Презентація "Основа слова і закінчення змінних слів. Форми слова і спільнокореневі слова"

Про матеріал
Тема: Основа слова і закінчення змінних слів. Форми слова і спільнокореневі слова. Мета: поглибити знання учнів про основу слова і закінчення змінних слів, про форми слова і спільнокореневі слова; домогтися засвоєння ними мовного матеріалу; навчати учнів визначати основу слова та закінчення змінних слів, розрізняти форми слова і спільнокореневі слова; прищеплювати любов до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Текст. Речення. Слово

Номер слайду 2

Будова будинку

Номер слайду 3

Будова слова – це цеглинки, з яких складається кожне слово. Аналізуючи слово за будовою, виділяємо його найменші частини – морфеми: префікс, суфікс, корінь, закінчення.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Пригадай!Закінчення –  слова, яка служить для зв’язку слів у словосполученні й реченні.змінна значуща частина. Н. Р. Д. З. О. М.м а м ам а м им а м ім а м ум а м о юн а м а м і

Номер слайду 6

Пригадай!Корінь – це спільна частина споріднених слів. Щоб знайти корінь, потрібно підібрати споріднені слова з однаковим лексичним значенням. Сад – садок, садівник, садити.

Номер слайду 7

Пригадай!Основа – це частина слова без закінчення. М а м а, м а м и, м а м і, м а м о ю.

Номер слайду 8

1 Прочитай. Спиши, додаючи у словах закінчення. Познач їх. Визнач відмінок. Книжк – надійний помічник учня. Книжк допомагають у навчанні. У книжк ми шукаємо відповіді на свої запитання. аха. Н.в. Н.в. М.в.и

Номер слайду 9

2 Спиши, вставляючи замість крапок закінчення слів. Познач їх. Осінь упевнено поселилася в нашому міст . Вона сама розклеїла скрізь яскрав афіші. Птах відлетіли в тепл кра . Дерева стоять мокр та сумн . ііїіиіі

Номер слайду 10

3 Прочитай. Додай до поданих слів слово птахи. Запиши пари слів. Познач закінчення в підібраних словах. Визнач відмінок іменників. Летіли (хто?) . Зрадів (кому?) . Побачив (кого?) . Замилувався (ким?) .птах и. Н.в.птах ам. Д.в.птах ів. З.в.птах ами. О.в.

Номер слайду 11

6 Склади і запиши речення за схемою. Підкресли члени речення.підметприсудокколи?куди?У вересні школярі йдуть до школи.

Номер слайду 12

Прочитай і усміхнись!– Мамо, чому не їздить мій трактор? – запитав Сергійко.– Батарейки сіли. Підемо до магазину, купимо нові. Сергійко зітхнув.– Не треба. Це буде дуже довго. Хай краще встануть ті, що сидять.

Номер слайду 13

Вв

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Вв

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Загадка По полю бродить, зерно молотить,Жне, косить, хліба не просить. Запиши загадку. Двома лініями підкресли дієсловакомбайн. Розташуй рядки в правильній послідовності. Запиши вірш.3. Як тато, комбайнером стати4. Давно збирається Тарас.2. Жнива ідуть – гарячий час.1. І день, і ніч гудуть комбайни,

Номер слайду 22

Я з «М» літаю в зграї,Бо я мала комаха. А з «Д» мене в сараїПриб’ють до планки цвяхом. ОШКАМД

Номер слайду 23

Вправа. Запиши прислів’я. У слові правда виділи основу та закінчення. Визнач відмінок. Правд а світліша за сонце. Н.в. Не шукай правд и в інших, коли в тебе її нема. Р.в. Всяк правд у знає, та не всяк про неї дбає. З.в. По правд і роби, по правд і і буде. М.в. М.в.

Номер слайду 24

pptx
Додано
18 жовтня 2020
Переглядів
5125
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку