Презентація "Односкладні речення як частина складного речення"

Про матеріал

Тема. Односкладні речення як частина складного речення. Практичне визначення видів односкладних речень (також у складних реченнях) у текстах художнього, розмовного або публіцистичного стилів.

Мета:

поглибити знання про односкладні речення як частинискладнихречень;

розвивати вміння аналізувати складні речення, до складу яких входятьумовно односкладні речення, моделювати й конструювати складні речення з різними частинами;

структурувати вивчений матеріал шляхом здійснення морфологічногорозбору односкладних речень;

виховувати патріотичні почуття.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок №9 Тема. Односкладні речення як частина складного речення. Практичне визначення видів односкладних речень (також у складних реченнях) у текстах художнього, розмовного або публіцистичного стилів. Мета: • поглибити знання про односкладні речення як частини складних речень; • розвивати вміння аналізувати складні речення, до складу яких входять умовно односкладні речення, моделювати й конструювати складні речення з різними частинами; • структурувати вивчений матеріал шляхом здійснення морфологічного розбору односкладних речень; • виховувати патріотичні почуття.

Номер слайду 2

Епіграф до уроку: Свою Україну любіть,Любіть її,… во время люте,В останню тяжкую минуту. За неї господа моліть. Т. Шевченко

Номер слайду 3

Гра “Так чи ні”1) В означено-особових реченнях головний член речення вказує на те, що дія виконується кожною особою. (Ні. Це узагальнено-особові)2) У неозначено-особових реченнях головний член речення може бути виражений дієсловом у формі множини минулого часу. (Так)3) Безособовим називається речення, в якому головний член виражений іменником у будь-якому відмінку. (Ні. Це стосується називних речень)4)Односкладне речення, що передає дію, стан незалежно від будь-якої особи, називається безособовим.  (Так).5) Називним називається речення, в якому головний член виражений іменником у будь-якому відмінку. (Ні. Тільки в називному відмінку)6) Речення «Згаяного часу і конем не здоженеш» — узагальнено-особове. (Так)7) Називне речення вказує на дію, яку виконує певна особа. ( Ні. Це означено-особові речення)8) Речення “ Дув сильний вітер”—односкладне. (Ні. Це двоскладне речення)

Номер слайду 4

А. Означено-особове речення Б. Неозначено-особове речення. В. Узагальнено-особове речення. Г. Безособове реченняҐ. Називне речення  І група:1. Вік живи — вік учись. 2. Любімо Вітчизну, єдину у світі.3. Нас зустрічають хлібом-сіллю. 4. Сніг і вітер, ніч зимова. 5. Світає.  ІІ група:1. Який чудовий вечір!2. Люблять у нас дотепне слово.3. Однак мене морозить.4. Від добра добра не шукають.5. Зачерствілі очищуймо душі! ІІІ група:1. Маму треба любити й розуміти.2. Не приймаю обчухрану мову, довіряюсь пшеничному слову!3. Нарешті її поклали на землю.4. Неповторні картини дитинства.5. Сім раз відмір—один раз відріж! 

Номер слайду 5

Синтаксичний тренінг. Перетворити складні речення у прості. Записати їх. Підкреслити граматичні основи.І люди йшли під гору ту стрімку, і знову всім незміряні красоти відкрилися в маленькому струмку (Л. Забашта). Змалку його обступали білі стіни, на яких висіли вишиті маминими руками рушники (І. Цюпа). 3. Помінялось місцем моє серце з сонцем, бо весна навколо, вітер і блакить (Р. Братунь). 4. Молодь уся була на полі, бо якраз настали жнива (Леся Українка). 5. Сонце незабаром зайшло зовсім, однак небо ще жевріло згасаючим багрянцем (А. Шиян). 6. Ясно ще осіннє сонце сяє, та холодом осіннім уже в повітрі потягає (І. Франко).

Номер слайду 6

Графічний диктант 1. Чернеча гора в Каневі, де поховано Тараса Шевченка, є нашою найбільшою національною святинею (В. Смілянський). 2. Небагатьом відомо, що канівської святині могло б і не бути (В. Смілянський). 3. Верболози ще зелені, і кора їхня не гірчить повітря осіннім віддихом (О. Васильківський).4. Щоб не заснути, він почав співати (О. Васильківський).5. Йшли далі через ліс, і краса його набирала все нової сили (Є. Гуцало). 6. Далеко линули слова «Заповіту», і кінця-краю не було цим людським потокам (О. Іваненко). 7. Жаль розлучатися з прозорим весняним лісом, він весело сяяв у лагідному сонячному промінні (Є. Гуцало). 8. Не хотілося спускатися з кручі, праглося вбирати живий мальовничий простір (Є. Гуцало). 9. Ми знаємо: води так багато на нашій планеті (І. Падалко). 10. Відберіть у народу мову, і він ніколи більше вже не створить її (К. Ушинський). 11. У степу не було стежок, і колії доріг вели зі сходу по Придніпров’я (А. Малишко).

Номер слайду 7

Дослідження-моделювання1. Городи садили часом і на клечальні свята,2. У затінку дрімучого пралісу знаходиться зручне ложе,3. У часи середньовіччя вважалося,4. На сади приходьте дивитися при місяці,5. Іноді він бачив усе так виразно,6. Оглянься -коли він стоїть на небосхилі (І. Сенченко).прожиті твої дні летять слідом за тобою (Є. Гуца-ло).але картоплі в такі роки виростали швидко (Ф. Ро-гов).що в центрі світобудови міститься людина (Із кн. «Я пізнаю світ»).що аж моторошно ставало (О. Васильківський).звідки можна послухати сольний концерт одного з відомих карпатських водоспадів (З календаря).

Номер слайду 8

Лінгвістична гра «Третє зайве»Варіант 11. Змалку нас привчають, як звертатися до мами, тата, дідуся, бабусі, сестри, брата (С. Богдан). 2. Тактов-ність, кажуть у народі, починається з уміння знайти правильну лінію поведінки з кожною людиною, залежно від її душевного стану (А. Коваль). 3. Здавна вважали, що треба бути дуже обережними (С. Богдан). Варіант 2 1. Донедавна вважали, що слово «товариш» як звертання використовується для вираження взаємоповаги переважно в робітничому середовищі (С. Богдан). 2. У давнину вірили, що все живе має свій дух (С. Богдан). 3. Як розповідають, до Кирилівки Тарас Григорович Шевченко прибув у жнива, у липні місяці, до брата Йосипа (Д. Чуб).

Номер слайду 9

Творче конструювання. За поданими початками скласти складні речення так, щоб друга частина була: а) умовно двоскладним реченням; б) умовно односкладним реченням. Виділити граматичні основи. Зразок. А) Нехай ще раз послухаю, як те море грає (Т. Шевченко). Б)Дощило –і берег застелило сірою імлою. За селом знов шелестіли хліба й пахло полином.1. Починає дніти... 2. Уявляється мені степ... 3. Тихо в лісі...

Номер слайду 10

Пошуково-вибіркова робота на основі тексту. Прочитати мовчки текст. Визначити його стильову належність. Дібрати заголовок. Виписати односкладні речення (у тому числі й ті, що входять до складу складних речень). Зробити їх синтаксичний розбір, скориставшись алгоритмом. Химерний сон І от знову сонечко визирнуло з-за Лисої гори й радісно усміхнулося нашим Гарбузянам. І змовницьки підморгнуло Бровкові, що сидів коло своєї будки, схиливши голову набік і настовбурчивши одне вухо. Бровко й сам не знав, до чого він прислухається. Ранок був звичайний собі, літній, і жодних підозрілих звуків не було чути. Але вночі Бровкові приснився химерний сон з дивовижними карколомними пригодами, що примусив його прокинутися вдосвіта у неспокійному тривожному настрої. «Ой, щось-таки сьогодні, мабуть, станеться,— подумав Бровко. — І знову з моїми хлопцями... Можна було б гавкнути їм, розбудити, попередити, але поки що не буду, хай посплять іще, сердешні... Чує моє собаче серце — клопітний буде в них сьогодні день». Бровко почухав задньою лапою за вухом, потягнувся, клацнув зубами і поліз у будку досипати (В. Нестайко, 123 сл.).

Номер слайду 11

Одна вона у нас така - уся співуча і дзвінка, Пояснення домашнього завдання§… опрацювати.1-й рівень. Написати твір-мініатюру «Моя країна - Україна», використовуючи складні речення, частини якого є односкладними реченнями.2-й рівень. Виписати з твору художньої літератури 3-4 складних речень, частини якого є односкладними реченнями.3-й рівень. «Творча майстерня» Скласти безособові 3-4 речення про красу рідного краю, в яких головними членами речення виступали б подані слова: Сутеніло, смеркало, темно, стихло, принишкло. Зробити синтаксичний розбір одного з речень. Якого типу речення отримали?

Номер слайду 12

Проект. Об'єднайтеся в групи. Підготуйте і проведіть у класі прес-конференцію на тему «Односкладні речення. Неповні речення». 1. Оберіть для своєї групи вид односкладного речення, який вам найбільше подобається;2. підготуйте вступне слово вашої групи на прес-конференції, у якому поясніть, чому вирішили взяти участь у конкурсі, кого вважаєте своїми основними конкурентами, розкажіть про особливості та роль вашого виду речень (форма виступу може бути довільною; важливо - зацікавити слухачів);3. підготуйте 2-4 запитання до учасників інших груп щодо їхніх видів речень. При цьому не забудьте продумати, від імені якої газети, журналу чи телеканалу ви ставитимете запитання. Хід прес-конференції.1. Вступне слово групи (до 5-ти хвилин).2. Відповіді на запитання журналістів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Волошко Галина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Поїзд Валентина Савівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська мова 8 клас (Ющук І.П.)
Додано
10 квітня 2018
Переглядів
9404
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку