Презентація наукової роботи Образна система повісті-казки «Маленький принц» Антуана де Сент-Екзюпері та повісті-притчі «Планетник» Бориса Харчука: типологічний аспект»

Про матеріал
Дану презентацію можна використовувати як зразок під час написання учнями наукових робіт.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Образна система повісті-казки «Маленький принц» Антуана де Сент-Екзюпері та повісті- притчі «Планетник» Бориса Харчука :типологічний аспект»

Номер слайду 2

Актуальність дослідження обумовлюється відсутністю у сучасному літературознавстві праць, присвячених висвітленню типологічної подібності образної системи творів Антуана де Сент-Екзюпері та Бориса Харчука.

Номер слайду 3

Завдання наукового дослідження : 1)систематизувати й узагальнити теоретико-літературну рецепцію категорії «художній образ»; 2) розглянути класифікації художнього образу у сучасному науковому дискурсі;3) проаналізувати особливості сприйняття творів А. де Сент-Екзюпері й Б. Харчука літературною критикою;4)розкрити систему образів у повісті-казці А. де Сент-Екзюпері й повісті-притчі Б. Харчука;5)визначити місце і символічне значення головних та другорядних образів у творах А. де Сент-Екзюпері й Б. Харчука;6)дослідити ідейну роль й композиційне навантаження основних та другорядних образів у структурній організації творів;7) виявити спорідненість концептуальних позицій авторів крізь призму образної системи творів.

Номер слайду 4

Об’єкт дослідження – повість-казка Антуана де Сент-Екзюпері «Маленький принц» та повість-притча Бориса Харчука «Планетник». Предмет дослідження – типологія образної системи досліджуваних творів.

Номер слайду 5

Теоретичне значення роботи полягає у систематизації понятійного апарату дослідження з урахуванням специфіки його функціонування у творах А. де Сент-Екзюпері і Б. Харчука.

Номер слайду 6

Антуан де Сент-Екзюпері Борис Харчук

Номер слайду 7

Таблиця «Скрапбук духовності А. де Сент-Екзюпері та Б. Харчука»{3 B4 B98 B0-60 AC-42 C2-AFA5-B58 CD77 FA1 E5}Повість- казка «Маленький принц»Повість-притча «Планетник»Єдина розкіш – це розкіш людського спілкування. Найвища радість людини – орати і сіяти. Добре бачить тільки серце. Найголовнішого не побачиш очима. Що не бачиш оком, що не чутне вуху…то невпізнано відгукнеться у нас. Люди набиваються у швидкі поїзди, але вони вже не відають чого шукають. А те, що вони шукають, можна знайти в одній-єдиній рожі, у ковтку води.- ... чому я ні разу не здибався з духами лісу, води..?- Ти повсякчас живеш серед них, вони тебе бачать, а ти їх ні, через свою байдужість, глухоту та недбальство. У кожної людини свої зорі. В усіх нас гуде крапелька небес. Діти! Стережіться баобабів. Ненависть і нетерпимість – погані помічники. Від кожного треба вимагати лише те, що він може зробити. Ти повинен знати стільки, скільки може знати людина. Вище голови скачуть нерозумні.… не забувай. Ти завжди береш відповідальність за тих, кого приручив. Б’є грім, молотить град, а ти плекай свій нарцис, не забувай, чий ти син.

Номер слайду 8

Сенкани до образів головних героїв творів «Маленький принц» А. де Сент-Екзюпері і «Планетник» Б. Харчука. Планетник. Дбайливий, люблячий, самотній. Плекає, рятує, прагне польоту. Земля без його праці, як квітка без бджоли. Жертва. Маленький принц. Допитливий, відкритий, самотній. Доглядає, мандрує, вивчає. Став другом для пілота. Золоточубе хлоп'ятко.

Номер слайду 9

АВТОРСЬКІ МАЛЮНКИ ТА ПОЕЗІЯ

Номер слайду 10

«…Ви гарні, але порожні. А моя одна-єдина, над усе найдорожча»Авторський. За мотивами повісті-казки «Маленький принц» А. де Сент-Екзюпері

Номер слайду 11

«Ця красуня надто скромна, гордовита й вередлива, зате така прегарна…»Авторський малюнок. За мотивами повісті-казки «Маленький принц» А. де Сент-Екзюпері

Номер слайду 12

Знайомство з Лисом«…Я вже трошки розумію… Є одна Троянда… мабуть, вона мене приручила…»Авторський малюнок. За мотивами повісті-казки «Маленький принц»А. де Сент-Екзюпері

Номер слайду 13

Авторський малюнок. Зустріч Планетника з дідо Капушем. За мотивами повісті-притчі «Планетник» Б. Харчука

Номер слайду 14

Авторський малюнок. Планетник захищає свою квітку від грому і блискавки. За мотивами повісті-притчі «Планетник» Б. Харчука

Номер слайду 15

Авторська поезія Тільки діти знають, що шукають. Тільки їм відомі таємниці. Тож зірки ніколи не згасають. Над Планетником з Маленьким принцом. Виросли ми, стали забувати. Про свої дитячі теплі мрії…Дивляться герої ці крилато. Крізь віки, крізь простір, крізь завії. Так, життя – пустеля…Вчись втрачати. Пам’ятай, що добре бачить серце!Квітка ніжна ще навчить кохати,Мудрий Лис відкриє дружби сенси… І вони самотні - добрі й чисті діти -В світі дивнім викривлених істин. Злість, байдужість довелося їм зустріти,Гіркоту пізнання рано з’їсти… Той – чередник, інший – принц з планети,Де його троянда лиш чекає…Але знову я дивлюся в небо. Й чую дзвін, який в душі лунає!

pptx
Додано
27 березня
Переглядів
74
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку