Презентація "Організаційно-правові форми підприємств"

Про матеріал
Презентація на тему "Організаційно-правові форми підприємств" для 11 класу з предмета "Економіка". В презентації надані організаційно-правові форми, їх особливості, переваги і недоліки. Може бути корисна для вчителів економіки про проведені уроку по темі презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку:«Організаційно-правові форми підприємницької діяльності»

Номер слайду 2

МЕТА УРОКУрозглянути які чинники впливають на вибір організаційно-правової форми;розглянути організаційно-правової форми підприємницької діяльності;дати порівняльну характеристику, визначити переваги та недоліки.

Номер слайду 3

Епіграф до уроку: «Якщо у тебе мало грошей, треба робити бізнес. Якщо грошей немає зовсім, треба робити бізнес терміново!»Американський підприємець. Джон Девісон Рокфеллер

Номер слайду 4

Тестове завдання. Тема «Підприємництво в ринковій економіці»1. Самостійна, ініціативна діяльність господарюючих суб’єктів, яка здійснюється на власний ризик з метою отримання прибутку – це:а) підприємництво, б) підприємство,в) підприємливість. г) власність2. Яким документом не регламентується підприємницька діяльність в Україні?а) Господарський кодекс України,б) Закон України «Про зайнятість населення»,в) Конституція України. З. Принципи підприємницької діяльності:а) економічна свобода,б) централізм регулювання,в) ієрархія.г) бюрократія4. Вид підприємницької діяльності:а) господарська,б) приватна,в) виробнича,5. Займатись підприємницькою діяльністю можуть:а) податківці, б) депутати,в) робітники, г) військовослужбовці.

Номер слайду 5

Тестове завдання. Тема «Підприємництво в ринковій економіці»6. Назвіть функцію підприємництва?а) інноваційна,б) прибуткова,в) соціальна.7. Оберіть помилковий вид підприємницької діяльності:а) фінансовий, б) страховий,в) транспортний, г) посередницький.8. Підприємство як юридична особа визначається за такими ознаками:а) організаційна єдність;б) відокремлення майна;в) майнова відповідальність;г) всі відповіді вірні.9. Підприємства, як суб’єкти господарювання, які здійснюють господарську діяльність, мають відокремлене майно:а) так, б) ні10. Підприємство є юридичною особою і має в своєму складі інші юридичні особи:а) так, б) ні.

Номер слайду 6

Тема уроку:«Організаційно-правові форми підприємницької діяльності»

Номер слайду 7

Організаційно-правові форми підприємницької діяльностіОдноосібне володіння. Партнерство Корпорація

Номер слайду 8

ЧИННИКИпорядок утворення статутного фонду (майна) підприємства, потреба у фінансових коштах;права та відповідальність учасниківформа управління підприємствомкількість учасників суб’єкта господарюванняспосіб розподілу прибутків і збитків

Номер слайду 9

Якщо підприємство створюється як об'єднання капіталів двох і більше осіб, то це партнерство або товариство. Якщо підприємство належить одній особі то це одноосібне володіння Якщо ж власниками фірми є численні держателі акцій, то це корпорація. ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ФОРМИ

Номер слайду 10

ЗАГАЛЬНА КІЛЬКІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ Найпоширенішою формою є одноосібні володіння, які становлять 74%. Вони характерні для роздрібної торгівлі, сфери послуг. Великі корпорації становлять лише близько 1\5 загальної кількості підприємств це 19%. Сфера їх діяльності - галузі промисловості.

Номер слайду 11

КІЛЬКІСТЬ ГРОШОВИХ НАДХОДЖЕНЬ І ОБІГУ По частці грошових надходжень в загальному грошовому обігу лідирують корпорації вони становлять 89%.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Найменш стійка організаційна форма бізнесу. Щорічно в країнах з ринковою економікою велика частина знов створених фірм гине. З 10 підприємців, що відкрили власну справу, наприкінці року залишається лише 2. ОДНООСІБНЕ ВОЛОДІННЯ Ця форма більше підходить підприємцям, які високо цінують власну незалежність, здатні на серйозний ризик, віддають перевагу виробництву з коротким циклом, коли є можливість швидко отримати прибуток. В Україні одноосібні підприємства представлені малим бізнесом.

Номер слайду 17

Така форма доцільна для підприємців, які прагнуть збільшити свої фінансові можливості і бажають співпрацювати з компаньйонами. ПАРТНЕРСТВОЧастка партнерств в ринковій економіці, як правило, невелика, так само, як і їх питома вага в грошовому обігу. Вони поширені в таких галузях, як медицина, будівельна індустрія.

Номер слайду 18

Американський письменник Амброз Бірс сказав, що корпорація – це хитромудрий винахід для одержання великого прибутку без особистої відповідальності. КОРПОРАЦІЯНайпривабливіша форма розміщення капіталу для дрібних власників грошей, які не наважуються почати власну справу. Корпорація не потрібна тим, хто хоче мати невелике ательє, перукарню або магазин. Проте без неї не обійтися, коли йдеться про реалізацію великого проекту або виробництво дорогого обладнання.

Номер слайду 19

Завдання 1. Яку організаційну форму бізнесу це характеризує?1. Людина є власником акцій підприємства.2. Власник підприємства має найбільшу ступінь свободи дій3. Юрист склав угоду між 3 особами на спільне відкриття підприємства4. Значна концентрація грошей, матеріальних активів, людських ресурсів характерна для ... 5. Власник підприємства сам отримує весь прибуток 6. Невелике за розміром підприємство розподіляє між трьома його власниками відповідальність за прийняті управлінські рішення та збитки7. Я хочу відкрити лоток по продажу хліба. Яку організаційну форму доцільно обрати? 8. Ця організаційна форма характеризується подвійним оподаткуванням 9. 30-річний Сергій Макаренко має цех з виробництва столярних виробів10. Два друга відкрили спільне підприємство і внесли кожний по 50% статутного фонду.

Номер слайду 20

Завдання 2. ЗАПОВНІТЬ ТАБЛИЦЮОрганізаційна форма Кому належить підприємство. Хто керує підприємством. Кому і як дістається прибуток. Одноосібне володіння. Партнерство. Корпорація   

Номер слайду 21

Запитання для учнів?1. Уявіть, що ви консультуєте трьох людей, які характеризуються так:перший – розпоряджується великим особистим капіталом, але не схильний до ризику;другий – має перспективну ідею, але не володіє коштами і не має організаційного досвіду;третій – володіє незначним капіталом, але досить ініціативний і над усе цінує незалежність. Участь у якій з форм підприємства ви порадили б кожному з них і чому.2. Якби ви захотіли відкрити власну справу, яку б організаційну форму обрали? Чому?3, Якої організаційної форми, на ваш погляд, має бути підприємство, що виробляє підйомні крани, міксери, одяг для молоді, й чому?4. Назвіть організаційні форми підприємств, які є у нашому місті. ЗАВДАННЯ 3.

Номер слайду 22

Рефлексія«Для мене стала новою інформація ...»"Я дізнався що …"

Номер слайду 23

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Пов’язані теми
Економіка, 11 клас, Презентації
До підручника
Економіка (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Радіонова І. Ф., Радченко В. В.)
Додано
21 січня 2023
Переглядів
3787
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку