Презентація Односкладні речення. Неозначено-особові речення

Про матеріал
Дану презентацію можна використовувати для вивчення неозначено особових речень.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

8 клас

Номер слайду 2

Прочитайте речення. Визначте в них граматичні ознаки головного члена (особу, час, число). З'ясуйте, чи вказує присудок на конкретних виконавців дії. Дієслово 3ос., мн., дійсного сп., теп. ч.   Дієслово 3ос., мн., дійсного сп.,майб.ч.     Щастя не шукають, а здобувають. Тебе кличуть вечеряти. І до діла, і до людяності привчають змолоду. Його успіхи в навчанні обов'язково оцінять. Ніколи не поставлять ведмедя пасічником. Приємну звістку обов'язково передадуть. Світло у домівках погасили. Мене викликали до дошки. В Україні здавна випікали коровай. Дієслово 3ос., мн., дійсного сп., мин.ч.

Номер слайду 3

Неозначено-особові речення — це односкладні речення з головним членом у формі присудка, який означає дію, що її виконує або виконувала невизначена особа: У нашому районі будують лише котеджі. Способи вираження головного члена неозначено-особового речення: дієслово у формі 3-ї особи множини: У нас пихатих не люблять. 2) дієслово минулого часу у формі множини: Мені написали листа. Вони. Хтось

Номер слайду 4

ЗАУВАЖТЕ! У неозначено-особових реченнях основна увага зосереджена на факті, події, а не на виконавцеві дії. Наприклад: У селі починають працювати рано. Мене везуть у царство трав, річок і таємничих озер.

Номер слайду 5

Творче спостереження з елементами вибіркової роботи

Номер слайду 6

  Прочитайте текст і виконайте завдання. Щоб у хаті жилося добре, для неї вибирали щасливе місце. Оселю не будували на колишній дорозі, у заплаві або руслі пересохлої ріки, а також там, де вже раз стояла хата, особливо спалена блискавкою. Не будували на роздоріжжі, на межі, на току, на могилі й на тому місці, де росла бузина, вільха, осика, верба, де колись стався якийсь злочин. Облюбовували місце для майбутньої хати потай від чужого ока вже після заходу сонця. Насамперед визначали чотири кути, робили на їхньому місці заглиблення. У кожне з них насипали по пригорщі жита. Спочатку — де мала бути покуть, потім — де піч, а далі — де припічок і постіль. Рано-вранці, ще до сходу сонця, обстежували ті купки зерна. Так робили три ночі підряд. Якщо купки не пошкоджені, то на цьому місці можна ставити хату. А потім, заготовивши все потрібне для будівництва, кликали людей на закладчини. По українських селах ще й сьогодні не забувають давньої доброї традиції — будувати житло, клуню чи комору гуртом, толокою. Просять на толоку і друзів, і сусідів, і родичів. Часто сходиться майже все село, бо тут же ледь не кожний один одному чи брат, чи сват, чи кум. Починають рано. Робота йде швидко й весело. За день «виливають» стіни хати: між дошки кладуть солому, заливають її розколоченою глиною і добре втоптують. Толока — справжнісіньке свято спілкування, людської приязні та щирості. Пісні, жарти, приказки так і сиплються, особливо за вечерею, якою господар пригощає всіх за совісну працю (За М. Дмитренком).

Номер слайду 7

Колективне опрацювання опорної схеми Способи вираження головного члена неозначено-особових речень Дієслова III особи множини дійсного способу теперішнього часу Дієслова III особи множини дійсного способу майбутнього часу Дієслова у формі множини дійсного способу минулого часу

Номер слайду 8

Означено-особові Неозначено-особові Двоскладні речення Вибіркова робота. Запишіть заголовки до висловлювань відповідно до колонок таблиці. Вона підкорила Європу. За що цінують дуб. Бережи честь змолоду. Вона береже родинне вогнище. Люблю полтавську природу. Тут народжуються зірки. Пишіть листи і надсилайте вчасно. Як зустрічають дорогих гостей. Про що розповідають кольори? Ворожили на долю. Повіримо у наш оберіг. Топчу, топчу ряст.

Номер слайду 9

1. Роботу … не лише терпінням, а й умінням. 2.  За добро … добром, а не злом. 3. Добру думу … без зайвого шуму. 4.  …   вовка і в баранячій шкурі. 5. Вміючи, …  хліб і з каменю. Утворіть неозначено-особові речення, вставивши пропущені дієслова у потрібній формі (3 особа множини теперішнього часу) Слова для довідок: робити, думати, пекти, упізнати, віддячити.

Номер слайду 10

Записати, перебудовуючи речення на неозначено-особові. Зразок. Здавна верба на Україні вважалася священним деревом. Здавна вербу на Україні вважали священним деревом. Шостий тиждень Великого посту називався Вербним. (Шостий день Великого посту називали вербним) На Вербному тижні в церквах освячувалися вербові гілочки. (На Вербному тижні в церквах освячували вербові гілочки) Освячена верба зберігалася на покуті за образами. (Освячену вербу зберігали на покуті за образами) Вербою окурювалася хата від пропасниці. (Вербою окурювали хату від пропасниці.) ? ? ? ?

Номер слайду 11

Прочитайте текст і виконайте завдання. Ви не помічали, що робити щось разом не лише швидше, а й веселіше? Коли кожний знає, чим саме він зможе допомогти, і допомагає. Унікальну торрент-толоку започаткували на сайті «Гуртом» (hurtom.com). Тут вирішили ознайомити українців із найкращими зразками світового кіно. А для цього разом обговорюють новинки з усього світу, знаходять справді вартісні кінострічки, перекладають їх українською мовою, створюють релізи, обробляють відео, беруть участь в озвученні фільмів, фінансують проєкти тощо. Усього в толоці взяли участь 750 000 небайдужих. Так перекладено й озвучено майже 150 фільмів. А. Визначте односкладні неозначено-особові речення та запишіть їх. Б. Перебудуйте їх на двоскладні (усно).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гуськова Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
5 грудня 2022
Переглядів
11606
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку