Презентація "Організація торгово - технологічного процесу у відділі швейних товарів"

Про матеріал
Презентація " Організація торговельно-технологічного процесу у швейних товарів " Професія : Продавець непродовольчих товарів Модуль ПНТС 3.4. Оволодіння специфікою діяльності за спеціалізаціями Тема програми: ПНТС-3.4.2 Організація торговельно-технологічного процесу у відділі швейних товарів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Організація торгово – технологічного процесу у відділі швейних товарів Підготувала майстер виробничого навчання І категорії Ященок Наталія Василівна

Номер слайду 2

Тематичні питання: Вимоги охорони праці, організація робочого місця продавця відділу швейних товарів. Класифікація швейних товарів. Характеристика швейних товарів. Споживчі властивості швейних товарів. Визначення розмірних показників одягу. Розміщення і викладка швейних товарів. Розшифровка маркувальних позначень , символів догляду за швейними товарами.

Номер слайду 3

Вимоги охорони праці, організація робочого місця продавця відділу швейних товарів. Основні небезпечні та шкідливі фактори, які діють на продавця: незадовільні метрологічні умови в виробничих приміщеннях; недостатня освітленість робочої зони; протяги; недостатні або перебільшені швидкість і вологість повітря робочої зони; ураження електричним струмом. Робочі місця продавців повинні оснащатися необхідним обладнанням і інвентарем у відповідності з нормами технічного оснащення торгових об`єктів. Робоче місце продавця необхідно розміщувати з урахуванням найбільш зручного зв`язку з підсобними приміщеннями. Робочий запас товару повинен розміщуватись на прилавку і за продавцем в середній частині пристінного обладнання в радіусі зони максимальної досяжності (на рівні від 0,5 до 0,8 м від підлоги і від 1,5 до 1,65 м по ширині).

Номер слайду 4

Вимоги безпеки перед початком роботи. Одягти форму або спеціальний одяг. Волосся прибрати під головний убір. Звільнити робоче місце від тари та інших непотрібних речей, які не використовуються під час роботи. Перевірити достатність освітлення робочої зони. Перевірити наявність, справність та стійкість дерев`яної решітки, стан підлоги, стан повітря робочої зони. Розмістити товар, інвентар таким чином, щоб забезпечувалась зручність в роботі, запобігались зайві переходи, рухи. Перевірити, щоб обладнання, яке живиться від електромережі, мало справне захисне заземлення. До початку роботи продавець повинен перевірити своє робоче місце, справність торгово-технологічного обладнання, інвентарю і пристроїв, за наявності пошкоджень або несправності повідомити керівника робіт. Робоче місце повинно утримуватись в чистоті, захаращення робочих місць і проходів не допускається.

Номер слайду 5

Вимоги безпеки під час виконання роботи Для зняття товару з верхніх полиць необхідно користуватись приставними драбинами, які мають пристосування проти ковзання. Дзеркала, які знаходяться в торгівельному залі і примірочних кабінах, повинні бути надійно закріплені. Штанги, з яких складаються примірочні, повинні бути міцно закріплені. Підставки під праски повинні знаходитись на одному рівні із столами і мати з трьох боків бортики. Столи для прасування швейних виробів повинні бути оббиті сукном чи повстю. Забороняється прасувати одяг електропрасками безпосередньо в торгових залах та на складах (для цього повинно бути виділено спеціально обладнане приміщення). Вимоги охорони праці після закінчення роботи. Привести своє робоче місце в порядок. Переконатися в тому, що штепсельні вилки всіх електроприладів вийняті з розеток. Переконатися в протипожежному стані приміщення, включити сигналізацію. Вимити руки і обличчя теплою водою з милом.

Номер слайду 6

2. Класифікація швейних товарів. Швейні товариза матеріаломза статево – віковими ознакамиза конструктивними особливостямиза сезономза призначеннямза розміром, зростом і повнотоюза фасоном

Номер слайду 7

За призначенням асортимент одягу умовно поділяють на п'ять класів:1. побутовий одяг2. спортивний одяг3. спеціальний одяг4. національний одяг5. відомчий одяг

Номер слайду 8

плівкові матеріалитканининеткані матеріалидубльовані матеріалиштучна шкіранатуральна шкіра. Для виготовлення швейних товарів використовують такі матеріали:

Номер слайду 9

За статево-віковими ознаками одяг класифікують:жіночий одягчоловічий одягдитячий одяг

Номер слайду 10

За сезоном носіння швейні товари поділяються на:літній одягзимовий одягдемисезонний одягвсесезонний одяг

Номер слайду 11

За конструкцією та характером опорної поверхні швейні товари поділяють на вироби: ПЛЕЧОВІПОЯСНІГОЛОВНІ УБОРИ

Номер слайду 12

За складністю моделі (сілуету) одяг поділяють на: ПРЯМИЙНАПІВПРИЛЯГАЮЧИЙПРИЛЯГАЮЧИЙВІЛЬНИЙ

Номер слайду 13

Асортимент верхнього одягу включає: Пальто - виріб з наскрізним застібуванням спереду, з рукавами та коміром. Жіночі пальта бувають без коміра та з укороченими рукавами. Напівпальто - відрізняються меншою довжиною.3. Характеристика асортименту швейних товарів

Номер слайду 14

Пелерина - плечовий виріб типа пальто без рукавів, з застібкою або без неї, з прорізями для рук. Куртка - укорочений різновид пальто спортивного або повсякденного призначення.

Номер слайду 15

Плащ - різновид пальто з водовідштовхуючої тканини. Плащ - пальто – різновид пальто з водовідштовхуючої тканини до якої пристібається утеплююча підкладка.

Номер слайду 16

Накидка - різновид пальто з водовідштовхуючої тканини без рукавів, з прорізами для рук і кишенями, інколи з капюшоном. Піджак - плечовий виріб з застібкою спереду, з довгими рукавами, коміром і кишенями.

Номер слайду 17

Блейзер (клубний піджак) - піджак підкреслено ділового стилю, з металічною фурнітурою, інколи з кантом по краю борта. Фрак - піджак з укороченими до талії полочками і видовженою спинкою з фалдами.

Номер слайду 18

Смокінг - піджак у якого верхній комір і лацкани виконані з шовкової тканини типу атлас. Жакет - піджак вільної форми для жінок.

Номер слайду 19

Брюки – поясний виріб з двох передніх і двох задніх половинок. Жіночі брюки відрізняються від чоловічих оформленням верхньої частини. Спідниця – жіночій поясний виріб з одного або декількох полотнищ.

Номер слайду 20

Костюм – комплектний виріб з двох (костюм – двійка) предметів (чоловічий – піджак, брюки, жіночий – жакет, спідниця). Костюм – трійка включає жилет.

Номер слайду 21

Жилет – плечовий укорочений виріб без рукавів. Блуза – укорочений виріб типа піджака з легких матеріалів. Являється частиною костюма спортивного або для відпочинку.

Номер слайду 22

Комбінезон – об’єднане в одне ціле виріб типу куртки з рукавами та брюки (шорти, рейтузи) який має наскрізний розріз із застібками. Напівкомбінезон – верхня частина (ліф), на відміну від комбінезона, являє собою нагрудник з бретелями.

Номер слайду 23

Сукня – відрізняється надзвичайним різноманіттям конструкцій, асортиментом оздоблень та використовуємих матеріалів. Сарафан – подібний до сукні, але без рукавів і коміра. Інколи з бретелями.

Номер слайду 24

Халат – розпашний виріб з застібкою або без неї, з поясом для зав’язування. Блузка – виріб, що конструктивно повторює ліф сукні.

Номер слайду 25

Фігаро – коротка блузка з довгим або короткими рукавами, з коміром або без нього. Сорочка верхня – плечевий виріб з рукавами різної довжини, коміром, застібкою на ґудзики з верху до низу або до лінії грудей, з кишенями або без них.

Номер слайду 26

КОРСЕТНІ ВИРОБИВЕРХНЯЗа призначенням білизна буває: НАТІЛЬНАПОСТІЛЬНАДЛЯ НОВОНАРОДЖЕНИХДЛЯ ДІТЕЙ ЯСЕЛЬНОГО ТА ДОШКОЛЬНОГО ВІКУСТОЛОВА

Номер слайду 27

СПОРТИВНИЙ ОДЯГПІЖАМИАсортимент верхньої білизни включає: СОРОЧКИ

Номер слайду 28

Асортимент натільної білизни для чоловіків включає: ФУФАЙКАКАЛЬСОНИКАЛЬСОНИ - ТРУСИ

Номер слайду 29

Асортимент натільної білизни для жінок включає: СОРОЧКИ ДЕННІСПІДНИЦІ НИЖНІНІЧНІ СОРОЧКИКОМБІНАЦІЇПАНТАЛОНИ

Номер слайду 30

Асортимент постільної білизни включає: ПРОСТИНІПІДКОВДРИНАВОЛОЧКИНАКИДКИПОКРИВАЛАКОВДРИ

Номер слайду 31

Асортимент столової білизни включає: СКАТЕРТИНИСЕРВЕТКИРУШНИКИ

Номер слайду 32

Асортимент білизни для новонароджених включає: РОЗПАШОНКИСОРОЧЕЧКИПОВЗУНКИЧЕПЧИКИПАМПЕРСИ

Номер слайду 33

Корсетні вироби поділяються на групи: бюстгалтерну та поясну. До бюстгалтерної групи входять: БЮСТГАЛЬТЕРНАПІВГРАЦІЯГРАЦІЯБЮСТГАЛЬТЕР-КОМБІНАЦІЯНАПІВГРАЦІЯ-СПІДНИЦЯГРАЦІЯ-ТРУСИГРАЦІЯ-ПАНТАЛОНИ

Номер слайду 34

До поясної корсетної групи входять: ПОЯС ДЛЯ ЖІНОКНАПІВКОРСЕТКОРСЕТПОЯС-ТРУСИПОЯС-ПАНТАЛОНИ

Номер слайду 35

Асортимент головних уборів включає: ТЮБЕТЕЙКИШЛЯПИШАПКИБЕРЕТИФУРАЖКИШЛЕМИКАПОРИХУСТКИ

Номер слайду 36

4. Споживчі властивості швейних товарів:• відповідність ергономічним вимогам;• естетичність;• надійність. Ергономічні властивості визначаються особливостями людини і характеристиками середовища. Найважливішими є антропометричні, гігієнічні та психофізичні вимоги. Естетичні властивості одягу припускають відповідність виробу соціальним потребам, що склалися у стильовому напрямі і моді. Стиль – історично сформована стійка спільність системи формальних засобів і прийомів художньої виразності. Основою сучасного стиля є загальноєвропейський. Провідні ознаки такого стилю – гранична доцільність, чистота, ясність , чіткість і досконалість форм і ліній. Мода – тимчасова спільність засобів художньої виразності. Мода в одязі – це нетривале панування тих чи інших смаків, що виявляються в зовнішніх формах. Надійність – це здатність одягу задовольняти матеріальні і нематеріальні потреби в часі, відповідаючи вимогам довговічності, ремонтоздатності і збереження.

Номер слайду 37

5. Визначення розмірних показників одягу. В Україні прийнято, що ключем до визначення розміру жіночого одягу є нaпівобхват грудей. Напівобхват грудей і є ваш розмір у вітчизняній системі. Для зняття цієї мірки слід скористатись допомогою іншої особи. Сантиметрова стрічка повинна проходити горизонтально навколо тулуба через виступаючі точки грудей. До того ж, необхідно поміряти такі три параметри: обхват грудей, обхват талії та обхват бедер. Можливо, брюки або спідниця матимуть розмір, що відрізняється від розміру блузки або жакета.

Номер слайду 38

Номер слайду 39

6. Розміщення і викладка швейних товарів

Номер слайду 40

Номер слайду 41

7. Розшифровка маркувальних позначень , символів догляду за швейними товарами. УМОВНІ ЗНАКИ ДОГЛЯДУ ЗА ОДЯГОМ

Номер слайду 42

pptx
Додав(-ла)
Ященок Наталія
Додано
21 червня 2022
Переглядів
640
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку