План 1 На яких підприємствах створюється гарячий цех?2 Які прийоми здійснюються в гарячому цеху?3 Місце розташування гарячого цеху?4 Від чого залежить якість роботи гарячого цеху?5 Які працівники виконують роботу в гарячому цеху, їх обов’язки?6 Хто здійснює контроль за технологічним процесом?
Від чого залежить якість роботи гарячого цеху. Якість роботи гарячого цеху залежить від правильної організації робочих місць, забезпечення їх обладнанням, посудом, інвентарем. Найдоцільніше використовувати секційне модульне обладнання з функціональними місткостями. Його розміщують у цеху у вигляді окремих технологічних ліній, на яких організовують робочі місця кухарів. Гарячий цех умовно поділяють на супове і соусне відділення.
Які працівники виконують роботу в гарячому цеху, їх обов’язки. У гарячому цеху роботу виконують кухарі 3–4го розрядів під керівництвом бригадира цеху. Працівників розміщують на робочих місцях за їхньою кваліфікацією. Робота кухарів розпочинається з вивчення меню, підрахунку потрібної кількості продуктів, сировини, напівфабрикатів і організації робочих місць, Для цього використовують технологічні картки, які розробляють на одну порцію в грамах і на ту кількість страв, яку готують на підприємстві. В технологічній картці коротко наведена технологія приготування страви, вимоги до якості і вихід.