Презентація "Перлина Карпат - Говерла"

Про матеріал
Презентація містить матеріали для проведення бінарного уроку з української мови і географії за темою "Перлина Карпат - Говерла. Ці матеріали будуть корисними як для учнів 8-х класів, так і для вчителів відповідних предметів. Матеріали підібрані відповідно до чинних програм, а також з урахуванням вікових потреб школярів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Криворізький навчально – виховний комплекс № 35 «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – багатопрофільний ліцей «Імпульс»

Номер слайду 2

Вправа «Мій настрій»

Номер слайду 3

1. Один з наймальовничіших куточків нашої країни. Тут і спокійна велич Горган та Бескидів, і гомін гірських річок Черемошу, Боржави, Тиси, Пруту.2. Звуки трембіти, і отари овець на полонинах, і столітні ялиці та смереки. А повітря таке чисте, що аж дух захоплює.3. Розташована найвища точка України. Вправа «3 підказки».

Номер слайду 4

Говерла. Говерла — найвища вершина Українських Карпат і найвища точка України. Висота - 2061 м. 

Номер слайду 5

Говерла. Найвища вершина України

Номер слайду 6

1. Скільки головних членів в односкладному реченні? 2. На скільки груп поділяються речення за формою вираження головного члена? 3. Скільки видів односкладних речень з головним членом підметом? 4. Скільки є видів односкладних речень?

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Тема уроку: Односкладні речення. Рельєф і тектонічна будова України. Едельвейси під ногами не ростуть, а дійти до едельвейса – це нелегкий труд!

Номер слайду 9

Слова «помічники»:- повторимо … (що?)- застосуємо … (що?)

Номер слайду 10

Зупинка перша. Підготовча

Номер слайду 11

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}111111111111{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}222222222222 Збери рюкзак. Карта маршруту. Барометр. Термос Зручне взуття Сірники. Гід Дощовик Рюкзак Ліхтарик. Парасолька Компас Пакет для сміття Термос Зручне взуття Гід Дощовик Рюкзак Пакет для сміття

Номер слайду 12

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Група № 1 Гра “Позмагайся з письменником” Група № 2 Замінити слова іншомовного походження українськими відповідниками. Там, де гори й (полонини, височини),Де (стрiмкi, швидкі, гучні) потоки-рiки,Де (порічок, ялинок, смерiчок) ген розмай,(Лине, ллється) пiсня на просторi,Вiльна, (чиста, сильна, рідна), наче море,Про мiй милий (рiдний, ніжний, сильний) край.1. Автентичними багатствами Карпат можна вважати їхні цілющі джерела.2. Ігнорувати поради гіда в горах суворо заборонено.3. Підкоривши вершину, не забудьте зробити фотографію.“Лексичний експеримент”

Номер слайду 13

Зупинка друга. Теоретична. Теоретико-літературні поняття

Номер слайду 14

Про який тип односкладних речень ідеться: «Замовчування особових займенників перед дієвідмінюваними формами дієслова слугує прикрасою і важливістю? (означено-особові).2. Який тип односкладних речень приховує таку «таємницю»: «Увага зосереджена на дії, дійову особу навмисно усунуто, навмисно видається як невідоме, невизначене»? (неозначено-особові). Мовознавчий пінг-понг

Номер слайду 15

3. Про один із віршів А. Фета: «У ньому немає жодного дієслова. Кожна фраза – картина»? (називне).4. Який тип односкладних речень так барвисто зображено в реченні: «Найбарвистіша і найбільш уживана група односкладних речень»? (безособові).

Номер слайду 16

Мінітест1. Поставити ери геологічного розвитку від найдавнішої до сучасної: а) протерозойська; б) архейська; в) кайнозойська; г) мезозойська; д) палеозойська2. Українські Карпати утворились під час … горотворення:а) герцинського; б) каледонського; в) альпійського;3. Які річки протікають в Українських Карпатах? а) Західний Буг; б) Тиса; в) Серет; г) Дніпро4. Безлісі ділянкі верхнього поясу Українських Карпат, що використовуються як пасовисько та для сінокосу:а) яйли; б) полонини; в) альпійські луки. Відповідь:1-б, а, д, г, в; 2-в; 3-б, в; 4-б;

Номер слайду 17

Фізкультхвилинка «Відбий атаку»

Номер слайду 18

Зупинка третя. Практична

Номер слайду 19

Встановіть відповідність між назвами тектонічних структур і цифрами, що позначають їх на карті1 Скіфська плита2 Український щит3 Закарпатська западина4 Донецький кряж10148 Картографічний марафонІ завдання

Номер слайду 20

Встановіть відповідність між назвами низовин та буквами, що позначають їх на картіПричорноморська. Придніпровська. Закарпатська. Поліська. ВДБГІІ завдання. ВГБДЕА

Номер слайду 21

«Кубування»Група № 1. Неможливо відірвати погляд від бурхливих гірських річок, цілющих джерел та вершин, укритих білими шапками. Група № 2. На зелених острівцях Карпат випасають отари овець під розкотисті звуки гуцульської трембіти.

Номер слайду 22

Зупинка четверта. Творча“Я - майстер”

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Зупинка п'ята. Узагальнююча.

Номер слайду 25

Едельвейс або білотка альпійська чи шовкова косиця - надзвичайно красива і тендітна багаторічна рослина. Взагалі суцвіття схожі на маленькі зірочки, що по горло закутані в біле хутро, щоб не замерзнути від дотику льоду. У народів гір ця квітка є символом кохання і щастя. Росте вона на недоступних скелях над ущелинами Карпатського високогір’я. Існує багато легенд про едельвейс. Дивовижна життєздатність цієї рослини викликає повагу і захоплення. Ця рослина здатна витримувати добові перепади температури від нічних заморозків, до денної спеки, їй байдуже розріджене повітря і жорстке ультрафіолетове випромінювання. Навіть у висушеному вигляді ці квіти зберігають свій первозданний вигляд.

Номер слайду 26

Географія Українська мова. Українська мова. Українська мова. Українська мова. Українська мова. Географія. Географія. Географія. Географія. Бонус +1б3861114135197104

Номер слайду 27

У якому масиві знаходиться г. Говерла?(масив Чорногора, Полонинсько-Чорногірські Карпати)

Номер слайду 28

Чим відрізняються речення: Чудові гори і Гори чудові.

Номер слайду 29

З яких гірських порід складена гора Говерла? (вона складена переважно осадовими породами, які легко руйнуються: глинисті сланці, пісковики, вапняки)

Номер слайду 30

Переробіть двоскладне речення Я люблю карпатські гори на односкладне означено-особове.

Номер слайду 31

(так бувають, але тільки землетруси) Відомо, що там, де молоді гори, бувають виверження вулканів й землетруси. Я мрію відправитись у Карпати, але чомусь боязко. Чи бувають такі грізні явища в сучасних Карпатах?

Номер слайду 32

Переробіть односкладне безособове речення Мені весело на полониніна двоскладне.

Номер слайду 33

Що спільного між термінами «полонина» в Карпатах, «яйла» в Кримських горах, «джайляу» на Тянь-Шані?(безліса плеската ділянка верхнього поясу, що використовується як пасовисько та для сінокосу)

Номер слайду 34

Яке на смак речення У Карпатах вас залюбки пригостять джерельною водичкою «Поляна Квасова»?

Номер слайду 35

Як з угорської перекладається назва Говерла? («Сніжна гора»)

Номер слайду 36

Доповніть односкладне називне речення Говерла другорядними членами так, щоб воно залишилось односкладним називним.

Номер слайду 37

Знак на вершині гори Говерла

Номер слайду 38

https://www.youtube.com/watch?v=t. XJ2-Pge. LVg

Номер слайду 39

Спуск з Говерли

Номер слайду 40

Домашнє завдання. На вибір: Українська мова. Скласти гештальт-відгук на тему “Відкритий урок”, використовуючи різні види односкладних речень.2. Географія. Скласти оповідання «Один день на Говерлі»

pptx
Додано
24 лютого 2021
Переглядів
2324
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку