Презентація не з дієсловами

Про матеріал
Презентація до уроку "Не з дієсловами" містить матеріал про написання дієслів з не- та недо- а також практичні вправи з теми для закріплення вивченого
Зміст слайдів
Номер слайду 1

написання. Не з дієсловами

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці ви…поглибите знання про написання не з дієсловами;навчитеся застосовувати вивчені правила на практиці;навчитеся обгрунтовувати вибір написання відповідним правилом,самостійно працювати і використовувати свої знання;Розвинете вміння писати не з дієсловами у писемному мовленні;Виховаєте у собі культуру правильного написання не- з частинами мови

Номер слайду 3

Запам’ятай. Зроби висновки про те, коли не з дієсловами пишеться разом, а коли – окремо. Написання не з дієсловами{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Разом Окремо Нехтувати, неволити Не читати, не думати. Недомити, недоїсти. Не допомагати. Нездужати(хворіти). Неславити(ганьбити). Непокоїтися(хвилюватися)Нестямитися(втратити самовладання). Не здужати (не змогти). Не славити (не прославляти). Не покоїтись (не спочивати). Не стямитися (не прийти до тями).

Номер слайду 4

Висновок Не з дієсловами пишеться разом, коли дієслово без не не вживається (нездужати, неславити, непокоїтися, нестямитися в залежності від їх значення коли є недо-, що означає неповноту дії і з дієсловами. В усіх інших випадках не з дієсловами пишеться окремо.

Номер слайду 5

Завдання 1. Запиши дієслова у дві колонки: 1) ті, що пишуться з не окремо; 2) ті, що пишуться з не разом.(Не)хтувати, (не)усміхатися, (не)терти, (не)облити, (не)дбати, (не)наїстися, (не)волити, (не)стирати, (не)маринувати, (не)віяти, (не)вчити, (не)зводити, (не)зчутися, (не)рвувати, (не)обманювати, (не)писати.

Номер слайду 6

Запам`ятай! Потрібно розрізняти заперечне слово немає (його можна замінити формою нема) і дієслово не має (не володіє, не є власником). Порівняймо: 1. На жаль, він не має друзів. 2. У нього нема друзів.

Номер слайду 7

Завдання 2. Спиши речення, розкриваючи дужки. Поясни написання не з дієсловами.1. Без хліба (не)має життя. 2. У класі (не)має картин. 3. Учень (не)має книжки. 4. На клумбі (не)має гладіолусів. 5. У портфелі (не)має олівця. 6. Він (не)має завдання. 7. Ранньої осені ще (не)має снігу. 8. У зоопарку (не)має бегемота. 9. Думка (не)має кордонів.

Номер слайду 8

Сьогодні на уроці Я…Закріпив…Навчився…Потренувався…Запам`ятав…Дізнався…

Номер слайду 9

Дякую всім за роботу! До зустрічі!

pptx
Додано
2 січня 2022
Переглядів
2187
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку