Презентація на тему "З життя відомих українських математиків"

Про матеріал
Дана презентація може бути використана на уроках математики, алгебри та геометрії або можна використати для проведення позакласного заходу з математики. Матеріал асть змогу учням познайомитися з видатними українськими математиками, їх внеском у світову математичну науку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

З життя відомих українських математиків

Номер слайду 2

Михайло Остроградський(1801-1862)У коло його інтересів входили основні питання механіки, теорія чисел, балістика, алгебра, небесна механіка, математичний аналіз. Був високого зросту, повний, мав гучний голос. Він був одноокий. Це сталося через необережне поводження Остроградського з фосфорним сірником під час другої поїздки в Париж. В кінці життя цікавився спіритизмом. Остроградський любив рідну мову, рідну літературу, добре знав і високо цінував творчість Тараса Григоровича Шевченка, з яким був знайомий і знаходився в добрих відносинах, багато творів якого читав напам’ять.

Номер слайду 3

Георгій Феодосійович Вороний(1868-1908)Батько вченого, Феодосій Вороний, автор ідеї створення безкоштовних недільних шкіл для незаможних, яку гаряче вітав Тарас Шевченко. Син Юрій, здобувши професію медика, першим у світі (1933 рік) виконав пересадку нирки, започаткувавши трансплантацію.Із щоденника математика: "Жага до пошуків, до відшукання нових властивостей і відношень величин розвинулась у мене неймовірно; я через силу випускаю перо з рук". У Сеулі функціонує Дослідницький центр діаграм Вороного. Національний Банк України в ознаменування 140-річчя від дня народження та 100-річчя від дня смерті Г. Вороного випустив ювілейну монету номіналом 2 гривні, 2008 рік.

Номер слайду 4

Михайло Пилипович Кравчук(1892-1942)"Моя любов - Україна і математика" - говорив М. П. Кравчук. У 1928-ому став наймолодшим академіком(у 37 років). Його математичними відкриттями та працями користується весь науковий світ. Утім у світі не знали лише одного: що він - з України. Знаючи 5 мов, молодий учений листувався з колегами з різних країн. Син Неба, Поет німого числа, Лицар математики, Учений з обличчям Христа, творець музики чисел, титан математичної думки, корифей математики, гордість української математики - так називають Михайла Кравчука науковці й журналісти. 20 вересня 2012 року Національний банк України увів в обіг пам'ятну монету номіналом 2 гривні, присвячену М. П. Кравчуку.

Номер слайду 5

Володимир Йосипович Левицький(1872-1956)Його сім'я була наполовину польською, наполовину українською. Коли Володимирові минуло 5 років, померла мати. Був математиком, фундатором української фізико-математичної термінології. Спілкування з сусідами(отець Єзерський та радник Рожанковський із дружиною Шухевичівною), а також часті відвідини українського театру в Золочеві, за словами Володимира Левицького, «розвивали в мені і моїх братів несвідому ще українську ідею». Малознаним фактом біографії Володимира Левицького залишається його захоплення мандрівками Карпатами.  Зокрема, він залишив лаконічні та водночас цікаві спогади зі своєї першої подорожі на Чорногору й опис високогірного озера Марічейка .

Номер слайду 6

Віктор Михайлович Глушков(1932-1982)Глушков – автор більше 700 робіт. Під його керівництвом захищено більше 100 дисертаційних робіт. Глушков був ініціатором і головним ідеологом розробки і створення Загальнодержавної автоматизованої системи обліку і обробки інформації (ЗДАС), призначеної для автоматизованого управління всією економікою СРСР в цілому. Для цього ним була розроблена теорія систем управління розподіленими базами даних (СУРБД). Він був одним з ініціаторів створення факультету кібернетики Київського університету. У 1969 році В. М. Глушков одержав понад сто запрошень, в яких йому пропонували прочитати лекції з різних питань кібернетики.

Номер слайду 7

Анатолій Володимирович Скороход(1930 -2011)Батьки вчителювали, працювали переважно в невеличких селах або шахтарських містечках, сім’я часто переїжджала на нові місця. Підручники і науково-популярні книжки за авторством Скорохода виховували смак до математики і до творчої наукової діяльності молоді. Із 1993 року А. В. Скороход працював у Мічиганському університеті (Лансінг, штат Мічиган, США), не пориваючи наукових зв’язків з Інститутом математики НАН України. В американському журналі «Natural scіence» в статті, присвяченій А. В. Скороходу, автор порівнює діяльність математика з виступом відомого піаніста, шанувальники якого, щоб потрапити на концерт, стоять у довжелезній черзі..

Номер слайду 8

Анатолій Михайлович Самойленко1938 - 2020)Академік НАН України А. М. Самойленко — засновник наукової школи з теорії багаточастотних коливань та теорії імпульсних систем, що визнана математичними центрами світу, один з провідних спеціалістів у галузі звичайних диференціальних рівнянь  та теорії нелінійних коливань. А. М. Самойленко — автор більше 600 наукових праць, серед яких 30 монографій та 15 навчальних посібників. Більшість його робіт перекладено за кордоном

pptx
Додано
21 березня 2021
Переглядів
513
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку