вироби з пористою структурою добре пропікаються і легко засвоюються.

Номер слайду 8

Використовують різні способи розпушування тіста: біологічний, хімічний, механічний і комбінований. Біологічний (дріжджі)Хімічний (сода питна, - вафельне, пряничне, здобне, пісочне и др.)Механичний ( збиті білки -бисквітне, повітряне, тісто для млинців)

Номер слайду 9

Способи розрихлювання тіста. Разрихлювачі тіста - це продукти, які виділяють газоподібні речовини, що надають тісту пористості. Біохімічний - дріжджі, сода. Хімічний - збиті білки, прослоювання жиром.

Номер слайду 10

Дріжджі — це мікроорганізми (дріжджові грибки), які складаються з окремих нерухомих клітин. Клітина покрита оболонкою, всередині знаходиться протоплазма і ядро. Один грам пресованих дріжджів містить біля 5 млн. таких клітин. Під мікроскопом дріжджова клітина за своєю формою нагадує ягоду винограду. Для життєдіяльності дріжджів (розмноження клітин) потрібні цукор, азотисті і мінеральні речовини у розчиненому вигляді. В процесі життєдіяльності дріжджів цукор перетворюється на спирт і вуглекислий газ (зброджується). Бульбашки вуглекислого газу створюють всередині тіста пори, воно збільшується в об'ємі — "підходить".

Номер слайду 11

Для приготування тіста використовують свіжі пресовані та сухі дріжджі. Свіжі пресовані дріжджі мають світло-кремове або світло-сіре забарвлення, приємний ледь спиртовий запах. Вологість їх 11-12 %, легко розчиняються у воді. Зіпсовані дріжджі мають мажучу консистенцію, неприємний кислий запах (наліт плісені). Заморожені пресовані дріжджі розморожують повільно при температурі 3-8 °С, щоб відновити їх підйомну силу. Сухі дріжджі мають жовтувато-сірий колір, вологість 8-9 %. Зберігати їх можна протягом року в закритому посуді і сухому місці. Сухих дріжджів беруть у З рази менше, ніж свіжих. Дуже здобне тісто (в рецептуру якого входить велика кількість жиру, цукру, яєць) не розпушують дріжджами тому, що жир стримує їх розвиток, а цукор розріджує тісто. У таких випадках використовують соду або вуглекислий амоній.

Номер слайду 12

Дріжджі

Номер слайду 13

За хімічного способу використовують хімічні розпушувачі: Nа. НСО3 натрій двовуглекислий (сода питна), (NН4)2 СО3 амоній вуглекислий . Сода харчова (питна) — це двовуглекислий натрій — білий порошок у вигляді кристаликів із солонуватим солодкувато-лужним смаком. При додванні кислоти і при нагріванні сода розщеплюється на вуглекислий газ, який розпушує тісто, воду і лужну сіль (вона має неприємний смак і запах). Соду в тісто кладуть за нормою. Якщо покласти більше норми, вироби набувають темно-жовтого забарвлення, неприємного запаху, смаку, руйнуються вітаміни.

Номер слайду 14

Вуглекислий амоній — також білий порошок у вигляді кристаликів. При нагріванні вуглекислий амоній розщеплюється на вуглекислий газ, аміак і воду. Вуглекислий газ розпушує тісто. Недоліком цього розпушувача є те, що при використанні його у великій кількості аміак погіршує аромат виробів. Соду й амоній додають наприкінці замішування тіста перемішуючи з борошном або з'єднуючи з рідиною. Це запобігає передчасній реакції з кислотою і їх розщепленню.

Номер слайду 15

Механічне збивання застосовують для приготування тих видів тіста, в рецептуру яких входять продукти (молоко, яйця), що містять речовини, здатні утворювати емульсії або піноподібну структуру. Під час збивання тісто насичується повітрям у вигляді дрібних бульбашок, які обволікаються плівками з частинок продукту, який збивають, збільшується в об'ємі, а утворення емульсії в тісті робить його однорідним і сприяє утриманню повітря. Механічне розпушування застосовують при приготуванні тіста для налисників, бісквітного, заварного і білкового. 

Номер слайду 16

Бісквітне тісто. В якості розрихлювача використовують збиті білки.

Номер слайду 17

Слойоне тісто. Розрихлювання цього виду тіста досягається завдяки розкачуванню його на дуже тонкі слої, виділяючи один від одного прошаровуванням жиру.

Номер слайду 18

Пісочне тісто В якості розрихлювача використовують соду харчову.

Номер слайду 19

pptx
Додано
9 листопада 2022
Переглядів
1533
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку