Презентація "Ненецька народна казка "Зозуля" за програмою "Росток"

Про матеріал
Презентація до уроку навколишнього світу за програмою "Росток" до вивчення ненецької народної казки "Зозуля". Допоможе вчителю урізноманітнити види робіт на уроці з використанням сучасних методів розвитку критичного мислення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загадка Може скрізь вона літати, Бо нема своєї хати. Яйця іншим підкидає, Скільки кому жити – знає!зозуля

Номер слайду 2

Цікаве про зозулю Зозуля відома тим, що відкладає свої яйця у гнізда інших птахів (причиною цього є те, що самиця відкладає яйця з інтервалом у три дні). Її пташенят вигодовують прийомні батьки. Кожна зозуля підкидає яйця у гнізда того виду птахів, які вигодували її саму. Оскільки у яєць зозулі період інкубації коротший, ніж в інших птахів, то її пташеня вилуплюється першим. Пташеня зозулі більше за інших пташенят. Наступного дня у зозуленяти проявляється рефлекс викидання: все, що лежить в гнізді, зозуленя прагне викинути.

Номер слайду 3

Зозуля підкидає яйця луговим щеврикам, малинівкам, лісовим тинівкам, вівсянкам і трясогузкам. Пташеня зозулі так вимогливо добивається корму, що іноді його годують й інші птахи, не тільки його „вихователі”.

Номер слайду 4

“Зозуля”ненецька народна казка

Номер слайду 5

Особливості життя ненців

Номер слайду 6

Ч у м — житло із шкур. М а л и ц я — ненецький верхній одяг.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Робота над казкою Жила на світі бідна жінка. Було в неї четверо дітей. Не слухались діти матері. Бігали, гралися на снігу з ранку до пізнього вечора. Одежу намочать, а мати — суши. Снігу нанесуть, а мати — прибирай. І рибу мати сама на річці ловила. Важко їй було, а діти нічогісінько не допомагали. Від життя такого мати тяжко захворіла. Лежить у чумі *, дітей кличе, просить: «Дітки, пересохло мені в горлі, принесіть водички». Не йдуть діти по воду. Аж ось захотілося старшому синові їсти. Зазирнув він у чум, а мати посеред чуму стоїть, малицю ** надягає. І раптом малиця пір'ям вкрилася. Замість рук крила виросли. Бере мати дошку, що на ній шкури шкребуть, і дошка та хвостом пташиним стала, а наперсток залізний — дзьобом. Обернулася мати зозулею та й вилетіла з чуму.— Брати, гляньте — наша мати пташкою полетіла! — загукав старший син. Побігли діти за матір'ю.— Мамо, мамо, ми тобі водички принесли!— Ку-ку, ку-ку! Пізно. Не вернусь я!Багато днів і ночей бігли діти за матір'ю. Бігли по гострому камінню, по грузьких болотах, по купинах. Ноги до крові пообдирали. Де пробіжать, там червоний слід лишають. Назавжди покинула дітей мати-зозуля. І відтоді не в'є собі гнізда, не ростить сама діток своїх. А по тундрі з того самого часу червоний мох стелиться.

Номер слайду 13

Вибіркове читання

Номер слайду 14

Вибіркове читання

Номер слайду 15

Вибіркове читання

Номер слайду 16

Переказ казки за піктограмамизозуля

Номер слайду 17

Прислів’я до казки. Серце матері краще сонця гріє. Птах радіє весні, а дитина - матері. На світі все знайдеш, крім батька і матері. Сліпе щеня і той до матері повзе. Рідних багато, а мати рідніше. З матір'ю жити - ні горя, ні нудьги не знати.

Номер слайду 18

“Кубик Блума” Назви головних героїв казки “Зозуля”. Чому мама перетворилася на зозулю і полетіла?Поясни чи правильно поводились діти, коли мама хворіла?Запропонуй як діти повинні були поводитись?Придумай що було б з мамою, якби діти її послухались. Поділись сподобалась тобі ця казка чи ні? Чому?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дерев'янко Алла Cергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 квітня 2019
Переглядів
2552
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку