Презентація "Петербурзький період творчості М.Гоголя. Повість "Шинель"

Про матеріал
Презентація допоможе учням прослідкувати за допомогою методу "Вслід за автором" розкриття теми "маленької людини" у повісті "Шинель"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Петербурзький період творчості М. В. Гоголя. Повість «Шинель»Підготувала Кулик М. А.

Номер слайду 2

Усі ми вийшли з гоголівської «Шинелі»Ф. Достоєвський

Номер слайду 3

Гоголь і Петербург1829-1836« Петербург постав переді мною як своєрідний Вавилон, де багато руху, але мало сонця»«Я терпел в жизни строгую нужду, не был богат и не имел никаких связей, но умел гордо презирать одно и не искать другого»

Номер слайду 4

Перші твори1829 року Гоголь опублікував власним коштом своє творіння «Ганц Кюхельгартен» під псевдонімом «В. Алов». Критики відгукнулись про поему негативно. Автор, забравши з крамниць усі екземпляри твору, знищив їх. У похмурому казенному Петербурзі Гоголь згадував рідну сонячну Україну. Так виник задум «Вечорів на хуторі біля Диканьки» — книги, у якій втілено його мрію про красиве, вільне життя людини. Через рік у журналі «Вітчизняні записки» з’‎явилася повість «Басаврюк, або Вечір проти Івана Купала», перша з циклу «Вечорів...». Романтична спрямованість, опоетизованість життя надавали творам Миколи Васильовича особливого колориту. Критики високо оцінили її. Особливо дорогим автору був відгук О. С. Пушкіна. 

Номер слайду 5

Визнання. У 30-х рр творчий талант Гоголя набирає блискучої повноти. Крім українських козаків, дворян і селян Гоголь включає в свою творчість і героїв з життя тодішнього Петербурга.

Номер слайду 6

«Петербурзькі повісті»«Шинель»-найкраща«Невський проспект»«Портрет»«Нотатки божевільного»«Ніс»

Номер слайду 7

Гоголівський «сміх крізь сльози»Одним з головних героїв суспільства є «мала людина», людина найнижчого соціального рівня. Доля «маленької людини» хвилювала світову літературу з давніх часів. Однак саме Гоголь зумів надати цій темі великого значення. Зверніть увагу на епіграф до нашого уроку. «Все мы вышли из гоголевской «Шинели», – писав Ф. Достоєвський. Після Гоголя ця тема не залишила байдужими і російських письменників (Чехова, Достоєвського, Лермонтова), і українських, і зарубіжних ( Гофмана, Кафку та ін).

Номер слайду 8

Проблемне питання: Ким повинна бути людина: хазяїном чи рабом, особистістю чи покірною «маленькою людиною?

Номер слайду 9

Тема, ідея, проблеми твору. Тема: роздуми про долю «маленької людини», трагедію людини в усіх сферах, «світах» її життя. Ідея: людина не повинна дати себе поневолити, ні перед ким не схиляти своєї голови, йти шляхом гуманізму, милосердя. Проблематика твору: Людина і суспільство. Людина і людина. Людина і гроші.

Номер слайду 10

Робота з текстом. Метод «Услід за автором». Перше знайомство з головним персонажем («Отже, в одному департаменті служив один чиновник…»). • Що хотів підкреслити автор в портретній характеристиці? (Нічого особливого в ньому немає: «… низенький на зріст, трохи рябуватий, трохи рудуватий, трохи підсліпуватий…»)

Номер слайду 11

Що ми дізналися про його походження? (Знаємо, що пращури його були людьми непомітними. Навіть ім’я довго не шукали: «Породіллі дали на вибір одне з трьох, яке вона хоче вибрати: Мокія, Сосія, Хоздазата»). В кінці кінців назвали Акакієм, як і батька. • Що означає ім’я Акакій? (Акакій від грецької - незлий, «сущий мученик». Автор ніби знає, що, якщо батько був маленькою людиною, то і син ним буде. Іншого майбутнього у нього немає. Чому М. Гоголь пише, що Акакій Акакійович «так і на світ народився вже зовсім готовий, у віцмундирі із лисиною на голові»? ( його бачили всі на одному і тому самому місці, на тій самій посаді, все тим самим чиновником для письма»)

Номер слайду 12

Згадайте, як відносився Акакій Акакійович до роботи? («…він служив ревно, ні він служив з любов’ю »). • Як ви розумієте вираз «свій світ»? Що панувало в світі героя М. Гоголя? («Насолода відбивалась на обличчі його: деякі літери були фаворитами, до яких, коли він добирався, то був сам не свій…»)• «Величие великого человека обнаруживается в том, как он обращается с маленьким человеком», - писав Т. Карлейль. Тож як відносилися до Башмачкіна в департаменті? («Молоді чиновники весь час підсміювалися й глузували з нього»).

Номер слайду 13

Гра «Мозковий штурм». Дайте відповіді на питання: Чи можна назвати чиновників «великими людьми»? Чи справедливим було таке відношення? Чому Акакій Акакійович ніколи не протестував? Чи можна назвати його слабкою людиною?

Номер слайду 14

Метод «Услід за автором»Чим вражає вас фраза: «Облиште мене, навіщо ви мене кривдите?» (Саме у цій фразі і розкривається тема «маленької людини». Це викликає почуття жалю. І ми чуємо, як він говорить: «Я брат твій». – Як ви вважаєте, чи можуть ці слова змінити оточуючих його чиновників? Як про це говорить автор?("І щось чудне було в словах і голосі. В ньому чулося щось таке, схиляючи до жалю…")

Номер слайду 15

І настає момент, коли пробуджується герой. І в читача ніби з’являється надія. Знайдіть рядки, які допоможуть побачити пробудження героя. (Коли з’являється мрія – нова шинель). – Чому вона з’являється саме зараз? Зачитайте опис старої шинелі. – Які почуття охоплюють Башмачкіна, коли він чує від кравця Петровича: «Ні, не можна полагодити поганий гардероб!» ( «У Акакія Акакійовича від цих слів тьохнуло серце, потемніло в очах», він «ніби перебував уві сні»).

Номер слайду 16

Чи змінилося життя бідного чиновника після рішення пошити нову шинель? – Перечитайте епізод «Найурочистіший день у житті Акакія Акакійовича»Отже, яку роль зіграла нова шинель у житті героя? Прочитайте, як М. Гоголь описує стан душі Башмачкіна у повісті "Шинель". Що вражає вас найбільше?

Номер слайду 17

Аналіз епізоду «Акакій Акакійович в гостях у помічника столоначальника». Яка зустріч чекала його? Чому саме така? – Із яким настроєм вийшов Башмачкін від помічника столоначальника? – Що повертає героя «на землю»? («А шинель же моя! – сказав один із них громовим голосом, схопивши його за комір. А другий приставив до самого рота кулак…») - Що символізує цей кулак? (Він ставить «маленьку людину» на місце, ніби говорить, що вона не має права на щастя).

Номер слайду 18

Чим було пограбування шинелі для Башмачкіна? (З пограбуванням закінчується життя). – Чи намагається він повернути те, що йому належало? (Один раз проявив характер. Домігся, щоб його прийняла «значна особа»). – Якими словами автор підкреслює нікчемність «маленької людини»? («Чи знаєте ви, з ким говорите? Чи розумієте, хто стоїть перед вами?») Хто ж згубив бідного чиновника? (служба, байдужість, постійне приниження, людська жорстокість, відчай…)

Номер слайду 19

Самостійна письмова робота в зошитах. Дайте відповідь на питання: «Чи випадковим було пограбування Башмачкіна?» Аргументуйте.

Номер слайду 20

Висновок. Ні, не випадковим. Автор показує різницю між «значними» та «маленькими людьми». Шинель – атрибут «значних людей», а «маленьким» досить мати вічний капот. Акакій Акакійович вперше боровся за себе. А чи знайшов справедливість, підтримку, допомогу? Ні! Маленькій 120 людині немає місця в світі «значних людей». І Акакій Акакійович знищений морально. - Коли все ж таки Башмачкін виявляє протест проти людей, які згубили його? («Але ж, ваше превосходительство, – сказав Акакій Акакійович, намагаючись зібрати всю невеличку жменю духу, що тільки була в нього»).

Номер слайду 21

Пошукова робота в парах. Прослідкуйте, аналізуючи текст повісті, як змінюється герой протягом всього твору.

Номер слайду 22

«Діаграми життя Башмачкіна». І – у бідного чиновника стара шинель; ІІ – осяяний ідеєю придбати новий одяг; ІІІ – жорстоке приниження.

Номер слайду 23

Фінал. Які думки і почуття охоплюють нас, коли ми читаємо фінальні рядки?

Номер слайду 24

Висновок. Фінал повісті – протест «маленької людини» проти зневаги і приниження. Башмачкін умирає, але залишається його тінь, яка стає на шлях помсти! «А ось ти, нарешті! Нарешті, я тебе, той, впіймав за комір! Твоя шинель мені і потрібна! Не потурбувався за мою – віддай же тепер свою!» Ми розуміємо, що людина потребує перемоги правди, справедливості, перемоги добра над злом. У цьому істина життя. І, читаючи повість, ми відчули душевний біль Гоголя за «маленьку людину». Він ніби говорить: «Простягніть один одному руки! Ми ж з вами люди!»

Номер слайду 25

Домашнє завдання:написати твір «Не впасти в страшну прірву…»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Копіна Ірина Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 лютого 2019
Переглядів
5250
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку