Презентація "Образ Святого Миколая в українському фольклорі"

Про матеріал
У презентації "Образ Святого Миколая в українському фольклорі" подано цікаві факти про Святого Миколая як Біблійного персонажа та улюбленця всіх дітей, який, за легендою, обдаровує подарунками слухняних дітей, а непослухам кладе під подушку різочку. Матеріали презентації допоможуть вихователям чи класоводам у підготовці до позакласних заходів напередодні Святого Миколая.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОБРАЗ СВЯТОГО МИКОЛАЯ В УКРАЇНСЬКОМУ ФОЛЬКЛОРІРоботу виконала: Лисенко Валерія Сергіївна,учениця 10 класу Гадяцької спеціалізованої школи-інтернату І-ІІІ ступенів імені Є. П. Кочергіна. Полтавської обласної ради. Науковий керівник: Михайліченко Валентина. Володимирівна,учитель української мови та літератури. Гадяцької спеціалізованої школи-інтернату

Номер слайду 2

Святий Миколай - один із набільш шанованих в Україні й у всьому світі святих. Він прославився як угодник Божий, тому в народі його називають Миколай Угодник. Люди вірять, що він творить чудеса, допомагає всім тим, хто просить його про допомогу, тому з любов′ю називають його Миколою Чудотворцем!Святий Миколай- вигадка чи реальна особа?

Номер слайду 3

За переказами, Святий Миколай мешкає в Раю, але раз на рік спускається на землю, щоб відвідати діток та зробити їм подарунки за гарну поведінку та старанне навчання. Зазвичай, він кладе свій подарунок під подушку, і вранці всі чемні діти знаходять під нею цукерки та інші бажані сюрпризи, а неслухняні – прутик.

Номер слайду 4

Як свідчать наукові джерела, Миколай Мирлікійський – реальна історична особа, Візантійський єпископ, що жив у ІІІ-ІV ст. Народився він у Малій Азії близько 280р. у місті Потарі, що в Південній Італії (зараз Туреччина). Усе життя присвятив тим, хто потребував допомоги, тож ще за життя його називали батьком сиріт, вдів і бідних.

Номер слайду 5

Незважаючи на міфічні уявлення, ми маємо наукові докази того, яким був насправді Святитель. Ікона з Базиліки Святого Миколая в м. Барі (Італія), яка, як вважають, була написана на основі його прижиттєвого зображення.

Номер слайду 6

Діючий храм Святого Миколая у Мирі. Тут він за життя служив єпископом.

Номер слайду 7

Після смерті його славні чудеса стали причиною швидкого й широкого культу, за що він отримав назву великого Чудотворця, а церква канонізувала Миколая. Згодом його мощі були перенесені в місто Бар (Італія), де знаходяться й донині. Вони – нетлінні й мироточиві.

Номер слайду 8

Чудотворна ікона Святого Миколая в Свято-Успенському соборі м. Гадяча, яку вишила й подарувала прихожанка Анізія Кисіль (поряд відбиток на склі)

Номер слайду 9

ОБРАЗ СВЯТОГО МИКОЛАЯ ЯК СИМВОЛ ХРИСТИЯНСЬКИХ ЦІННОСТЕЙ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ Образ Миколи Чудотворця, який творить на землі добрі діла, присутній у багатьох легендах, переказах, оповідках.

Номер слайду 10

Святий Миколай допомагав морякам і рибалкам, рятував потопельників

Номер слайду 11

Запорізькі козаки вважали Миколу Угодника своїм покровителем і заступником

Номер слайду 12

Ікона Миколи Мокрого В одній із легенд йдеться про те, як Миколай врятував немовля, яке випало з материних рук і впало у воду, коли батьки пливли на човні через Дніпро. Художник із Києво-Печерської лаври навіть намалював ікону за цією історією.

Номер слайду 13

Лише в Україні, як стверджують дослідники,Святого Миколая вважали опікуном дітей

Номер слайду 14

Святий Миколай – покровитель усіх бідних, знедолених, а також землеробства і тваринництва

Номер слайду 15

День Святого Миколая: традиції, звичаї та прикмети, пов’язані з ним

Номер слайду 16

Народні прикмети. Який день на Миколу зимового, такий і на Миколу літнього. У кожному році два Миколи: до першого Миколи не буває холодно ніколи, а до другого Миколи не буває тепла ніколи. Як впаде великий іній - на гарний врожай хліба. Як на Миколу піде дощ, то врожай на озимину. Морозяний день - на уроду хліба й городини. Якщо в день Миколая замітає слід, дорозі не стояти від Миколи до Різдва (7 січня). Скільки дає день Миколая снігу, стільки буде трави на Миколу теплого.

Номер слайду 17

Кажуть, що напередодні свята Миколай всю ніч пече печиво для дітлахів. Воно має різну форму, але найчастіше – у вигляді дідуся з бородою у свиті. Саме тому солодощі, знайдені малюками під подушкою, називають “миколайчиками”.

Номер слайду 18

За повір'ям, саме день Миколая є найсильнішим магічним часом, коли проводяться ворожіння на нареченого, обряди на виконання бажань, на заміжжя. Святому Миколаю моляться про щасливий шлюб.

Номер слайду 19

Про Миколая складено багато пісень, здебільшого релігійного характеру. Найпопулярнішою і досі є пісня-колядка “Ой, хто, хто Миколая любить”.

Номер слайду 20

Відродження народних традицій вшанування Святого Миколая в Україні

Номер слайду 21

До дня Святого Миколая Національним банком України випущена пам'ятна монета номіналом п’ять гривень, присвячена святу любові і турботи до ближнього. Монету введено в обіг 12 грудня 2016 року.

Номер слайду 22

Отже, Святий Миколай – образ, який асоціюється з високими моральними цінностями. І нам варто пам’ятати, що головними залишаються істини, які він уособлює протягом багатьох століть: безмежна любов, непоказна доброчинність, милосердя.

pptx
Додано
4 березня 2021
Переглядів
788
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку