Презентація "Основи догляду за зубами"

Про матеріал
Матеріал може бути використаний на уроках за програмою з корекційно - розвиткової роботи "Соціально - побутове орієнтування" або на уроках "Основи здоров`я ".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Який в тебе настрій?

Номер слайду 3

Пригадай

Номер слайду 4

Дні тижня. Вранці ми із добрим ділом. День вітали…Ніченька минула скоро,Трудовий іде…За ним спритна, молода. Поспішає…А четвертий день тепер,Називається…Діло добре ладиться,Як настане…Дома скрізь кипить робота,Як почнеться день…А субота з хлібом – сіллю,Привела сестру…

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Що треба робити, щоб бути здоровими? Познач.робити зарядкумити рукиговорити по телефонудотримуватися режиму днячистити зубиїсти багато солодкого

Номер слайду 7

Які з цих речей можна дати покористуватися друзям? Познач. Поясни свій вибір.

Номер слайду 8

Загадка. Без насіння виростаєІ міцне коріння має. Ним їмо і хліб, і суп. Що це буде, дітки?

Номер слайду 9

Артикуляційна вправа «Чистимо зубки»Язичок в нас вправний дуже,Чистить зубки дуже любить.

Номер слайду 10

За допомогою дзеркала роздивись свої зуби. Порахуй, скільки у тебе зараз зубів. Зазвичай до 5-6 років у дітей ростуть молочні зуби (20 молочних зубів), а потім молочні коріння поступово розсмоктуються, і зуб, залишившись без міцного кріплення, легко і безболісно випадає. З часом вони випадають і на їхньому місці виростають постійні зуби. Процес випадіння молочних зубів займає кілька років і зазвичай завершується до 14 років. У дорослої людини їх 32.

Номер слайду 11

Вірш «Хитрий зуб». Ой, болить у мене зуб,Бо не хоче їсти суп. Хоче меду,Хоче грушки,Хоче теплоїПампушки. А як ще дасте сметани —Вмить боліти перестане!Володимир Ладижець. Що хоче їсти «хитрий зуб»? Перелічи.

Номер слайду 12

Здорові зубки. Здоров'я ваших зубів залежить від їжі, яку ви їсте. Велика кількість цукру (солодощі), газовані напої (Пепсі, Кола) псують ваші здоровіше зубки. Молочні продукти - зміцнюють емаль зуба, поставляючи організму кальцій (Ca). А яблука, морква - містять вітамін С, який дозволяє зчищувати із зубів зубний наліт. Гарячий чай чи компот-шкодять здоровим зубам і вони починають псуватися і випадати. Тому усі напої треба пити не гарячими, а теплими.

Номер слайду 13

Що корисно для твоїх зубів, а що — ні? Розподіли малюнки.

Номер слайду 14

Цікаво. Зубна паста була винайдена єгиптянами приблизно 5000 років тому. Перші зубні щітки з’явилися в Китаї всього близько 500 років тому. Матеріалами для них служили свиняча щетина, кінське і борсукове волосся. Зуби – єдина частина людського організму, яка нездатна до самовідновлення. Зубна емаль – найтвердіша тканина, яка виробляється організмом людини.

Номер слайду 15

Вірш про зубну щітку. Я — маленька зубна щітка і часу не гаю: В кого зубки захворіли — вмить допомагаю. Я дружити з вами рада, отже, вам моя порада: Чистить зубки треба всім — і дорослим, і малим. Зубних щіток багато, вони різних форм, але всі вони діляться на: м'які та жорсткі.

Номер слайду 16

Так щоб ваша емаль зубів не травмувалася, і яснам не було боляче – зубна щітка повинна бути м'якою, а зубна паста повинна відповідати вашому віку. І її кількість на зубній щітці повинно бути з горошину. Необхідно пам'ятати, що зуби чистить не паста, а зубна щітка. А зубна паста дозволяє очистити, освіжити порожнину рота і зробити чистку зубів приємною !!!

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Зубні пасти. Загалом можна виокремити п'ять основних типів зубних паст: Дитяча зубна паста. Це окрема категорія, оскільки зазвичай такий засіб догляду містить менше фтору або абразивних речовин. Зубні пасти з вмістом фтору. Зубні пасти для контролю зубного каменю. Зубні пасти для чутливих зубів. Зубна паста для відбілювання.

Номер слайду 19

Догляд за ротовою порожниною

Номер слайду 20

Розглянь інструкцію, як правильно чистити зуби. Треба чистити кожен зуб,Верхній зуб, нижній зуб,Навіть найдальший зуб, -Дуже важливий зуб. Зсередини, зовні потри,Потри, зсередини.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Розгадай, хто де?Олег чистить зуби, коли йому про це нагадає мама. Аня чистить зуби до сніданку і після вечері. Сашко не чистить зуби взагалі, тому що вважає себе дорослим. Хто з дітей чинить правильно? Познач. Обґрунтуй свою відповідь.

Номер слайду 23

Відшукай дорогу до здорових зубів. Пройди лабіринт.

Номер слайду 24

Стоматолог – лікар, який практикує лікування зубів. Нехай ваші зубки будуть здоровими, міцними і білосніжними. Дотримуйтесь простих правил гігієни порожнини рота. І пам'ятайте, що здорові зуби це ваша повсякденна робота. Ну, а якщо захворів все-таки зуб і на ньому з'явився ворог - карієс, то швидше йди до стоматолога і лікуй зуб.

Номер слайду 25

Що таке карієс? Карієс - це дірка в зубі.

Номер слайду 26

Мені потрібно лікувати карієс, бо карієс спричиняє біль. Стоматолог робить мені анестезію.

Номер слайду 27

Стоматолог може знеболити мій зуб. Наносить засіб на ясна, щоб не відчувати укол.

Номер слайду 28

Стоматолог акуратно робить укол. Язик німіє.

Номер слайду 29

Стоматолог полоскає рот водою. А медсестра одночасно відкачує воду з рота. З'являється дивне відчуття.

Номер слайду 30

Коли стоматолог торкається мого зуба мені не боляче. Я нічого не відчуваю.

Номер слайду 31

Лікування карієсу. Бур також викидає мені в рот воду та повітря.

Номер слайду 32

Стоматолог висвердлює карієс за допомогою бура.

Номер слайду 33

Стоматолог ставить пломбу та використовує обдування, щоб обсушити зуби.

Номер слайду 34

Стоматолог кладе пасту на мій зуб та затикає отвір у зубі пастою.

Номер слайду 35

Стоматолог світить блакитним світлом, і паста твердне.

Номер слайду 36

Стоматолог полоскає рот водою. А медсестра одночасно відкачує воду з рота.

Номер слайду 37

Я полоскаю рот водою та випльовую воду в невелику раковину поряд зі стільцем.

Номер слайду 38

Необхідно повернутися через шість місяців, щоб переконатися, що все гаразд.

pptx
Додано
13 березня
Переглядів
37
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку