Презентація на тему: «Властивості водних мас»

Про матеріал
Презентація до уроку географії («Географія» підручник для 7 класу закладів загальної середньої освіти, Бойко В. М., Міхелі С. В.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВЛАСТИВОСТІ ВОДНИХ МАС. ОКЕАНІЧНІ ТЕЧІЇВиконала: вчитель географіїХерсонської ЗОШ №46 І-ІІІ ступенів. Павлик Світлана Віталіївна

Номер слайду 2

Водні маси — це великі об’єми води, які утворюються в певних районах океану і відрізняються притаманними їм властивостями (температура, солоність, прозорість). Залежно від глибини водні маси поділяються на підводні та поверхневі.

Номер слайду 3

Поверхневі водні маси поділяються на екваторіальні, тропічні, помірні та полярні. Особливості помірних водних мас — зміна температури за сезонами та порівняно низька прозорість.

Номер слайду 4

Середня солоність Світового океану близько 35 °/оо, тобто в кожному кілограмі води міститься в середньому 35 г солей. Солоність води океану залежить від співвідношення кількості атмосферних опадів і випаровування. Знижують солоність морських і океанічних вод річкові води і вода льодів, що тануть.

Номер слайду 5

Помітно відрізняються за солоністю внутрішні моря. Солоність води в Балтійському морі до 11 °/оо, в Чорному - до 19 °/оо, а в Червоному - до 42 °/оо (найвища серед внутрішніх).

Номер слайду 6

Океанічні течії — горизонтальні переміщення величезних мас води у певному напрямку і на великі відстані. Причиною течій здебільшого бувають постійні вітри. Розрізняють теплі течії, температура води яких вища від температури оточуючих океанічних вод, і холодні течії — із температурою води, нижчою ніж у океанічних водах.

Номер слайду 7

Найбільш потужною течією на Землі є течія Західних Вітрів. Цей водний гігант утворює рухливе водяне кільце навколо Антарктиди й переносить у 200 разів більше води, ніж усі річки світу.

Номер слайду 8

У міру свого руху течії можуть огинати континенти чи йти вздовж узбережжя. Це призводить до утворення п’яти гігантських кілець океанічної циклічності. Найбільші з них розташовані між екватором і 40-ми паралелями. Центри океанічних кілець зміщені до східних берегів материків.

Номер слайду 9

Опрацювати §9. Письмово відповісти на запитання: Як змінюється температура поверхневих вод Світового океану від екватора до полюсів?Домашнє завдання

pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
Додано
2 квітня
Переглядів
34
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку