Презентація "Нариси про Кобзаря"

Про матеріал
Призначено для вчителів української літератури. Цікава інформація про Т. Г. Шевченка та його творчість під час перебування на Полтавщині.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Портретні нариси про Кобзаря Автор: Ківшик Галина Василівна Гадяцький обласний науковий ліцей-інтернат ІІ-ІІІ ст. ім. Є. П. Кочергіна Полтавської обласної ради

Номер слайду 2

Тяжкий шлях у науку Тарас дуже любив малювати, малював завжди, коли випадала вільна хвилина. Малював усе і всіх навколо Одного разу за роботою його застав відомий художник Ян Рустем. Він був у захопленні від Тара- сових малюнків.

Номер слайду 3

Тяжкий шлях у науку Завжди, коли Тарас повертався від Яна Казимировича, був сповнений радості та задоволення. І кожну вільну хвилину малював. Так багато засвоїв за цей час. Ян Казимирович любив свого учня і з великим захопленням дивився, як зростає хлопцева майстер- ність. Йому було дуже жаль Тараса.

Номер слайду 4

Тяжкий шлях у науку Одного разу Тарас намалював портрет пана. Тому робота дуже сподобалася. Він пообіцяв хлопцеві, що віддасть його вчити-ся. У травні 1832 року був підписаний контракт, у якому зазначалося, що Ширяєв узяв хлопця у науку. Тарас радів, бо здійснилась його мрія. Хоч він і кріпак, а все ж займеться улюбленою справою.

Номер слайду 5

Тяжкий шлях у науку. Вимоги вчителя були великі, але Тарас усе старанно виконував. Вони разом підготували проект на ремонт приміщень міської управи і одержали перемогу в конкурсі. Це було визнання не тільки Ширяєва, а і Шевченка

Номер слайду 6

Шлях Тараса Шевченка в літературу. Весною 1831 року молодий Шевченко був у Петербурзі. Його вражали умови, в яких жили кріпаки. А яке було відношення до людей! Щеміло серце, боліла душа. А ще були думки про те, скільки у світі простих людей, скільки силь- них рук, які б могли знищити самодержав- ство. Але як це зроби- ти?

Номер слайду 7

Шлях Тараса Шевченка в літературу Він із головою поринає у науку. Може, там буде вихід? Досконало вчить історію, думаючи, що саме в ній можна знайти правду про те, як предки боролися та добували волю. І саме це зароджувало в ньому надію на те, що можна добутися правди.

Номер слайду 8

Шлях Тараса Шевченка в літературу У цей час пронеслось повстання від Харківщини до Херсонщини. Народ – велика сила. У серці юнака зароджувалися все нові і нові думки, мрії, сподівання. Він відчував у собі якусь нову силу. Це були вірші, які почав писати ще у Ширяєва.

Номер слайду 9

Шлях Тараса Шевченка в літературу Т. Шевченко все більше часу починає витра-чати на поезію, а не на живопис . Йому не раз за це дорікав і Сошенко. Яка ж причина змуси-ла Шевченка віддати перевагу поезії? На той час у маляр- стві панував класичний стиль, а Тараса вабила українська дійсність. Він розумів, що родився, мабуть, більше поетом, ніж художником.

Номер слайду 10

Тарас Шевченко на Полтавщині Полтавщина займає особливе місце в житті Т. Г. Шевченка та його багатогранній творчості. У травні 1843 року поет вирушив на Україну. Він поїхав на Полтавщину в с. Убіжище, в маєток батька Є. Гребінки.

Номер слайду 11

Тарас Шевченко на ПолтавщиніЛюбив Тарас Григорович бувати у маєтку братів Закревських у селі Березова Рудка. Шевченко називав Віктора Закревського великим і щирим другом. Теплі спогади, нероз-ділену любов через усе життя проніс поет до Ганни Закревської.

Номер слайду 12

Тарас Шевченко на ПолтавщиніНа початку жовтня 1844 року був у Миргороді. Саме тут написав вірші «Не завидуй багатому» та «Не женися на багатій».

Номер слайду 13

Тарас Шевченко на Полтавщині Поет любив Україну, любив неповторну красу рідної землі,тому багато ходив берега-ми річок, виходив у полі на могили за Мир-городом, а перед очима простягалися незви-чайної краси краєвиди. Багато зустрічався з простими людьми. Разом із ними мріяв про майбутнє.

Номер слайду 14

Тарас Шевченко на Полтавщині Цей період був одним із найплідніших у його творчості, це був час спалаху творчої енергії поета. Ніколи ще не працювалося так напружено, ніколи не виливалася думка на папері такими палкими словами. Ось тільки деякі твори із циклу «Трьох літ», які були написані на Полтавщині: «Єретик», «Сліпий», «Великий льох», «Стоїть в селі Суботові». У цей період Шевченко працював уже над поемою «Кавказ».

Номер слайду 15

Тарас Шевченко на Полтавщині Перебування Шевченка на Полтавщині під час третьої подорожі було зовсім коротким. У червні 1859 році він приїхав до Пирятина. Дорога пролягала через Зіньків, Гадяч, Лохвицю. А у вересні 1859 року поет уже був у Петербурзі. Тарас Григорович покинув полтавську землю, але посіяв після себе зерна доброти, людяності, волелюбства. Вони не пропали, а дали добрі сходи.

Номер слайду 16

Тарас Шевченко в Полтаві Липень 1845 року. Це був прекрасний час для малювання. Погода стояла тепла і сонячна. Один із малюнків звеселяє наше око і зараз. Це мальовнича гора над Ворсклою, на якій велично піднісся в небо Воздвиженський монастир.

Номер слайду 17

Тарас Шевченко в Полтаві Поет цікавився історією полтавської землі. Він розпитував людей, а ті йому багато розповідали про старовину, про І. П. Котля-ревського, про Мартина Пушкаря. Від них він почув і про Марусю Чурай, легендарну поетесу. Йому дуже подобалися пісні, створені нею. Найулюбленішою була «Ой не ходи, Грицю», про яку поет згадує і у своєму «Кобзарі» 1840 року.

Номер слайду 18

Тарас Шевченко в Полтаві Полтавці свято берегли і бережуть пам’ять про великого поета, про його перебування на полтавській землі, про те, як пов’язана його творчість і з нашим краєм.

Номер слайду 19

Вся Україна вшановує Тараса Шевченка як найбільшого сина українського народу, як борця проти соціальної несправедливості, як поета–гуманіста світового значення.

pptx
Додав(-ла)
Ківшик Галина
Додано
26 лютого 2019
Переглядів
4598
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку