Презентація "Особливості взаємодії кіномистецтва та літератури ( за мотивами детективів А. Конан Дойля)"

Про матеріал

Презентація "Особливості взаємодії кіномистецтва та літератури ( за мотивами детективів А. Конан Дойля)" містить матеріали до уроків зарубіжної літератури.

Актуальність роботи полягає у визначенні та дослідженні взаємодії літератури та кіно, з погляду впливу одного виду мистецтва на інший.

Метою пропонованого дослідження є аналіз детективів Артура Конан Дойля, закономірним результатом якого став кінофільм про Шерлока Холмса.


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Особливості взаємодії кіномистецтва та літератури ( за мотивами детективів А. Конан Дойля) Підготували: Магоцька Владиславата Пригода Олег. Керівник: вч. зарубіжної л-ри ЛПГГаламай Наталія Станіславівна

Номер слайду 2

Актуальність роботи полягає у визначенні та дослідженні взаємодії літератури та кіно, з погляду впливу одного виду мистецтва на інший. Ми пропонуємо зосередити увагу на проникненні вербального виду мистецтва у візуальне і, таким чином, через об ’єктив кінокамери, яка фіксує дрібні деталі, висвітлити особливість образу Шерлока Холмса як «вічного образу» світової літератури.

Номер слайду 3

Метою пропонованого дослідження є аналіз детективів Артура Конан Дойля, закономірним результатом якого став кінофільм про Шерлока Холмса. Досягнення мети передбачає розв’язання таких завдань:дослідження генези жанру детективу та визначення його місця у парадигмі літературного процесу;аналіз феномену Шерлока Холмса;висвітлення особливостей функціонування детективу як жанру кіно;визначення художніх особливостей функціонування кінофільмів про Шерлока Холмса. Об’єктом дослідження є феномен образу Шерлока Холмса.

Номер слайду 4

Традиція людства — встановлювати пам'ятники на честь славетних особистостей. І всього одиниці літературних героїв. Серед них — Шерлок Холмс з циклу оповідань Артура Конан Дойля. Він височить біля лондонської станції метро «Бейкерстріт», де на однойменній вулиці в будинку 221-Б, як написав А. Конан Дойль, мешкав легендарний герой разом з другом-лікарем Ватсоном.

Номер слайду 5

Будинок побудований в 1815 році і внесений до списку будівель Її Величності За творам Конан Дойля , Шерлок Холмс і його друг доктор Ватсон жили в квартирі за адресою Бейкер- стріт , 221b ( Baker Street , 221b ) в період з 1881 по 1904 роки. Насправді такої адреси в Лондоні не існувало. У музеї звучить музика композитора Дашкевича з радянської екранізації .

Номер слайду 6

Цікаві факти про А. К. Дойля. Медицина. Захистив дисертацію , став доктором медицини. За іншою версією , лицарська гідність була отримана письменником у 1902р. за роботу в польовому госпіталі під час англо -бурської війни

Номер слайду 7

Справжній джентльмен та спортсмен Сучасники вважали Конан Дойла «найдосконалішим втіленням джентльмена» - у поводженні з людьми різних станів , особливо з жінками. Конан Дойл був велетнем з потужним торсом і біцепсами культуриста Захоплювався багатьма видами спорту +=

Номер слайду 8

«Великий акумулятор ідей» Саме йому належить думка про прокладання тунелю під Ла-Маншем , створення плавучих хвиль , надувних гумових човнів для порятунку корабельних екіпажів , камуфляжних сіток для гарматних розрахунків , натільної броні.

Номер слайду 9

Філософ. Він вивчав таке поняття , як «життя після смерті». Артур Конан Дойль був окультистом і вірив в існування маленьких крилатих фей .

Номер слайду 10

125 років, як Холмс постійно переживає свої реінкарнації – від фільму до фільму

Номер слайду 11

Чим же підкорив своїх читачів А. Конан Дойль? Чому й понад століття після написання оповідань про Шерлока Холмса шанувальники великого детектива створюють клуби, товариства на його честь?

Номер слайду 12

Джозеф Белл під вигаданим ім'ям нишпорки-аматора Шерлока Холмса з'явився в одній з повістей автора. Багато рис великого англійського нишпорки автор запозичив у Джозефа Белла , який умів ставити діагноз за зовнішнім виглядом пацієнта

Номер слайду 13

Цікаві факти. У неканонічних романах і екранізаціях доктор Ватсон був роботом , жінкою , собакою і в'язаною іграшкою. Конан Дойль спочатку припускав, що замість Ватсона таланти Холмса відтінятимуть два тупуватих, але енергійних чоловіків - Сендіфер і Філіп .

Номер слайду 14

 Артур Конан Дойль в оповіданнях про Шерлока Холмса описав багато методів криміналістики, які були ще невідомі поліції. Серед них :збір недопалків і сигаретного попелу;ідентифікація друкарських машинок; дослідження лупою слідів на місці події. 

Номер слайду 15

В жодному романі Конан Дойля Холмс не говорить фразу : «Елементарно, Ватсоне». Вона з'явилася в першій звуковій екранізації .

Номер слайду 16

Пригоди Холмса донині є найбільш екранізованим літературним твором в історії людства. На грудень 2009 року існує 213 офіційних екранізацій . Холмса в них грали 76 різних акторів (серед них - один чорношкірий) . Фахівці, щоправда, вважають, що цих фільмів давно вже більше трьох сотень. Найуспішнішим вважають англійський та радянський телесеріали. «Собаку Баскервілів» переносили на кіноекран 19 разів. Самого ж Холмса в кіно зіграли 117 акторів. У різний час Холмса грали Крістофер Лі, Роджер Мур, Майкл Кейн і Пітер Кашин,. В одній з радіопостановок Холмса зображував Орсон Уеллс .

Номер слайду 17

У 1983 році в лондонському Cambridge Theatre відбулася прем'єра мюзиклу «Шерлок Холмс ». Видовище було таким диким , що постановку скасували після першого ж спектаклю. У 1953 році в Лондоні не без успіху пройшов балет про Шерлока Холмса під назвою « Великий детектив ».

Номер слайду 18

. - Радянський серіал про Шерлока Холмса (1978-1985), головні ролі в якому виконали Василь Ліванов та Віталій Соломін, визнали однією з найкращих постановок у кіно навіть англійці, а 2006 року Її Величність Королева Великобританії Єлизавета ІІ удостоїла звання Кавалера Ордена Британської імперії російського актора Василя Ліванова

Номер слайду 19

Оператор Юрій Абрамович Векслер вигадав у фільмі знаменитий епізод, коли глядач бачить зі спини Холмса і Ватсона, які сидять біля каміна і розмовляють між собою.

Номер слайду 20

Американський серіал«Шерлок» дав мені мотивацію набиратися розуму. Адже не особливо тренований мозок ніколи не осягне усю динаміку і багатогранність сюжету цього серіалу. Єлизавета Зеленюк

Номер слайду 21

Художні особливостіУ фільмі Шерлоку Холмсу доводиться мати справу з лордом Генрі Блеквуда, якого немає в творах Артура Конан Дойля. При цьому Гай Річі заявив про зйомки продовження картини, в якому нишпорці доведеться зустрітися вже з відомим злодієм - професором Моріарті, роль якого зіграє Джаред Харріс

Номер слайду 22

Шерлок Холмс є одним з найпопулярніших літературних героїв світу. Ще за життя Конан Дойля почали з’являтися автори, які писали свої твори про пригоди цього детектива. Оповідання про Шерлока Холмса створювали син Конан Дойля Андріан Конан Дойль, відомі письменники-детективісти Еллері Кввін, Стівен Кінг, Рекс Стаут і навіть президент США Франклін Рузвельт.

Номер слайду 23

Нова Зеландія ввела в обіг серію срібних дводоларових монет, на аверсі яких зображені кадри з радянського телесеріалу. Бульдог Бамбула, який зіграв у фільмі пса Торі, був домашнім улюбленцем Василя Борисовича Ліванова.

Номер слайду 24

Автор не планував продовжувати написання історій про Шерлока Холмса. Величезні юрби народу щодня збиралися навколо офісу редакції з гаслами «Поверніть нам Холмса!» Однак останньою краплею для автора став лист королеви ,вірогідно вона написала, що смерть Холмса - лише хитрий хід.

Номер слайду 25

Його герой, як і раніше, «живий » а завдяки кінематографістам у Холмса з’явилися будинок у Лондоні, дружина, пам'ятник, численні фан-клуби ...

Номер слайду 26

Важливо… У 2002 році Шерлока Холмса взяли в почесні члени Королівського товариства хіміків. Ніякий інший вигаданий персонаж такої честі удостоєний ніколи не був.

Номер слайду 27

Останні реінкарнації Шерлока Холмса відбулися в анімації та кінематографі: у мультфільмі "Том і Джері: Шерлок Холмс" (англ. Tom and Jerry Meet Sherlock Holmes, 2010) режисерів Спайка Брандта та Джеффа С’єржі, у фантастичному детективному бойовику "Шерлок Холмс: гра тіней" (Sherlock Holmes: A Game of Shadows, 2011) режисера Гая Річі, в американському детективному серіалі "Ементарно" (англ. Elementary, 2012) режисера Майкла Куеста, дія якого відбувається у США за наших часів. Нещодавно росіяни анонсували новий російський серіал "Шерлок Холмс" режисера Андрєя Кавуна

Номер слайду 28

Гімн прихильників і шанувальників Шерлока Холмса, складений в АнгліїО Великий Шерлоку! Як хочемо ми, Напруживши наші уми, Пригоди твої розділити, Що інші не в змозі розкрити. В наш вік неспокійний ти радість несеш Хлопчині, що марить тобою, І літній людині, що, стрівши тебе, Відразу стає молодою. Ти, Холмсе, - надії незгасний вогонь! Ти славен навіки-віків, Улюблений, мудрий, безстрашний герой З Британський старих берегів!

Номер слайду 29

Шерлокіана. Борис Акунін («Полонянка вежі, або Короткий, але чудовий шлях трьох мудрих»), Роджер Желязни («Ніч у тужливому жовтні»), Еллері Куїн («Шерлок Холмс проти Джека Різника»), Мітч Каллін («Бджоли містера Холмса»), Моріс Леблан («Арсен Люпен проти Шерлока Холмса»), Марк Твен («Детектив із подвійним прицілом»)

Номер слайду 30

Холмс - це вже не лише класичний літературний персонаж, а зовсім інша творча реальність, яка почала жити окремим автономним життям від творів Артура Конан Дойля.

Номер слайду 31

Джерела http://www.surbor.su/bioinfo.php?id_auth=194 http://www.homosapiens.lt/lt/Mazmenine/Katalogas?category_id=43&Homosapiens. Products_page_nr=18 http://www.rus-lib.com/book/162993/all http://photo.peoples.ru/art/literature/prose/detectiv/doyle/doyle_grave_01082008151028 F4 G.html http://dc2.net23.info/other/page/35/ http://v-otpuske.com/goroda/london/attachment/musey_sherloka_holmsahttp://tur.portal-1.ru/british.html http://barnaul.sibnovosti.ru/society/113333-luchshiy-v-mire-sherlok-holms-vasiliy-livanov-otmechaet-yubiley http://hqrus.blog.ru/82226550.html

Номер слайду 32

Єдине, що заслуговує на увагу, — низка міркувань від наслідків до причини. Це й призводить до успішного розв'язання справи. Артур Конан Дойль «Шерлок Холмс»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Головко Юлія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Леоненко Оксана Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Івашіна Таміла Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Фисина Алла Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
29 січня 2018
Переглядів
6594
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку