Презентація "Народні символи України"

Про матеріал
Розширення знань учнів про народні символи України; розвивати інтерес до традицій нашого народу; сприяти вихованню національної свідомості учнів; виховувати любов та повагу до символів нашої Батьківщини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Народні символи України

Номер слайду 2

Без верби та калини нема України. Калина – це символ українського народу. З цією квіткою у народних піснях порівнюють гарну дівчину. Калина прикрашає український віночок. ЇЇ можна побачити на вишиванках.

Номер слайду 3

Верба – одна з найулюбленіших у народі дерев. Верби над ставом – традиційна прикмета українського села.

Номер слайду 4

Барвінок символ вічності буття і життєвої сили, провісник весни. Його форма – хрест або перехрестя — визначає його символіку: єднання живих людей з їх предками, котрі відійшли з цього життя. Хрещатим його називають ще й тому, що, утворюючи своїми пелюстками хрест, тягнеться в усі чотири сторони світу.

Номер слайду 5

Дуб- символ могутності та довговічності та здоров’я. Він – дерево життя, символізує наймогутніших богів: Зевса, Юпітера, Перуна.

Номер слайду 6

Маки червонісимвол безкінечності й незчисленності зоряного світу, Всесвіту, і, водночас, сну і забуття. Макова голівка – символ заспокоєння. Окрім цього мак символізує красу, молодість та їх скороминущість, тому макові пелюстки легко і швидко обсипаються.

Номер слайду 7

Волошки– символ ніжної і тонкої душевної краси, праведності і святості, душевної чистоти, скромності і привітності. Назва квітки, каже легенда, походить від імені хлопчика Василька, якого русалки на Зелені свята заманили в поле і залоскотали – і він перетворився у квітку, названу його іменем. Вважається, що васильки мають значну магічну силу як оберіг від злих духів, лихої долі та всіляких напастей – витівок лукавого.

Номер слайду 8

ВІНОК

Номер слайду 9

ВИШИВАНКАЗ давніх давен вишита сорочка вважається оберегом. Є символом краси, здоров’я, щасливої долі, родової пам’яті, святості та любові.   Дівчата змалку навчалися вишивати. Така сорочка наділяє людину цілющою силою рідної землі, захищає від усього лихого.  Вишивають її кольоровими нитками. Червоний колір символізує любов, чорний – журбу, білий – надію.

Номер слайду 10

ЛЕЛЕКИце символ любові до батька-матері, котрі благословили тебе на світ, а тому це – й символ сімейного благополуччя, любові до рідної землі, Батьківщини.

Номер слайду 11

ПИСАНКА-МАЛЬОВАНКАце символ Сонця; життя, його безсмертя; любові і краси; весняного відродження; добра, щастя, радості.

Номер слайду 12

ХЛІБ – ВСЬОМУ ГОЛОВАКоровай– ритуальний священний хліб, котрий завжди має художньо виконану і естетично оздоблену круглу, тобто сонячну форму. Він - символ багатства через плодючість природи, що приходить після Небесного весілля, на якому Місяць - це молодий, а Сонце - наречена. Тому на короваї обов'язково має бути знак Сонця - Хрест. Такий коровай спекти нелегко, а вберегти долю, котру він щедро дарує, ще важче...

Номер слайду 13

ЗА УВАГУ !!!

pptx
Додано
1 червня 2021
Переглядів
817
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку