Презентація уроку "Неозначена форма та особові форми дієслова"

Про матеріал
Презентація на тему"Неозначена форма дієслова та особові дієслова" є доповненням до конспекту уроку
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Тема уроку. Неозначена форма дієслова (інфінітив) та особові форми

Номер слайду 4

Мовний диктант1. Я знаю такі форми дієслова…2. Форма,у якій можна визначити особу називається…3. На питання що робити?що зробити ? відповідає…4. Розкриває психологічний і фізичний стан людини…форма дієслова5. Вказує на ознаку предмета за дією…6. Дієприслівник відповідає на питання …

Номер слайду 5

«Практична розминка»Четверте зайве 1. Прощаюся, чекати, бачити, висіти.2. Грію, малюватиму, бігав, змарнівши.3. Накривши, танцюючи, любити, вишиваючи.4. Відкрита, посивіле, занесене, виспівує.5. Записано, посіяли, розбито, розмальовано.

Номер слайду 6

Завдання 2. Виписати слова у 2 колонки-особові і безособові. Батьки і браття!Доки будете жити в громадськім порядку, дружно держатися купи, незломно стояти всі за одного, а один за всіх, доти ніяка ворожа сила не побідить вас. Але я знаю, браття, і чує се моя душа, що се не був остатній удар на нашу громадську твердиню…Погані часи настануть для нашого народу. Відчужиться брат від брата, відмежиться син від батька, і почнуться великі свари і роздори по руській землі… Але серед тих злиднів знов нагадає собі народ своє давнє громадство, і благо йому, коли скоро й живо нагадає собі його… Але чи швидше, чи пізніше, він нагадає собі життя своїх предків і забажає йти їх слідом. Щаслив, кому судилося жити в ті дні! Се будуть гарні дні, дні весняні, дні відродження народного!

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Визначити особу дієслів. Сім разів відмір, а один – відріж. Слово вилетить – не впіймаєш. Бджола мала, а й та працюєЩо посієш-те й пожнеш

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Вправа з ключем Запишіть послідовно дієслова у 2 колонки: Неозначена форма дієслова. Особове дієслово Напитися, прожив, вести, драматизує, вмиватись, грав, зализувати, пити, афішують, екранізувати, грати, сміялися, одягатися.

Номер слайду 11

Словникова робота: Дошкуляти – виводити з терпіння, з рівноваги, досаждаючи словами, діями. Лукавити – хитрувати, приховуючи правду. Складіть речення з поданими словами (усно)

Номер слайду 12

pptx
Додано
4 січня 2022
Переглядів
4553
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку