Презентація "Писемність "

Про матеріал
Презентація до уроку в 6 класі НУШ "Писемність" предмету "Досліджуємо історію і суспільство" (інтегрований курс). Підручник Васильків І. Д.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 19. Тема. Писемність. Підготувала вчитель зарубіжної літератури Березівської гімназії Малікова Інесса Григорівна Досліджуємо історію і суспільство 6 клас

Номер слайду 2

Чи знаєте ви, що… — Слово «піктографія» походить від латинського «пікто» (намальований) і грецького «графо» (пишу) й означає малюнкове письмо; — Ідеографічне письмо представляє мову через використання символів, що виражають ідеї, або ідеограм (писемних знаків, що передають ціле слово або його корінь); — На сучасному етапі ідеографія використовується в системі дорожніх знаків

Номер слайду 3

Виникнення писемності. Малюнкове письмо Спершу виникло піктографічне (малюнкове) знакове письмо. Також відомо кілька знакових систем, які вважають протописемністю. Найдавніші писемні системи – ієрогліфічна та клинописна ― є продуктами перших цивілізацій, адже письмо виконувало конкретну економічну, політичну та навіть релігійну функцію. Як вважають вчені, клинопис вигадали для того, щоб було зручно обліковувати майно. Спочатку для обліку користувалися глиняними фішками, які позначали, наприклад, певну кількість тварин. Ці фішки клали до глиняного конверта, його запечатували й зверху позначали скільки всередині фішок і який товар вони символізують. Згодом люди почали обходитися без фішок і конвертів, а вести записи на глиняних табличках. Доклинописне письмо, шумерська глиняна табличка

Номер слайду 4

Виникнення писемності. Малюнкове письмо Піктографія ― тип письма, в якому поняття (ідеї) та їхні зв’язки передаються за допомогою зорових образів, фігур, схем, спрощених та узагальнених зображень (піктограм). Ієрогліфи — писемні знаки, що позначають слова, поняття, склади, звуки; розрізняють єгипетське, китайське, корейське та японське ієрогліфічне письмо. Клинопис — письмо, знаки якого позначають окремі склади; писемна система Давнього Межиріччя. На рубежі IV і III тисячоліть до н. е., водночас із появою перших держав, відбулося формування повноцінних писемних систем. Більшість ранніх цивілізацій або переходили від піктографічної до оригінальної власної писемності, або запозичували систему писемності, поширену в певному регіоні, і пристосовували її під специфіку своєї мови.

Номер слайду 5

Виникнення писемності. Малюнкове письмо Піктографія Єгипетські ієрогліфи Клинопис шумерів

Номер слайду 6

Системи письма. Матеріали для письма У єгипетській писемності, окрім ієрогліфічної, згодом виникли кілька систем запису, краще пристосованих до швидкої фіксації інформації. Модифіковано й клинопис, де з’явилася курсивна система запису. Єгипетське письмо і деякі клинописні системи (шумерська, аккадська, хетська, тощо) передавали лише приголосні звуки. Цей принцип закріпився в пізніших семітських мовах та системах писемності, які вони досі використовують. Алфавітна писемність ― система письма, де один знак передає один звук, на відміну від логографічного (словомалюнок) та ідеографічного (поняття-малюнок) письма. Алфавітна писемність винайдена пізніше. Її широкомасштабне застосування припадає на кінець ІІ тис. - І тис. до н. е. Від культур ареалу Середземномор’я вона поширюється на терени Малої Азії, у Грецію, на територію Італії.

Номер слайду 7

Системи письма. Матеріали для письма У Межиріччі та Єгипті писемних людей було небагато, адже кількість знаків, що зображала певне слово або склад, була величезною (понад 600), і їх треба було знати напам’ять. Мешканці Фінікії, давньої країни, розташованої на східному узбережжі Середземного моря, які багато торгували, потребували простого і зручного письма. Вони створили алфавіт, у якому кожен знак (літера) позначав певний звук (тоді лише приголосні). Фінікійська писемність виникла близько XV ст. до н. е. і стала основою для більшості сучасних алфавітних систем. Фінікійська абетка (22 приголосних букви) – основа всіх європейських мов

Номер слайду 8

Системи письма. Матеріали для письма Матеріали для письма були різноманітними. Часто тексти вирізьблювали на камені – на стінах храмів, на статуях, у вигляді монументальних стел. У Єгипті популярним був папірус (його виготовляли з місцевого очерету). На Близькому Сході використовували глиняні таблички, які збереглися до нашого часу. Як поверхню для письма також використовували тканину (шовк у Китаї)

Номер слайду 9

Системи письма. Матеріали для письма Згодом в Європі почали писати на пергаменті, виготовленому зі шкур тварин, а в Китаї винайшли папір. Однак це сталося набагато пізніше. Пергамент Папір

Номер слайду 10

Найвідоміші писемні пам’ятки доби Стародавнього світу Єгипетські ієрогліфи використовували з кінця IV тис. до н. е. і аж до IV—V ст. н. е. Потім мова і писемна традиція давніх єгиптян фактично були витіснені. Наприкінці XVIII ст. солдати французької армії під час єгипетського походу Наполеона Бонапарта поблизу міста Розетта випадково віднайшли камінь, на якому були написи давньоєгипетською та давньогрецькою мовами. Інтерес до прочитання єгипетських текстів відновився у XVIII Розеттський камінь, як його згодом назвали, потрапив до Британського музею в Лондоні.

Номер слайду 11

Найвідоміші писемні пам’ятки доби Стародавнього світу Француз Жан-Франсуа Шампольйон у 1822 році запропонував власні варіанти дешифрування та прочитання ієрогліфічної давньоєгипетської писемності. На Розеттських написах він помітив символи, які були обведені в спеціальні рамки – картуші. Шампольйон здогадався, що вони позначали імена царів – Птолемея V і його дружини Клеопатри. Відкриття Шампольйона дало початок інтенсивним спробам дешифрування інших типів єгипетської писемності.

Номер слайду 12

Найвідоміші писемні пам’ятки доби Стародавнього світу Крито-мікенська культура від ієрогліфічного письма перейшла до специфічного лінійного, двох типів. Лінійне письмо А. Досі не дешифроване Лінійне письмо Б, яким користувалися представники мікенської цивілізації, розгадали Майкл Вентріс та Джон Чедвік.

Номер слайду 13

Найвідоміші писемні пам’ятки доби Стародавнього світу У 1950-ті роки ще одним важливим відкриттям стало дешифрування писемності народів майя, які створили одну з найпотужніших цивілізацій Доколумбової Америки. Його здійснив уродженець Харківщини Юрій Кнорозов.

Номер слайду 14

Найвідоміші писемні пам’ятки доби Стародавнього світу Історію походження ще частини текстів, незважаючи на їхнє явне «народження» в давню добу, встановити вкрай важко. Це зумовлено паралельним функціонуванням усної та писемної традицій. До прикладу, тексти грецького поета Гомера, знамениті «Ілліада» та «Одіссея», відомі як тексти усної традиції орієнтовно з IX—VIII століть до н. е., а записали їх уперше в Афінах у VI столітті до н. е. До того ж, потім редагували в Александрії Єгипетській у III ст. до н. е.

Номер слайду 15

Параграф 18, читати, відповідати на запитання, вивчити визначення, опрацювати завдання на стор.101 Домашнє завдання:

ppt
Додано
16 січня
Переглядів
155
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку