Овочеві консерви. Консерви овочеві — це готові до вживання харчові продукти, виготовлені з різних видів овочів. Консерви зберігаються у скляній та металевій тарі, герметично закупорені. Залежно від виду сировини і призначення виготовляють такі види овочевих консервів: натуральні, закусочні, обідні, для дитячого і дієтичного харчування, соки, напої, пюре, пасти, соуси, овочі мариновані.
Натуральні консерви — це продукти з цілих, нарізаних або протертих овочів, залитих 0,8—3 % розчином солі, з додаванням цукру, оцту, прянощів, оброблених стерилізацією. . Асортимент: Горошок зелений консервований, Кукурудза цукрова консервована, Томати натуральні консервовані, Огірки консервовані, Капусту цвітну консервовану тощо.
Закусочні консерви — це готові до вживання продукти у холодному вигляді. Ці консерви готують з попередньо підготовлених овочів і поділяють їх на такі види: овочі, обсмажені у томатному соусі, овочі, фаршировані у томатному соусі, овочі різані, салати, овочева ікра. Залежно від якості закусочні консерви поділяють на вищий та І ґатунки. Асортимент: баклажани фаршировані овочами і рисом; голубці фаршировані овочами, кабачки нарізані кружальцями з овочами, ікра кабачкова, салат «Ніжинський».
Обідні консерви — це готові концентровані перші та другі страви (борщ, розсольник, овочевіі супи, солянка овочева, солянка грибна тощо). Готують обідні консерви зі свіжих, солених, квашених овочів з додаванням цукру, прянощів, солі. Випускають борщову заправку, заправку для розсольнику з томатом, для розсольника з перловою кашею, моркву пасеровану на свинячому жирі або на олії.
Консерви для дитячого харчування готують з високоякісної екологічно чистої сировини, з одного або кількох видів овочів, з додаванням цукру, круп. Асортимент: натуральне овочеве пюре, соки, овочеві соки, ікра; овоче-м′ясне пюре; велико подрібнені (з м'ясом, рисом), нарізані шматочками (перші і другі обідні страви).
Соуси томатні виготовляють із томатного пюре, томатної пасти або з свіжих стиглих томатів, моркви, цибулі, петрушки, селери, пряної зелені, яблук, перцю солодкого з додаванням олії, кухонної солі, оцтової кислоти і прянощів. Асортимент: «Херсонський», «Краснодарський», «Чорноморський».
Натуральні консерви виготовляють з одного виду плодів або кількох, які укладають у тару, заливають натуральним соком, пюре, пульпою з самих плодів, закупорюють і стерилізують. Наприклад, яблука в яблучному соку, сливи у сливовому соку, вишні у вишневому соку, яблука зі сливами, залиті яблучним і сливовим соком та ін.