Презентація "Незвичайні гроші"

Про матеріал

Презентація "Незвичайні гроші" містить цікаву інформацію про гроші, які були колись та незвичайні гроші, які є сьогодні в країнах світу. Зокрема: найважчі монеті, найменші,найоригінальніші і т.д. Дану презентацію можна використати як при вивчені теми на уроці, так і в позакласній роботі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гроші у різних людей викликають різні емоції - радість, гордість, спокій,заздрість і навіть розчарування Гроші можна кидати на вітер, поки вітер дме в твою сторону. Мерілін Менсон

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Перші гроші Визначити історично, коли з’явилися перші гроші не можливо. Вчені та фахівці у цій галузі визначають цей час лише за згадками про них у древніх письменах. Одна з таких згадок датована приблизно 2500 роком до нашої ери. Вона дійшло до наших днів у вигляді клинописного тексту на глиняній табличці з Давнього Межиріччя. У ньому згадується про проведений платіж, що складався з декількох мір срібла. Після цього в ряді стародавніх державних утвореннях метали в певній кількості стали виконувати мірні функції, тобто функції грошей, що згодом призвело до появи монет.

Номер слайду 4

Кам’яні гроші представляли собою кам’яні диски різних діаметрів з отворами в центрі. Найбільші досягали до 4 метрів у діаметрі. Перебували такі гроші в обороті серед жителів островів Яп (нині – Федеральні Штати Мікронезії). Служили вони еквівалентом при обміні товарами, платою за послуги та судові витрати.

Номер слайду 5

Гроші у вигляді металевих сокир використовували індіанці Америки в часи завоювання їх іспанськими конкістадорами. Зокрема, в Мексиці, індіанці використовували при проведенні платежів, так звані, боби какао і невеликі мідні сокири, які не використали у господарстві через непрактичність і м’якість металу.

Номер слайду 6

Соляні бруски, як платіжний засіб, широко застосовувалися в країнах різних частин світу. Наприклад, можна привести Давню Русь або Ефіопію, де соляні бруски самородної солі в якості грошей використовувалися аж до 20-х років минулого століття. А у війську Юлія Цезаря римські легіонери частину жалування отримували сіллю. Слід так само відзначити, що англійське слово salary – «зарплата», походить від латинського слова sal – «сіль».

Номер слайду 7

Гроші у вигляді пір’я застосовувались в обороті жителів деяких островів Тихого океану. Представляли вони собою тонкі червоні пір’їни довжиною до 10 сантиметрів, які склеювались між собою або зв’язувалися рослинними волокнами з ліан в круги – своєрідні бухти. Використовувалися такі гроші для взаємних розрахунків і покупках залежно від яскравості пір’я: чим яскравіше бухта, тим дорожче вона використовувалася при обміні. Дрібна розмінна монета з пір’я і рулон з грошей-пір’я (острови Санта-Крус).

Номер слайду 8

Гроші у вигляді раковин використовувалися в різні часи і в різних країнах. Так, наприклад, раковини каурі використовувалися в Китаї ще в 1500 році до нашої ери, про що свідчать древні письмена. Так само раковини використовувалися у вигляді грошей в країнах Африки, Таїланді, Індії, на островах Індійського і Тихого океанів.

Номер слайду 9

Перші згадки про гроші у вигляді монет датовані 7 століттям до нашої ери. Виготовлялись вони з природного сплаву золота і срібла, і для визначення їх ваги на них витіснявся певний малюнок, що на сучасних монетах називається номіналом.

Номер слайду 10

Слово "копійка" з’явилось за Івана Грізного. У той час друкувались срібні монети із зображенням князя зі списом у руці, звідти і пішло "копійні гроші".

Номер слайду 11

У різні часи в вигляді грошей використовувалися різні предмети, які представляли цінність для людей тієї чи іншої епохи. Це були і плитки чаю, і какао боби, і сушена риба, і добриво, і каміння.

Номер слайду 12

Незвичайні гроші сьогодні Фантазія людська дивна. Що тільки не було винайдено з її допомогою. Не обійшла вона увагою і гроші. Деякі екземпляри — свого роду твори мистецтва, інші ж — данина поваги.

Номер слайду 13

Грошима, виготовленими з пластика, сьогодні користуються жителі Австралії і деяких країн Південної півкулі Землі.

Номер слайду 14

Найважча золота монета була випущена в  Китаї. Її вага становила 5 кілограмів

Номер слайду 15

Найважча монета у світі Випущено монету в Австралії, має вагу 1 тонну. Номінальна вартість рекордної монети становить 1 млн. доларів і використовується вона як законний платіжний засіб.

Номер слайду 16

Найменша в світі монета Срібний четвертак Тара Віджаянагара в Індії є найменшою монетою на Землі. Діаметр крихітної монети — 4 мм, а важить вона усього 1,7 г.

Номер слайду 17

Дивовижні гроші Сомалі У Сомалі замість монет використовують ось такі геометричні фігури конуса (вода), кулі (земля), піраміди (вогонь), циліндра (дерево) і куба (метал). Славиться ця країна й іншими незвичайними моне-тами у формі авто, гітар та мотоциклів.

Номер слайду 18

У Канаді було випущено 25000 унікальних монет, на одній стороні яких зображені динозаври. У темряві світився їх скелет.  На жаль, в оборот такі гроші не потрапили.

Номер слайду 19

Для проведення великих банківських операцій в Англії існує купюра номіналом в 1 мільйонфунтів стерлінгів.

Номер слайду 20

Незвичайні паперові гроші Долари Діснея Їм був створений справжній світ казок, в якому не обійтися і без власної валюти. Диснеївський долар за номіналом прирівняли до звичайного американського долара. На даний момент є банкноти в 50, 10, 5, 1 казкових баксів. Правда, використання їх обмежене. Природно, вони в ходу на всіх парках, лайнерах, курортах і острові імені Уолта Діснея.

Номер слайду 21

Винні гроші Після Великої Жовтневої революції 1917 року роль грошей виконували в Якутії прості винні етикетки. Випускав їх Олексій Семенов, наркомфін республіки. Широку популярність цей факт набув завдяки нарису Максима Горького «Про одиниці», в якому автор ділився враженнями про ці оригінальні гроші.

Номер слайду 22

Райські аромати Одними з найбільш унікальних є монети з серії Райський аромат, придумані на острові Палау. Першою з яких стала монета з зображенням улюбленого багатьма фрукта — кокоса і відповідним запахом. Не менш цікава й інша, з вигравіруваним серфингисткой, поймавшему хвилю. Ця випромінює запах океану.

Номер слайду 23

Метелик з Камеруну Срібну монету в тисячу камерунських франків випустили всього три роки тому. Багатьма нумізматами вона була визнана, як найкрасивіша в світі. Зображений на ній метелик, який сидить на квітці. Технологія виготовлення цього дива тримається в строгому секреті. Кількість таких монет досить обмежено — 2500 штучок.

Номер слайду 24

Камені Раі На острові Яп офіційним платіжним засобом є камені Раї. Являють собою вони вапнякові диски, діаметр яких досягає п’яти метрів, і мають в середині своєї отвір. Вартість залежить саме від розміру та ваги. А найбільшу цінність каменю додає факт загибелі як можна більшого числа людей при спробі перенести конкретний екземпляр. Острів цей є частиною Федеративних Штатів Мікронезії.

Номер слайду 25

Монети Африки: гроші кіссі Деякі народи Західної Африки аж до ХХ ст. користувалися скрученими залізними паличками довжиною 33-36 см. Їх називали кіссі-пенні і часто використовували під час поховальних церемоній.

Номер слайду 26

Найдорожча монета в світі Давньогрецька декадрахма — найдорожча монета в світі. На аукціоні в Цюріху вона була продана за 314 тисяч доларів.

Номер слайду 27

Космічні гроші Ці круглі монети з надміцного пластику зображають планети Сонячної системи. Такі дивні гроші виготовили в Національному космічному центрі і Університеті Лестер спеціально для космічних туристів.

Номер слайду 28

Монета, що розмовляє На монгольській монеті вартістю 500 тугриків, де зображений американський президент Джон Кеннеді, є маленька кнопка. Натиснувши на неї, можна почути історичну фразу президента: «Я пишаюся тим, що я берлінець!»

Номер слайду 29

Використані джерела: https://ukr.segodnya.ua https://pustunchik.ua https://bestfacts.com.ua

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.2
Оригінальність викладу
4.2
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Nedbai Elena
    Цікаво,оригінально,дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мирошниченко Віолетта
    Загальна:
    3.7
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мирошниченко Віолетта
    Загальна:
    3.7
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Чорний Олег Вікторович
    Дійсно оригінально і доступно. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Василь Рогоза
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
ppt
Додано
15 березня 2018
Переглядів
6003
Оцінка розробки
4.5 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку