Презентація "Небезбеки в поході"

Про матеріал
Презентація допоможе ознайомити з травмами, хворобами та іншими нещасними випадками, які можуть трапитися у поході, а також чинниками, які впливають на виникнення травм. Пояснити алгоритм дій при кожному з випадків, з правилами і заходами, які зведуть до мінімуму травмування туристів , або допоможуть їх уникнути взагалі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Небезпеки в туризміКПНЗ «ЦТКЕУМ «Меридіан» КМРКерівник гуртка «Пішохідний туризм» Рєзвова О. С.

Номер слайду 2

Що вас може чекати на шляху і як впоратися з травмами і хворобами в поході?На можливість отримання легкої або важкої травми в поході впливає безліч різних чинників, це: протяжність маршруту;його технічна складність;якість спорядження;досвід туристів.

Номер слайду 3

Отруєння отрутними грибами. Отруєння грибами завжди вкрай небезпечно для життя! При появі після вживання грибів:болю в області живота;блювання;проносу;порушень зору;координації руху;галюцинацій необхідно здійснити промивання шлунка! Негайно потерпілий повинен прийняти таблетки активованого вугілля і проносний засіб. При цьому людину потрібно забезпечити великою кількістю гарячих напоїв і транспортувати в терміновому порядку до медичної установи.

Номер слайду 4

Укуси отруйних змій. Перша допомога в поході при укусі змії полягає у швидкому та інтенсивному відсмоктуванні отрути з рани. Після цієї процедури ранка обробляється антисептичним засобом і накладається пов'язка. Щоб зменшити загальну інтоксикацію, потерпілого відпоюють чаєм, кавою, а також дають антигістамінні засоби. Потерпілий повинен бути доставлений до найближчого медичного закладу!

Номер слайду 5

Укуси комах. Укус комара супроводжується неприємним свербінням, який можна зменшити за допомогою концентрованого соляного розчину з нашатирним спиртом (співвідношення близько 10: 1). Також використовується преднізолон, преднізолонова мазь, ментоловий спирт, меновазин. Вдень ці препарати не приймаються, тому що негативно впливають на концентрацію уваги, викликаючи сонливість. Кліщі є переносниками таких захворювань, як енцефаліт і бореліоз. Скористайтеся пінцетом чи ниткою. Якщо ви використовуєте нитку, необхідно зав’язати петлю якомога ближче до місця укусу, зафіксувати кліща, а тоді, прокручуючи нитку, акуратно викрутити кліща. Якщо ви використовуєте пінцет - тягніть вверх з рівномірним тиском без прокручування.

Номер слайду 6

Непритомність. Надання першої допомоги в туризмі при непритомності, викликаному кисневим голодуванням або гіпоглікемією, полягає в наступних діях:негайна перевірка дихання і серцебиття - найкраще прикласти вухо до грудної області;голова повинна бути опущена, ноги потрібно підняти за допомогою рюкзака;потерпілого обливають холодною водою;якщо людина не прийшла до тями, користуються нашатирним спиртом з похідної аптечки;потерпілий повинен бути перенесений в тінь;для відпаювання використовується вода, чай, кава.

Номер слайду 7

Утоплення. Утоплення трапляється частіше за інших нещасних випадків в туризмі! Потерпілий укладається на живіт. Його голову повертають в сторону. Кілька разів виконують здавлювання грудної клітини руками - так видаляється вода з дихальної системи. Після цього виконується реанімація: штучна вентиляція легенів з використанням таких методик, як «рот в рот» або «рот в ніс». Якщо немає серцебиття, необхідно застосування непрямого масажу серця.

Номер слайду 8

Ураження блискавкою. Небезпека блискавки в туристичному поході в неможливості надання ефективної допомоги в разі прямого ураження!Тому не можна нехтувати заходами безпеки, якщо наближається гроза!

Номер слайду 9

Основні види травм, які можна отримати в туристичному походіСТРУС МОЗКУПри струсі мозку потерпілого слід покласти на спину або на бік при втраті свідомості, щоб блювота не потрапила в систему дихання. Нижня нога згинається в коліні та стегні. Якщо самостійне дихання і пульс відсутні, необхідно використання штучного дихання і масажу серця. Наявність рани вимагає накладання бинтовою пов'язки. До травми потрібно прикласти пакет, в якому знаходиться лід, сніг або прохолодна вода. Хворому не можна пити!

Номер слайду 10

ПОШКОДЖЕННЯ ВНУТРІШНІХ ОРГАНІВПри травмі грудної клітини накладається  антисептична серветка або спиртова серветка, яка фіксується за допомогою липкого пластиру. У разі тяжкої травми і засмоктування повітря при вдиху, до тіла перебинтовують поліетиленова плівка, вощений папір або тканину. Постраждалого транспортують до медичного закладу. Травми черевної порожнини дуже небезпечні, тому в таких випадках необхідна екстрена медична допомога фахівців.

Номер слайду 11

ПЕРЕЛОМИНещасні випадки в походах іноді закінчуються переломами, що може призвести до тяжких наслідків. При переломі хворого іммобілізують, дають знеболювальне та обережно транспортують до найближчого медичного закладу.

Номер слайду 12

ВИВИХИВивих супроводжується розривом зв'язок і суглобової капсули, при якому відбувається вихід суглобового кінця кістки за межі суглоба. При вивиху руку підвішують, потерпілому дають знеболювальне, після чого його евакуюють. Заборонено вправлення вивиху самостійно. Також не рекомендуються теплові процедури та компреси!

Номер слайду 13

РОЗТЯГне. ННЯ зв’язок. Найчастіше в поході травмується гомілковостопний суглоб. Допомога при розтягненні полягає в накладанні бинтовою пов'язки у вигляді 8-ки, використанні холоду місцево і застосуванні знеболюючих препаратів. Протягом 6-10 годин набряк і біль повинні поступово зійти, якщо ж ні - слід підозрювати розрив зв'язок або перелом щиколотки.

Номер слайду 14

УДАРИТравматизм в туризмі має на увазі отримання таких травм як удари. При такій травмі допомога полягає в накладанні щільною пов'язки та фіксації пакету, в якому знаходиться лід, сніг або прохолодна вода. Через 24 години, накладають пов'язку з компресом для зігрівання травми.

Номер слайду 15

КРОВОТЕЧАМеханічні ушкодження шкіри - часте явище в турпоході. Найбільше до поранень схильні волосиста частина голови, обличчя та кисті рук. При кровотечі слід мати в аптечці ефективні кровоспинні засоби. При обробці рани користуються тиснучою пов'язкою, а у важких випадках - джгутом. Сильна кровотеча вимагає термінового транспортування потерпілого до медичного закладу!

Номер слайду 16

Заходи безпеки в походіЯкі бувають травми в туризмі? Пошкодження і хвороби в поході абсолютно різноманітні - від них не застрахований ніхто. Але дотримання всіх заходів безпеки, ретельна підготовка до подорожі, якісне обладнання, участь лікаря і нормальний фізичний стан усіх учасників походу зведе до мінімуму можливість отримання травм туристами. Що потрібно знати перед походом:усвідомлювати складність маршруту і брати до уваги всі можливі ризики;пройти заняття з надання першої допомоги;мати все необхідне захисне обладнання та спорядження, тобто вибрати та купити засоби першої допомоги для туризму;для особливо складних походів завжди повинен бути фахівець з медичною освітою!

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

pptx
Додано
6 травня 2023
Переглядів
193
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку