Презентація "Однорідні члени речення. Тренувальні вправи"

Про матеріал
У презентації поданий матеріал для підготовки до уроків на тему "Однорідні члени речення, розділові знаки при них".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РЕЧЕННЯ з однорідними членами (без сполучників і зі сполучниками). Кома між однорідними членами речення. Тренувальні вправи

Номер слайду 2

Творче конструювання Доповни речення другорядними членами, підкресли їх. Я люблю…Кожен має…Україна живе…Пахнуть квіти…Ми поважаємо…

Номер слайду 3

Однорідними називаються такі члени речення, що виконують однакову синтаксичну роль, стосуються одного й того самого члена речення і поєднуються сполучниковим, безсполучниковим (інтонаційним) чи змішаним зв’язком. Однорідні члени речення рівноправні і не залежать одне від одного. Вони називають поняття, схожі за смислом. Однорідні члени речення є ускладнювальним елементом у простому реченні. За будовою однорідні члени речення бувають непоширені (виражені одним повнозначним словом) і поширені (кілька повнозначних слів). Однорідні члени речення. Приклад:І сонце (непоширений), й день (непоширений), і вишня в цвіті (поширений), і творчості крилата мить (поширений) (П. Тичина).

Номер слайду 4

У відділі продають (що?) морозиво і (що?) цукерки (О і О). Зверни увагу!Приклад: Весна іде (дієсл.), красу несе (дієсл.) (Нар. творчість) (О, О). Не можуть бути однорідними членами речення ширші й вужчі поняття, слова, що належать до різних частин мови. Неправильно. Мама ставила на стіл посуд, тарілки, чашки, вилки і ложки. Люблю весну за спів птахів і що пробуджується природа. У першому реченні посуд (ширше поняття) включає в себе тарілки, чашки, вилки і ложки  (вужче поняття). У другому реченні іменник спів не може бути однорідним з дієсловом пробуджується. Правильно. Мама ставила на стіл тарілки, чашки, вилки і ложки. Люблю весну за спів птахів і за пробудження природи. Однорідні члени речення відповідають на одне й те саме запитання, поставлене від одного слова. Однорідні члени речення завжди виражаються однією частиною мови.

Номер слайду 5

Однорідні члени речення виконують однакову синтаксичну роль (у реченні можуть бути як головними (підмети і присудки), так і другорядними (додатки, обставини, означення) членами речення). Схематично однорідні члени речення можна зобразити так: О Хліб і сіль завжди мали стояти на столі українця (О і О). Голубі, сині, фіолетові, рожеві пасма снувались над горами (І. Цюпа) (О, О, О, О).  Над лісом і над полем чути спів жайворонка (О і О).

Номер слайду 6

Однорідні члени речення поєднуються інтонаційно, за допомогою парних, повторюваних і неповторюваних (одиничних) сполучників. Ми чуєм трав зелений крик, дощів задумані рефрени (І. Драч) (О, О). Мужню силу хоч похилить горе, та не зломить, в підлість не поверне (І. Франко) (... хоч О, та О, О). Тут були і авіатори, і танкісти, і артилеристи (О. Гончар) (... і О, і О, і О). Мати висаджувала біля хати лише чорнобривці або мальви (О або О). Однорідні члени речення поєднуються за допомогою:одиничних сполучників: і, та, а, але, проте, зате, однак, або, чи: На розпутті кобзар сидить та на кобзі грає (Т. Шевченко).повторюваних  сполучників і… і, та… та, або… або, чи… чи, то… то, ні… ні (такий сполучник повторюється два або більше разів підряд): І земля, і небо, й гори були сірими (М. Кідрук).парних  сполучників не тільки… а й; як… так і; хоч… але; якщо не… то; не ... а (перша частина такого сполучника ставиться перед першим однорідним членом, друга — перед другим): Не тільки друзі, а й вороги шанували князя Ярослава Мудрого. Зверни увагу!

Номер слайду 7

Не є однорідними членами:  повторювані слова, які вживаються для підкреслення кількості предметів, тривалості дії, вираження емоційності; вони розглядаються як єдиний член речення: Квітки куплю в переході, ніжну, ніжну красу, радість в теплих долонях в дім принесу, принесу (О. Чубачівна);повторювані однакові форми слів, об’єднані частками не, так: писати так писати, дивиться не надивиться;стійкі словосполучення з парними сполучниками і…і, ні…ні: ні слуху ні духу, ні пава ні ґава, і сміх і гріх, і сяк і так, і вдень і вночі, ні вдень ні вночі, ні світ ні зоря, ні се ні те, ні сіло ні впало, ні живий ні мертвий, ні пуху ні пера, ні в тин ні в ворота, ні за що ні про що тощо.два однакові за формою дієслова, що позначають дію та її мету: піду подивлюся. Зверни увагу!

Номер слайду 8

Розділові знаки між однорідними членами речення ставимо за такими правилами: Якщо сполучники і (й), та (в значенні і), або, чи  не повторюються, то кома перед ними не ставиться. А туман, неначе ворог, закриває море і хмароньку рожевую (Т. Шевченко). — О і О. Сила та розум — краса людини (Нар. творчість). — О та О. Перед протиставними сполучниками а, але, та (в значенні але) зате, проте, однак, що з'єднують однорідні члени, ставиться кома. Не вітер, а буря завіяла (Панас Мирний). — О, а О. Світить місяць, та не гріє (Народна творчість). — О, та О. Між усіма однорідними членами, якщо вони з'єднані інтонаційно, без сполучників, ставиться кома. Він ловить шурхіт, шелест, шарудіння (Ліна Костенко). — О, О, О. Кома ставиться між усіма однорідними членами, якщо вони з'єднані повторюваним сполучником. А ріка життя все шумить, і піниться, і стогне (Г. Хоткевич). — О, і О, і О, і О. Не хочу я ні вічності, ні слави (Ліна Костенко). — Ні О, ні О.

Номер слайду 9

Усе, що нас оточує, називається природою. Це і сонце, і повітря, і дерева, і вода, і каміння, і тварини, і рослини. У природі все взаємопов`язано, наприклад, без дощу, тобто води, не виростуть рослини, отже , не буде їжі для тварин, які ними живляться. У природі все важливо: і мухомори, і вовки, і комарі, й навіть отруйні змії (З дит. енциклопедії). Тренувальні вправи. Що таке природа?Щоб зробити своє життя комфортнішим, люди навчилися використовувати електрику, придумали водогін, побудували заводи й фабрики. Були винайдені машини, потяги, літаки, пароплави. Але всі ці потрібні для людини винаходи водночас завдають шкоди природі: забруднюють воду, грунт і повітря, для їх виготовлення витрачаються цінні природні ресурси: вода, корисні копалини, ліси. Адже все це не безмежне (З дит. енциклопедії). Що полегшило життя людині, але стало небезпечним для планети?Прочитайте тексти, визначте однорідні члени речення та їхню синтаксичну роль.

Номер слайду 10

1. У багатьох країнах існують заводи для переробки сміття. У різні контейнери складають пластмасу, скло, папір, харчові відходи, брухт, лампочки та батарейки. 2. У Тихому океані є величезне скупчення сміття, що плаває. Риби, черепахи, птахи застрягають у смітті, а іноді ковтають пластик, гадаючи, що то-їжа. 3. Батарейки, що відслужили свій термін – токсичні, тобто отруйні, відходи. У батарейці містяться небезпечні речовини (ртуть, нікель, кадмій, свинець та інші метали).4. На підприємствах, куди з пунктів прийому звозять бите скло, його сортують, очищають,сушать, подрібнюють, у разі потреби до маси додають різні наповнювачі. 5. З битого скла роблять банки і пляшки, а також скловату, скловолокно, яке використовують у будівництві. Прочитати,виписати однорідні члени речення, визначити їхню синтаксичну роль (визначити тип зв'язку ОЧР)

Номер слайду 11

Записати речення, підкреслити головні й другорядні члени речення. Усно вказати тип зв'язку однорідних членів. Меблі-це всі предмети, якими обставляють кімнату: стільці, столи, ліжка, шафи, тумбочки, полички. 2. Роблять меблі з дерева (чи продуктів деревної переробки – склеєної тирси, стружки), металу, пластика, скла, тканин різної фактури.3. У розчині, яким просякнута волога серветка, містяться рослинні олії, вода, консерванти, спирт.4. Стержень олівця (грифель) роблять із суміші графітового порошку, глини і води.5. Усі звикли вважати риб німими, однак, спілкуючись між собою, вони можуть пищати, стукотіти, скрипіти і клацати.

Номер слайду 12

З ким поведешся, того й наберешся.І будень, і неділя — все лінивому безділля. Наука в ліс не веде, а з лісу виводить. Хто два зайці гонить, жодного не здогонить. Хто меч підійме, той від меча й загине. Сім погод надворі: сіє, віє, мутить, крутить, рве, зверху ллє, знизу мете. Без розуму ні сокирою рубати, ні личака в'язати. Запишіть прислів'я, визначте тип зв'язку однорідних членів речення. Підкресліть ОЧР. Виділені слова записати фонетичною транскрипцією

Номер слайду 13

Остан…ій тиждень перед Вел…коднем називають Чистим, В…ликим, Вербним, Страсним, Білим. Слова «білий» та «чистий» найточніше визначають зміст цього виразу: упродовж Білого тиж…ня господині наводили лад в ос…лі і на подвір…ї, приб…рали, прали, білили. Колись наші предки вогнем та водою оч…щали своє обійстя, щоб Господь В…ликодньої неділі осв…ятив усе, що оточує людину. Фразеологізм «білий тиждень» вживають, коли йдеться про прибиран…я, дрібний ремонт, наведен…я порядку, ч…стоти в господі, на обійсті, наві…ь у душі. Прочитайте і запишіть текст, вставивши пропущені літери. Підкресліть ОЧР.

Номер слайду 14

Предки українців відчували благоговійний страх перед природними стихіями, вважаючи їх утіленням божественних сил. Повелителем грому і блискавки, за їх віруваннями, був Перун — верховний над усіма богами. У мить свого гніву він спалахом блискавиці відчиняє оселю небожителів, що є грізним застереженням для людей, аби не грішили. У народі форму блискавки порівнювали з батогом, ударами якого бог-громовик карає злих демонів хмар. З поширенням християнства люди почали вважати, що це святий Ілля з неба кидає вогняні стріли, щоб вразити слуг, яких залишив сатана на землі. У народі кажуть, що коли настане кінець світу, Ілля так вдарить громами, що земля розсиплеться. Отже, блискавку завжди пов’язували з гнівом і карою. Вираз «блискавки метати» висловлюють на позначення роздратування, крайнього невдоволення, сердитості, готовності карати. Чи знаєте ви історію виникнення фразеологізму… ?Блискавки метати

Номер слайду 15

За народними віруваннями, проявом Божої кари є блискавка. Якщо вона вдаряла в дерево і воно засихало, забороняли до нього торкатися, адже вірили, що тут небесною стрілою прикутий злий дух, і можна ненароком звільнити нечистого. Якщо дерево не засихало — це знак, що злий дух примудрився втекти від Божої кари. Давні українці вважали, що вбита грозою людина очищається від усіх гріхів, а в Литві таку людину визнавали святою. Божа кара — це ще й назва поширеного в середні віки звичаю: випробування винуватця вогнем, залізом або двобоєм. Підсудний повинен був простояти певний час на розпеченому залізі або доти тримати на ньому два пальці, доки не виголосить клятву на доказ своєї невинності; якщо забирав пальці раніше, то його звинувачували й страчували. У селах використовували ще такий спосіб: скликали всіх запідозрених і роздавали запалені свічки, однакові розміром: чия свічка скоріше згорить, той і винен. Нині вислів «Божа кара» використовують, коли прагнуть висловити невдоволення, розпач від неприємної, складної ситуації. Чи знаєте ви історію виникнення фразеологізму… ?Божа (Господня) кара

Номер слайду 16

Slide title. Click to add Title. Click to add Title1 Click to add Title2 Click to add Title3 Click to add Title

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Аннабердієва Лариса Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шевченко Майя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Маткобожик Вікторія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
20 квітня 2022
Переглядів
12509
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку