Мета уроку: Навчальна: практично закріпити теоретичні знання по викладці товару, дотримання правил санітарії та гігієни, правил техніки безпеки, формувати в учнів професійні вміння та навички при організації робочого місця. Розвиваюча: розвивати в учнів професійні навички та креативні вміння, проявляти ініціативу в роботі, розвиваючи логічність мислення, вміння правильно і чітко формувати свої думки. Виховна: сприяти підвищенню професійного рівня культури спілкування учнів,як майбутніх продавців, виховувати в учнів відповідальність, естетичні почуття, прививати любов до вибраної професії.
Правильна відповідь: закрите. Закриті робочі місця – це така організація робочого місця, коли продавця і товари від покупця відділяє прилавок. На робочому місці виконують такі операції: показ , вибір товарів; консультування покупців; розрахунки за товарів і його пакування; надання послуг.
Товарні запаси Робочий запас – це товари для безпосереднього пролажу, що знаходяться на робочому місці продавця. Виставочний запас – це зразки товарів, призначений для інформації покупців про асортимент товарів, які є у продажу. Резервний запас – це товари для поповнення робочого запасу, знаходяться вони у підсобних приміщеннях магазину або у нижніх ящиках прилавків.
Розміщення товарів - це система розташування товарів у торгівельному залі за групами, підгрупами, видами, цінами з метою забезпечення гарного огляду і доступності для покупців: нові товари розміщують у місцях, доступних для огляду; великогабаритні і важкі товари розміщують біля виходу з торгівельного залу.
Викладка товарів. Розрізняють три способи викладки: горизонтальний, вертикальний та комбінований. - При горизонтальній викладці однакові за найменуванням товари розміщують на одній або двох полицях по всій довжині обладнання. - При вертикальному способі викладки товари однакового найменування викладають на полицях однієї гірки в кілька рядів зверху донизу. - Комбінований спосіб поєднує горизонтальну і вертикальну викладки.