Презентація "Мезоліт "

Про матеріал
Презентація до уроку в 6 класі НУШ "Мезоліт" предмету "Досліджуємо історію і суспільство" (інтегрований курс). Підручник Васильків І. Д.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 14. Тема. Мезоліт Підготувала вчитель зарубіжної літератури Березівської гімназії Малікова Інесса Григорівна Досліджуємо історію і суспільство 6 клас

Номер слайду 2

Згадайте…. — що називають «кам’яним віком»; — з чого виготовляли житла в добу пізнього палеоліту. — слово «мезоліт» походить від грецьких слів «мезос» (середній) та «літос» (камінь); — в Україні відомо понад тисячу пам’яток мезоліту? Чи знаєте ви, що…

Номер слайду 3

Унаслідок потепління на Землі почав змінюватися тваринний (фауна) та рослинний (флора) світ. Поява нових видів тварин (лось, тур, благородний олень, кабан, косуля) вимагала від мезолітичних мисливців нових стратегій полювання.

Номер слайду 4

Тривалість мезоліту є різною залежно від регіону. На Близькому Сході він почався близько 15 тис. років до н. е. і тривав орієнтовно до 12 тис років до н. е. На більшій частині Європи мезоліт наступив близько 10 тис. років до н. е. і змінився неолітом близько 6—5 тис. років до н. е. Мезоліт — середній кам’яний вік, що тривав у Європі від 10 тис. років до н. е. до 6 тис. років до н. е.

Номер слайду 5

У мезоліті, завдяки появі човнів, річки поступово стали основними транспортними шляхами, які використовували для переміщення на місця, зручні для мисливського промислу. Є знахідки дерев’яних виробів, зокрема й транспортних засобів – човнів-довбанок та плотів.

Номер слайду 6

Полювання на великих копитних тварин вимагало хитрощів. Поширеним було загінне полювання, коли здобич гнали в напрямку засідок, де на неї чекали досвідчені мисливці. Часто тварин вистежували поблизу їхніх шляхів пересування. З мезоліту людина почала використовувати пастки. Полювання поступово стало індивідуальним, зникла потреба в одночасному залученні великої кількості мисливців до цього процесу. У цей період приручили собаку, якого могли використовувати як помічника на полюванні.

Номер слайду 7

Мезолітичні поселення загалом менші від палеолітичних і переважно короткотривалі. Основним типом житла була кругла споруда, яку будували з жердин і накривали шкурами тварин або частинами дерева.

Номер слайду 8

У мезоліті виникли нові типи знарядь, серед яких домінували «інструменти» з вкладеними кам’яними лезами (мікролітами). Тепер, якщо знаряддя ламалося, його не потрібно було виготовляти заново, достатньо було замінити зламані вкладні частини. Гарпун і стріла зі вставками мікролітів

Номер слайду 9

У мезоліті також з’явилися перші прояви торгівлі (обміну), що сприяли розвитку економічних контактів між людськими спільнотами Створення «кордонів» між групами та розвиток ранніх торговельних систем найбільш яскраво проявилися в наступну, неолітичну епоху. Але певні зародки цього процесу виникли саме в мезоліті. Причому сталося це в тих регіонах, де природні умови змушували людину застосовувати нові, творчі стратегії виживання. Усе це, зрештою, призвело до по-справжньому революційних змін у способі життя людини.

Номер слайду 10

Машина часу «Мезоліт поруч». На території України археологи віднайшли понад 1000 пам’яток періоду мезоліту: поселення, стоянки, могильники, які сконцентровані, в основному, на Поліссі, у Прикарпато-Дністрянському регіоні та на Півдні. На Волині і Поліссі люди полювали, рибалили, займалися збиральництвом. Тут віднайдено багато крем’яних знарядь праці: скребла, проколки, різці, вістря сокир.

Номер слайду 11

Параграф 13, відповідати на запитання до розділів 13.1, 13.2 Домашнє завдання:

ppt
Додано
16 січня
Переглядів
128
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку